Det våras för elcykeln Image

Det våras for elcykeln

En liten knuff med motorn i uppförsbackarna eller i motvinden som gjør cyklingen bekvämare. Samtidig som trampandet ger motion i lagom dos. Flere og flere upptäcker elcykelns fördelar.

- Det er veldig populært på kontinentet å ha en elcykel, det kommer nok til å vokse i Sverige også i takt med at ännu fler börjar cykelpendla, sier Björn Andersson på Cykloteket.

En lagändring från årsskiftet (2015) gör att hastighetsgränsen för elcyklar ändrats. Det er nå tillatt å kjøre i opp til 45 kilometer i timen på sykkelbana. Da klassas elcykeln som en lätt moped och du måste ha trafikförsäkring och hjälm. Tidigare har gränsen varit 25 kilometer i timmen men nu finns alltså modeller som tillåts sticka iväg nästan dubbelt så fort.

-Det er ju rätt stor skillnad att köra i 45 kilometer i timmen, men det är få modeller som går så fort, säger Björn Andersson.

Det som skiller de ulike modellerna åt främst är, förutom styrkan på motorn, var på cykeln den är placerad.

-De elcykler som har motorn inbyggd i vevpartiet får oftast en lite mjukare gång när den aktiveras. Sitter motorn på fram- eller bakhjulet blir det ryckigare, säger Björn Andersson.

Elmotorn styrs via en skärm på styret som också ger information om batteritid och styrka. I snitt brukar strömmen räcka till att köra mellan 7-9 mil. Många som pendlar brukar därför ha en batteriladdare både hemma och på jobbet.

-Det fleste modeller har batterier som klarar cirka 900 laddningar, det laddas inte när du trampar som vissa tror, säger Björn Andersson.

For trampa måste du göra, elmotorn är ett litet stöd och gör inte jobbet fullt ut för dig.

-Att elcyklar är för latmaskar är fel, du måste ju trampa också, är du lat köper du en moped, säger Björn Andersson.