TEST! Cykelshorts för honom och henne Image

TEST! Cykelshorts för honom och henne

Cykelshorts med pad är helt klart en av dina viktigaste investeringar till när du ska upp i sadeln och trampa. Vi har testat säsongens populäraste modeller! 

Cykelshorts kommer i flera olika modeller och passar både långa landsvägspass, stökiga mountainbiketurer och svettiga spinningsessioner. Vår cykeltokiga testpanel har svettats i våra populäraste favoriter för säsongen. Några av modellerna har bib (built-in-braces), vilket håller byxorna på plats lite extra under landsvägscykling eller mountainbike. För spinningsalen och inomhusträning föredrar många ett mer ledigt alternativ utan hängslen. Läs testet för att se hur testpanelen upplever de olika cykelbyxorna här nedan.

TILL HENNE (scrolla ned för honom)

Test av: Tights Short Suspenders FUJIN, Odlo

Odlo cykelbyxor

Märke: Odlo

Modell: Tights Short Suspenders FUJIN

Rekommenderat pris: 1 095 kronor.

Storlek: Själva shortsen är true to size, upplevs varken som för små eller stora. Hängslena, som inte går att justera, är åt det längre hållet och passar i första hand dig med lång överkropp.

Passform: Sitter så tight som ett par cykelshorts ska göra utan att skava eller skära in någonstans.

Tjocklek: Om du jämför den här modellen mot resterande shorts i testet har Odlos variant något tjockare tyg. Materialet är däremot väldigt tåligt och kommer inte vika sig i första taget.

Följsamhet: Shortsen är följsamma och sitter åt precis som de ska. Tyget är mer robust, men känns trots det mjukt mot huden.

Fukttransport: Bra fukttransport genom både tyg och pad, håller måttet för svettiga långkörare!

Ventilationsförmåga: De står emot lite vinddrag då tyget är av tjockare karaktär, de stoppar dock inte vinden helt och kan absolut användas en varm sommardag. Överdelen har en lite annorlunda skärning och är bar över ryggen, vilket ger extra ventilation.

Komfort: Jättesköna! Paden är åt det större hållet, bekväm och ger en skön stötdämpning utan att uppfattas som klumpig när du cyklar längre distanser.

Design: Riktigt snygga! Extra plus för den randiga detaljen på bensluten.

Sammanfattning: Riktigt snygga cykelshorts som är skapade för de långa distanserna. Modellen sitter tight och bekvämt på kroppen samt har en större pad som ger skön dämpning när du cyklar på ojämna underlag. Tänk på att överdelen upplevs som lång och inte går att justeras för dig med en kortare överkropp. En av finesserna som våra cykelexperter gillar extra mycket är den inbyggda “emergency exit”-delen, med andra ord en dragkedja i bakstycket som gör det möjligt att ta på och av sig shortsen utan att ta av dig hängslena vid akuta toalettbesök. Shortsen är testade på både landsväg och mountainbike och funkar fint för både turerna.

Test av: Essential Road WO Bib Shorts, POC

POC cykelbyxa dam

Märke: POC

Modell: Essential Road WO Bib Shorts Svart

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.  

Storlek: De här byxorna är normala i storlek men anses något tightare än vanligt i mudden vid bensluten.

Passform: Modellen sitter som en dröm på kroppen och lite extra tight kring låren. Tyget, som är tillverkat i ett stretchigt kompressionsmaterial, är mjukt och härligt. Även hängslena känns riktigt schyssta i materialet.

Tjocklek: Tyget i shortsen är tunt men du känner dig ändå påklädd i modellen.

Följsamhet:  Shortsen är mjuka och följsamma i materialet. Även överdelen känns genomarbetad och följer kroppens rörelser.

Fukttransport: Riktigt bra fukttransport, särskilt i tyget men även i paden.

Ventilationsförmåga: Tyget i shortsen släpper igenom vind och kan absolut användas när det är varmt ute. Paden är bara tjock där det behövs och känns därför både smidig och luftig.

Komfort: Den här modellen smiter åt på precis rätt sätt och ställen, till och med hängslena är sköna och håller upp shortsen utan att trycka på axlarna.

Design: I de här shortsen kommer du garanterat att känna dig väldigt snygg, tack vare den härliga passformen. Designen i sig är snygg och stilren utan att sticka ut.

