Så ska du andas under vinterlöpningen Image

Så ska du andas under vinterlöpningen

Bara för att temperaturen sjunker och snöflingor singlar ner från himlen behöver du inte sluta med löpträning. Lovisa ”Lofsan” Sandström har tips och tricks för din vinterlöpning.

 En av de vanligaste träningsformerna idag är löpträning. Många älskar det på grund av friheten, enkelheten (allt du behöver är ett par löparskor!) och konditionsträningen. Men så kommer vintern. Ska du sluta springa då, bara för att det är kallt? Svaret är enkelt: nej, det ska du förstås inte. Lovisa ”Lofsan” Sandström är träningsprofil, expert och PT sedan många år tillbaka och är aktuell med nya boken ”Bli hälsoklok”. Hon kan mycket om löpträning, och vi tog ett snack med henne om hur du ska tänka kring vinterlöpning.

Hur ska jag tänka när jag springer utomhus på vintern?

– Jag gillar vinterlöpning. Luften känns fräschare än på sommaren och det är lättare att andas. Ett vanligt misstag är att ha på sig för mycket kläder på vintern. Du glömmer liksom bort att du blir varm när du får upp pulsen. Tänk att du ska frysa lite de första fem, sex minuterna under din löptur. 

Hur ska jag andas under löpning på vintern?

– Jag tycker inte att du behöver andas på något speciellt sätt. Många säger att det är bättre att löpträna utomhus än inomhus, men det är bättre att springa inne om du mår bra av det. Dessutom: blir löpträningen av om du får göra det inomhus är det såklart också ett toppenbra val för dig. Jag är mycket för att tänka att du alltid ska sänka tröskeln så att träningen faktiskt blir av.


lofsan löpning "Ett vanligt misstag är att ha på sig för mycket kläder på vintern", säger Lovisa "Lofsan" Sandström om att löpträna under kalla säsonger. 


Är det farligt att få i sig väldigt kall luft?
 
– Nej, jag tror det handlar mycket om vad man är van vid. Bor du norr om Sundsvall kanske det är mer regel än undantag för dig att löpträna i riktigt kallt väder. Du blir van att springa i och andas kall luft, och då är det en annan sak än om du aldrig gör det. Min egen erfarenhet är att jag kan känna mig trött i luftrören. Då kan min återhämtning bli längre efter en löptur i minusgrader, än efter löpning i plusgrader.
 
Vad har du för tips och tricks för löpning i kallt väder

– Det du övar på, blir du bra på. Så enkelt är det. Om du är ovan vid något, och det här gäller all träning, sänk kraven. Proffsen använder sig av så kallade luftvärmare, som kan hjälpa luften att vara mindre kall innan den åker ner i dina lungor.

Vad tycker du man ska ha för kläder vid vinterlöpning?

– Jag tycker att vanligt underställ och tunna löpartights över blir för korvigt. Jag kör hellre på längdåkningskläder eller fodrade löpartights, så kallade vintertights. Sådana tights håller dessutom säsong efter säsong eftersom du bara använder dem när det är riktigt kallt.
 
Vad ska jag ha på huvudet vid vinterlöpning?

– Jag gillar att ha öronmuffar, eller ett brett pannband. Det kan vara svårt reglera värmen runt huvudet. Att ha mössa kan därför bli för varmt, men ett brett pannband som går att vika är jättebra. Du kan ha det över större del av huvudet i början av löpturen, och när du fått upp värmen kan du vika ner det så att det bara täcker öronen och pannan!
 
Ska jag löpträna i broddar?

– Det beror på var du bor och vilket underlag du springer på. På plogade Stockholmsgator är det inte optimalt med spikdubbar. Då springer jag i terrängskor på plogat underlag och trampad snö. Springer du på is måste du nog ha spikvinterlöparskor. 

Foto: Mikael Gustavsen. 


LÄS MER: Så ska du klä dig när du springer i snö, blåst, regn och kyla

SHOPPA HÄR: Vintertights

SHOPPA HÄR: Löparskor för vintern