Test: Säsongens bästa trailskor för dam! Image

Test: Säsongens bästa trailskor för dam!

Vår testpanel har löptränat i trailskor från Adidas, Salomon, Asics och Saucony. Se vilken som är bäst i test!

Gå direkt till utbudet: Alla våra trailskor

Om du är nybörjare när det kommer till att springa trail vill du förmodligen titta extra på Salomon Speedcross. Om du istället är en inbiten traillöpare är du och dina fotleder kanske mogna nog för en plattare trailsko. Läs vårt test för att ta reda på vilken löparsko för terräng som du ska springa i.

Test av: Terrex Two Ultra Parley, Adidas

Dam - adidas Terrex Two Ultra Parley.pngFinns i färgerna: Gul/svart och svart

Det bästa med skon: Att den här adidasskon till stora delar är tillverkad av återvunnen plast.

Sammanfattning: Parley är namnet på Adidas samarbetspartner i när det gäller att fiska upp och återanvända plast ur världshaven. Den här versionen av trailskon Terrex är inte bara snygg, utan ett miljövänligt alternativ.

– En väldigt skön sko, med grym ventilation tack vare meshen på ovandelen. Den är true to size, men känns något bred i passformen.

Har du smala fötter kan det med andra ord vara värt att vara noggrann med snörningen. I övrigt sitter de bra, och snörningen håller också för långa rundor.

– Dämpningen känns bra och jag tycker jag får fäste i såväl lera som i lite mer packad terräng, säger en testare.

Även nämnvärt är att den här trailskon har en strumpkonstruktion, och med andra ord saknar plös. Det gör att den sitter tight på foten, som hålls på plats medan du löptränar.

– Det finns en svag antydan till rullsula, som gör att du slungas in i nästa steg. Det ser man inte så ofta på trailskor, men jag gillar det.

Sist men inte minst vill testpanelen poängtera hur snygga de här löparskorna är. Hade det inte varit för de stora dobbarna hade testpanelen lätt kunnat missta Terrex Two för en vanlig Ultraboost (och det är inte illa)!

Test av: Speedcross 5, Salomon

Dam - Salomon Speedcross 5.pngFinns i färgerna: Orangeblå och svart.

Det bästa med skon: Komfort, design, stabilitet och… ska vi fortsätta, eller fattar ni poängen?

Sammanfattning: Att dela ut Speedcross 5 till vår rutinerade testpanel är lite som att predika inför redan frälsta öron. Speedcross kan mycket väl vara trailskornas trailsko.

– Jag älskar verkligen Salomons trailskor och har kört med dem i många år. I vanliga fall springer jag mest i S-serien, men upplever nu att Speedcross är bättre rustad för trail, säger ett Salomon-fan.

Många inbitna trailälskare brukar förespråka trailskor med tunna sulor, då de sägs ge bättre känsla. Så är inte fallet den här gången.

– Trots att sulan är något högre än vad jag är van vid så får jag bra kontakt med marken, mycket tack vare greppet som är så pass bra att jag efter ett tag slutar bry mig om var jag sätter fötterna.

I övrigt passar Speedcross 5 lika bra för dig som ska gå på en dagsvandring som för traillopp. Det gör den mångsidig, vilket givetvis är en klar fördel.

Test av: Gel-Sonama 5 G-TX, Asics  

Dam - ASICS - GEL-Sonoma 5 G-TX.pngFinns i färgerna: Svart och svart/rosa

Det bästa med skon: Dämpningen och stabiliteten. 

Sammanfattning: Gel-Sonama från Asics är en väldämpad trailsko, vilket sticket ut i skogen. Ofta är trailskor mer stabila och hårda, för att matcha den redan mjuka terrängen i skogen. Men den här skon har försetts med Asics klassiska Gel-teknik för att ge en mjuk fotisättning. 