Sammanfattning: Det här är ett par genomarbetade cykelbyxor där kvaliteten på materialet är hög i samtliga delar. Med andra ord: en riktig proffsbralla! Förutom att materialet har kompression och stödjer musklerna, sitter byxorna perfekt på kroppen och håller dig torr även under de mest intensiva passen. Flera detaljer som hyllas är de elastiska bensluten som håller plagget på plats, fickan i det bakre nätet som rymmer en nyckel och reflexerna på baksida lår. Har du tidigare varit emot hängslen bör du testa den här modellen, vi lovar att du kommer att bli frälst. Modellen gör sig lika bra på landsväg som under mountainbike.

Test av: C5 Women Short Tights, Gore Bike Wear

Cykel Gore Bikewear

Märke: Gore Bike Wear

Modell: C5 Women Short Tights

Rekommenderat pris: 949 kronor.

Storlek: Precis lagom, varken för stora eller för små. Kör på din vanliga storlek.

Passform: Den här modellen sitter precis så pass tight som ett par cykelshorts ska göra. Finns absolut inget att klaga på. Modellen har en lägre midja och längre benlängder än Sweet Protection och Newline, de här slutar precis innan knäna.

Tjocklek: Tyget är åt det tunnare hållet, perfekt för varma sommarturer.

Följsamhet: Mjuka, stretchiga och extremt bekväma på kroppen.

Fukttransport: Både paden och tyget har bra fukttransport som håller shortsen torra trots intensiva pass.

Ventilationsförmåga: Det tunna materialet gör att vinden fläktar igenom och ger shortsen bra ventilation. Precis det du vill ha under de svettigaste rundorna.

Komfort: Materialet sitter skönt mot huden och paden är rejäl och bekväm. Den låga midjan delar testpanelen, vissa gillar frihetskänslan medan andra tycker att modellen blir lite kort och risken för en glipa mellan shorts och tröja uppstår.

Design: Klassisk svart modell som funkar till allt. Loggorna är diskreta och baktill finns en liten ficka för nycklar eller småsaker. Stort plus!

Sammanfattning: Trött på cykelshorts som är för korta? Då bör du spana in C5 Women Short Tights från Gore Bike Wear. Modellen slutar precis innan knäna och håller sig på plats under hela passet utan att muddarna skär in på ett obekvämt sätt. Det tunna tyget gör sig bäst när det är varmt ute, ventilerar skönt och sitter mjukt på kroppen. Den här modellen köper du främst för komforten. Du kan med fördel ha shortsen till all typ av cykling, både utomhus och inomhus. Minus med modellen är den lägre midjan som inte går hela vägen hem. Plus för den lilla fickan där du kan lägga hemnyckeln. Överlag ett bra alternativ för dig som inte vill ha en modell med hängslen.

Test av: Hunter Roller Shorts, Sweet Protection

Sweet protection

Märke: Sweet Protection

Modell: Hunter Roller Shorts

Rekommenderat pris: 699 kronor.

Storlek: Helt normal i storlek, välj din vanliga för perfekt passform.

Passform:  Modellen har silikonremsor vid bensluten och midjan som ser till att shortsen sitter på plats under hela passet. En tight och slimmad passform, speciellt över låren.

Tjocklek: Tunt och svalt material som gör sig bäst under sommaren.  

Följsamhet: Följsamheten är på topp. Materialet är mjukt och följer kroppen väl när du rör dig.  

Fukttransport:  Både paden och tyget i shortsen har god fukttransport. Du kommer att känna dig torr under hela passet.

Ventilationsförmåga:  Oavsett om du kör mountainbike i skogen, en långrunda på landsväg eller ett intensivt pass i spinningsalen håller den här modellen dig sval och bekväm. Ventilationen är grym.

Komfort: Riktigt bekväma byxor som sitter på plats under hela cykelpasset. Paden dämpar riktigt bra, även för den känsligaste rumpan som lätt får skavsår.

Design:  Det behöver inte vara svårare än så här. Enkel och snygg design som du känner dig fin i. Förutom looken hyllas kvaliteten som känns väldigt hållbar.  

Sammanfattning: En klassisk cykelbyxa utan konstigheter som passar till all typ av cykling. Modellen sitter lagom slimmat över låren och har en lite högre midja som inte rullar ned över magen när du lutar dig fram mot styret. Eftersom shortsen inte har några hängslen får du lite mer frihetskänsla i dem. Paden är genomarbetat och tunnas successivt ut i kanterna innan de övergår till tyg, vilket ger motsatsen till en blöjkänsla. En grym instegsmodell för dig ska ska ge dig ut på din första långrunda i sommar!

Test av: Essence Bib Shorts, Craft

Craft cykelbyxa dam

Märke: Craft

Modell: Essence Bib Shorts

Rekommenderat pris: 899 kronor

Storlek: Välj din vanliga storlek.

