Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom Image

Vi har testat säsongens bästa fritidsbyxor för honom

Ladda inför årets dagsvandring eller längre äventyr. Här är fritidsbyxorna för herr som är bäst i test. 

En byxa med många användningsområden. Förutom att de här fritidsbyxorna känns självklara på vandringsturen passar de även för hemmabruk, trädgårdsfix och outdooräventyr. Läs vad vår manliga testpanel tycker om våra populäraste modeller för vår och sommar 2020.  

Redo för shopping? Gå direkt till utbudet!

 

 

 

TEST AV: RUGGED FLEX PANTHAGLÖFS

 

Herr - Hagl├Âfs Rugged Flex Pant.jpg

Finns i färgerna: grå/svartröd/svartblå/svart

Passar till: Vandring och promenader, tack vare att de både är snygga och sköna.

Det bästa med byxorna: Komforten är på topp, på grund av stretchmaterial vid grenen och knäna.

Sammanfattning: Först och främst, gå upp en storlek från den du normalt har. Annars finns viss risk för att de här vandringsbyxorna kommer sitta som tights. Förutsatt att du hittar rätt storlek är de däremot ett toppenval.

– När jag väl hittar rätt storlek är de extremt sköna, tack vare det flexibla tyget, anmärker en testare.

I övrigt har de här vandringsbyxorna bra ventilationsförmåga, och är svala och sköna. Det gör att de går att anpassa för vandring i både kyligare och varmare omständigheter. Precis som skaljacka kan du med fördel bära ett och två underställ under byxorna för att hålla värmen i kyligare temperaturer. En annan fördel är att ytbehandlingen är helt fri från flourcarboner, vilket gör dem mer miljövänliga än vissa andra alternativ.

– Enda minuset är att de inte är så tåliga. Jag skulle inte vilja jobba i trädgården med dem, däremot vandra (vilket är just den anledningen till att du köper dem)!

Längst ned på byxbenet går passformen i de här byxorna att anpassa, vilket testpanelen gillar. I stort är det komforten som gör helhetsbetyget för de här fritidsbyxorna, men också designen är ett plus.

– De är snyggare än de grövre vandringsbyxorna. Här får du en mer dressad känsla, avslutar en testare.

TEST AV: MAKKE PANTLUNDHAGS

 

Herr - Lundhags Makke Pant.jpg

Finns i färgerna: svartorangegröngrå

Passar till: Trekking, lätt vandring och promenader.

Det bästa med byxorna: Materialet. Makke Pant är tillverkade av ekologiskt bomull och återvunnen polyester!

Sammanfattning: Först och främst ska sägas att precis som synes på modellen är det här en minst lika tight modell som den ovan. De sitter betydligt tightare än vad produktbilden vittnar om. 

– Jag skulle säga att vill du inte att de ska sitta tight så bör du gå upp en storlek mot vad du normalt har, konstaterar en i testpanelen.

En enorm fördel med Makke Pant är att det längst ned på byxbenet finns en dragkedja som gör att du kan öppna upp längs med hela vaden. Vandring på varma sommardagar är med andra ord en bagatell!

– De är definitivt tillräckligt varma för höst eller tidig vår, men med tanke på ventilationsmöjligheterna ser jag inga problem med att vandra på sommaren heller.

I övrigt är vandringsbyxorna från Lundhags sköna, men har en ganska låg gren. 

– Jag vill sist, men inte minst berömma förstärkningarna längst ned, som gör att de klarar av snårig terräng, avslutar en positiv testare.

TEST AV: MOSS PANTSDOBOSOM

 

Herr - Dobsom Moss Pants.jpg

Finns i färgen: svart

Passar till: Vandring och promenader.

Det bästa med byxorna: Designen. Vid en första anblick hade de kunnat vara kostymbyxor!

Sammanfattning: Även om designen är det testpanelen först faller för så är de här byxorna dessutom testets stora vinnare vad gäller komforten. Testpanelen delar nästan direkt ut en 9:a i betyg, av 10 möjliga.

