3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen Image

3 tips för att få ut det mesta av sommarlöpningen

Springa på sommaren är alldeles underbart. Eller? Här är löpcoachens bästa tips till dig som ska löpträna i värmen!

Löppass under sommaren kan vara hur härligt som helst, och extremt jobbigt. Både på grund av värmen men också andra faktorer som gräs- och björkallergier. Vi tog ett snack med löpcoachen Ida B Olsson för att få några snabba tips inför sommarens löparsäsong. 

#1. Undvik att springa när det är som varmast 

Ida B Olsson rekommenderar dig inte att springa mitt på dagen när det är varmt. Värmen gör att kroppen får jobba extra hårt för att svalka ned den och det tycker hon är onödigt. 

– Du tappar väldigt mycket vätska så du kommer förmodligen även vara väldigt trött efter passet, säger Ida B Olsson som bloggar under namnet Workout Is Passion och fortsätter: 

– Lägg hellre det löppasset inomhus eller flytta det till morgonen eller kvällen när det är lite svalare. Och kom ihåg att dricka mycket vatten, både innan, under och efter passet. Speciellt dagen innan, eftersom det är den vätskan som kroppen kommer göra sig av med under löppasset. 

Behöver jag ha med mig vätska? 

– För distanser över milen, ja! För distanser under milen, nej. Du behöver inte en löparryggsäck eftersom vätskan du dricker inte hinner absorberas av kroppen under den korta tiden passet tar. Däremot kan du välja ett vätskebälte om du ändå vill ha med dig energi och vätska (att svalka strupen med). Och så kan du även lägga din telefon i bältet, så den inte får fuktskador av svett om den ligger i byxorna eller shortsen. Bra va? 

LÄS MER: Löparaccessoarerna du inte kan leva utan

#2. Acceptera dagsformen 

Som alltid med löpning så har man bättre och sämre dagar. Att du har en tung dag kan bero på att du är pollen- eller gräsallergiker och springer utomhus under juni-juli. 

– Var även medveten om att kroppen inte är likadan varje dag och fundera på vad det beror på. Om inte allergier, har du ätit för lite eller för mycket? Hur har du sovit? Allt det hänger ihop när du väl presterar, säger hon och fortsätter: 

– Du ska inte sova fem timmar för att gå upp och springa. Då kanske det är bättre för kroppen att ta sovmorgon och sedan springa senare på kvällen. 

#3. Kombinera gärna med ett bad

Ett life hack under sommaren, om du semestrar på ett sommarställe eller bor nära en sjö, är att avsluta passet med ett dopp i havet. Att ha det som belöning är en oslagbar känsla tycker Ida B Olsson! 

– Om jag mysjoggar brukar jag ha en baddräkt under eller springa i sport-bh och trosor som jag sedan badar i. Efteråt går jag hem i bara shorts och t-shirt. Kansken inget man vill göra genom hela Stockholm, men är det bara en liten tur är det ingen som bryr sig! 

Psst! Glöm inte att följa Ida B Olsson på Instagram!

LÄS MER: Det ska du tänka på vid sommarlöpning

TIPS! Spana in vår stora löparskoguide