– Du har framförallt mycket dämpning under hälen vilket är perfekt för dig som landar på hälen i ditt löpsteg. Vill även lyfta fram stabiliteten i skon som känns super. Skon klarar av att hålla min fot stabil över ojämna underlag, säger en testare. 

På så sätt kan du blanda off road-löpning över stock och sten med hårdare underlag, som packat grus och elljusspår, utan att skorna upplevs som för hårda. Det som däremot väcker lite funderingar hos testpanelen är fästet. 

– Jag hade önskat mer av fästet, främst när jag springer uppför. Jag tappade fästet nån enstaka gång under min senaste runda. Däremot så har underlaget varit torrt och det är möjligt att skon är bättre på blöta underlag. Utför känns skon desto mer pålitlig.

Säsongsmässigt passar den här skon de kallare månaderna då den kan bli något varm om du springer när det är mellan 15-20 plusgrader utomhus. Sammanfattningsvis är det här en instegsmodell för dig som vill testa på trail men samtidigt inte är redo för en superhård trailsko. Tack vare dämpningen påminner den här skon om en vanlig löparsko, vilket gör att du känner igen dig när du springer trail för första gången. 

Test av: Alphacross, Salomon 

Dam - Salomon - Alphacross Blast.pngFinns i färgerna: Vit, röd/vit och grå/vit

Det bästa med skon: Fästet är lika säkert som silvertejp! 

Sammanfattning: Du som är van traillöpare har säkert sprungit i Salomons populära Speedcross. Nu har märket lanserat en helt ny trailsko, Alphacross, som är en snygg och mer plånboksvänlig modell. 

– Jag har ganska breda fötter så många skor sitter väldigt tight kring tårna för mig. Men så är inte fallet här, Alphacross är väldigt generös i passformen. Extra plus för att jag inte fick minsta antydan till skavsår eller glapp, säger en nöjd testare. 

Den här trailskon har ett otroligt bra grepp och ventilationsförmåga, vilket är en standard för Salomons skor. 

– Jag sprang över blöta rötter och stenar och skorna har ett grymt fästa hela tiden. De skyddar även mot vatten, trots att det var ganska blött i skogen när jag sprang höll sig fötterna torra. 

Det som däremot saknas är dämpning, vilket inte är helt olikt andra trailskor. Därför gör du rätt i att enbart springa i den här skon off road och inte använda den på hårda underlag. 

Testpanelen sammanfattar den här trailskon som grymt bra och snygg där den främsta egenskapen är fästet som får 10/10 i betyg.  

Test av: Switchback 2, Saucony 

Dam - Saucony - Switchback 2.pngFinns i färgen: Svart/grå.  

Det bästa med skon: Den smarta snabbsnörningen. 

Sammanfattning: En innovativ och lätt trailsko med lågt drop. Sauconys modell har, till skillnad från andra trailskor på marknaden, ingen vanlig snörning utan en snabbsnörning i form av en Boa-konstruktion. 

– Jag älskar att skorna har snabbsnörning, om det är något jag verkligen hatar när jag springer trail så är det geggiga, blöta skosnören som måste knytas med redan kalla händer. Här slipper du det! säger en testare.

Greppet får höga betyg, både på torr och blöt terräng. Testpanelen är även väldigt förväntansfulla inför hur skorna kommer att prestera under vinterns isiga dagar. Passformen är tight och påminner om en strumpa. 

– När jag först såg skorna blev jag väldigt orolig att jag inte skulle få ned fötterna. Men det gick efter lite meckande. Däremot är de något små i storlek, jag rekommenderar dig att gå upp minst en halv storlek för optimal passform, säger en testare och en annan fyller i: 

– Jag är lite ovan med ett så pass lågt drop och jag brukar tycka att trailskor verkligen tummar på dämpningen. Men jag tycker att denna sko är skön att springa i och jag får en liten skjuts i löpsteget vilket jag såklart uppskattar, avslutar en testare.

LÄS MER: Allt du vill veta om trailrunningskor

SHOPPA HÄR: Alla våra trailskor