– Oj, det här var oväntat. De känns inte alls som de andra byxorna i testet utan är mycket mjukare och skönare.

Nackdelen med Moss Pants är att de saknar förstärkningar. Därför vill du ogärna sitta ned på knä eller rumpan. Risken finns för slitage och att du blir blöt.

– Byxorna har en dragsko längst ned vid bensluten som gör att du kan dra åt passformen. På så vis sitter de lite mer som vandringsbyxor brukar göra. Om inte blir de mer raka i modellen.

Ja, så till designen, som är en av de saker som överrumlar testpanelen.

– De ser ut som kostymbyxor, nästan. Typ ett par väldigt sköna kostymbyxor.

De här vandringsbyxorna har som sagt en extremt hög komfort och passar allt från längre vandringar till chill hemma eller en inte alltför uppklädd dag på stan. Då de också får goda betyg för ventilationsförmågan blir helhetsbetyget även högt.

TEST AV: LIGHT SOFTSHELL PANTSPEAK PERFORMANCE

 

Herr - Peak Performance Light Softshell Pants.jpg

Finns i färgerna: svartblå

Passar till: Allt från vandring och promenader till bergsklättring.

Det bästa med byxorna: Flexibiliteten. Det här är ett par softshellbyxor som är i princip mjuka nog att ha på gymmet när du kör benböj och utfallssteg (även om det inte är det de är till för).

Sammanfattning: För att göra det enkelt för dig kan vi säga så här: inte ens i ett par yogabyxor hade du kunnat för större rörelsefrihet. De här premiumbyxorna från Peak Performance kommer garanterat inte göra dig missnöjd på vandringsleden.

– De sitter tight, men är väldigt flexibla, så det är inget större problem, säger en testare.

I övrigt är de true to size och har en normalhög gren och midja. De är inte heller särskilt varma, utan lämpar sig fint för sen vår, tidig höst eller sommar. Den enda riktiga nackdelen är att de inte är så slitstarka. Ska du ta dig genom ett buskade eller jobba i trädgården kanske du bör välja en grövre modell.

– Om du vill vara friluftig till vardags så är det här rätt val. De är väldigt snygga för att vara vandringsbyxor, berättar en i testpanelen och en annan tillägger:

– En detalj jag gillar är gylfen och knäppningen. Det finns en extra hyska som gör att gylfen inte åker ned. Annars kan de lätt bli så att när du hukar i byxor med så här mycket stretch så knäpps de upp.

Det är verkligen svårt att bli besviken på Peak Performance, speciellt när de här vandringsbyxor är tillräckligt mjuka, sköna och flexibla för att du ska kunna gå ned i det allra djupaste av benböj. Det sagt så bör du kanske spara energin, beroende på hur långt du ska vandra! Välj den här modellen när du ska iväg på den långa färden. 

Ta hand om dina vandringskläder:

Tro det eller ej, men trots att du är ute i friska luften finns mycket som kan täppa igen porerna i dina vattenresistenta vandringsbyxor och jackor – smuts och hudavlagringar, bland annat! Därför kan det vara en god idé att då och då fräscha upp impregneringen i plagget. Det kan du göra på två sätt: antingen genom en sprej eller genom särskilda tvättmedel från OrganoTex.

  1. Spray-On Textile Waterproofing – du sprejar på impregneringen och hänger sedan ut plagget för att det ska torka. OrganoTex är ett svenskt varumärke, som jobbar helt utan PFC i sina impregneringsmedel.
  2. Wash-In Textile Waterproofing – i stället för att spreja på impregneringen kan du hälla i det i maskinen. Tvätta som vanligt med det här biologisk nedbrytbara impregneringsmedlet och vipps är vattentätheten återställd!
  3. Tips! BioCare Textile Wash – för att få vattenresistensen i dina plagg att hålla längre kan du också tvätta dem med skonsamma tvättmedel. Det här PFC-fria tvättmedlet återaktiverar impregneringen, så att du slipper impregnera på nytt lika ofta.

SHOPPA HÄR: Allt för vandring

LÄS MER: Så impregnerar du skalkläder!