Allt du behöver veta om nötter Image

Alt du trenger å vite om nøtter

Alle nøtter er fulle av nyttiga fett, protein, vitaminer og mineraler. Men du skal ikke kaste deg i kast med mye og absolutt unngå varianter som er rostade i olja, kraftigt saltade eller doppade i choklad. Bäst är att hålla sig till en näve och då helst råa.

Mandlar, cashewnøtter og pistagenøtter er de med minst kalorier i. Mest er det i Macadamia- og pecannøtter men skillnaderna är små och så länge måttlighet tillämpas är alla varianter fullgoda och innehåller både nyttiga fetter och näringsämnen.

Det finnes flere sorters nøtter som inneholder spesifikke næringsstoffer som er spesielt bra for visse funksjoner i kroppen. Jordnøtter er for eksempel fulla med folater, et mineral som er spesielt bra for hjernen og motverkar försämrad kognitiv förmåga.

Paranötter är särskilt bra för män att få i sig, de innehåller mineralen selenium som motverkar bland annat prostatakreft. Men det räcker med en paranöt, den ger dig dagsransonen av selen.

Mandlar är en riktig supernött och ger dig kalcium, fibrer och vitamin E. Mångsidigheten gör den till mångas favorit.

Värt att tänka på är att bara för att chokladkakan innehåller nötter blir den inte nyttig. Många sötsaker innehåller nötter men är rena sockerfällorna. Tenk også på at stora förpackningar kan vara förädiska och lura dig att äta mer än vad som är bra. Häll upp i en skål.

Jordnötssmör finner du på både ändarna av nyttighetsskalan. Veljer du den økologiske varianten med bare litt salt er det et bra alternativ for å få i deg nyttiga fetter og protein. Andra är fulla med mättade fetter och oljor som drar ner nyttigheten i källaren. Titta på innehållsförteckningen och ta den med minst ingredienser.

Hvordan skal man spise nøtter da? Faktum er at det passer ekstra bra til kolhydrater og frukt eftersom nötterna hjälper till att sakta ner matsmältningen och nedbrytningen av socker.