Passform: Tight passform som sitter där den ska. Modellen har elastiska benslut med silikonremsor som ser till att shortsen inte korvas upp när du cyklar.

Tjocklek: Tunt och ventilerande kompressionsmaterial som ger en tight passform och bra muskelstöd.

Följsamhet: Den här byxan är stretchig och följer kroppens former på ett behagligt och smickrande sätt.

Fukttransport: Fukttransporten är mycket bra i hela shortsen, inklusive paden. Modellen håller sig torr även efter varma inomhuspass.

Ventilationsförmåga: Det tunna tyget ger god ventilation och känns svala och sköna vid varmare temperaturer. Detsamma gäller för paden.

Komfort:  En superskön och mjuk cykelbyxa. Extra plus för padens uppbyggnad, och att den är relativt tunn, som inte ger några som helst tecken på skavsår. Även du som är extremt kräsen kommer njuta av den här modellen.

Design: Proffskänslan är på topp i Essence Bib Shorts! Snyggt helsvarta shorts med en stor men ändå diskret logga på ena sidan. Plus för den spännande designen där hängslena går över mitten av kroppen på framsidan.

Sammanfattning: Designmässigt är det här en modell som sticker ut med sina hängslen som går tvärs över framsidan av kroppen. En spännande detalj som hyllas designmässigt, men inte lika mycket när det kommer till att få på sig modellen. Det är lite klurigt att få på och av sig hängslena, inget för dig som ofta vill vara snabb vid akuta toalettbesök. Väl på plats sitter de däremot som en smäck. Även shorts-delen sitter bekvämt på plats under hela cykelpasset utan minsta antydan till skav. Något av det bästa med modellen är paden som är något tunnare än andra modeller i testet, vilket passar dig som är lite kräsen vid val av cykelbyxor. Modellen gör sig bättre vid landsvägscykling och mountainbike där sadeln i regel är samlare än vad den kan vara vid spinningpass. Extra plus för att modellen är tillverkad i återvunnen polyamid.

Test av: Bike Shorts, Newline

Newline dam cykelshorts

Märke: Newline

Modell: Bike Shorts

Rekommenderat pris: 599 kronor.

Storlek: Cykelshorts med något kortare ben som är normal i storlek. Varken små eller stora, du bör välja din vanliga storlek.

Passform: Passformen är tight på ett bekvämt sätt. Modellen har resår vid benslutet som ser till att shortsen alltid sitter på plats samt en bekväm resår i midjan som, hör och häpna, inte rör sig när du cyklar.

Tjocklek: Tunt tyg med mycket stretch.

Följsamhet: Materialet är väldigt stretchigt och följsamt, samtidigt som det sitter lagom tight på låren. Allt för att du ska kunna fokusera till 100 procent på ditt cykelpass.

Fukttransport: Svettiga långpass är ingen match för Bike Shorts. Den här modellen har grym fukttransport och håller dig både torr och sval under sommarmånaderna.

Ventilationsförmåga: Materialet är inte lika tjockt som modellen från Odlo, men står ändå emot en hel del vind när du är ute på vägarna.

Komfort: En riktig komfortdröm! Paddingen är outstanding och gör det verkligen skönt att cykla, även efter ett längre uppehåll då rumpan får lite extra stryk i början.

Design: Vanliga, svarta cykelbyxor som kan misstas för modevärldens version av cykelbyxor. Funkar för de flesta men är inget ögongodis för materialnörden.

Sammanfattning: Är du nybörjare och gärna vill kunna ha dina cykelshorts på svettiga spinningpass är det här rätt modell för dig. Förutom att modellen är plånboksvänlig och speciellt utformad för användning på sommaren passar den lika bra vid korta och långa distanser på landsväg. Paden gör under för rumpan, i den här modellen kan du cykla hur länge som helst utan att få mer ont än vanlig träningsvärk. Shortsen smiter åt kring låren på ett perfekt sätt och midjan känns skön. Ett toppenval innan du känner dig redo för modellerna med fler finesser som anpassningsbara hängslen.

TILL HONOM

Test av: Bike Bib Shorts, Newline

Herr newline bike bib short

Märke: Newline

Modell: Bike Bib Shorts

Rekommenderat pris: 1 095 kronor. 

Storlek: Något liten i storlek. Brukar du ligga mellan två, välj det större alternativet.

Passform: Passformen är till en början väldigt tight men när du väl kommit igång sitter de bekvämt på kroppen helt utan att skava någonstans.

Tjocklek: Tyget i byxorna känns tunt men tåligt.

Följsamhet: De här shortsen ger bra stöd och följer kroppens konturer, på ett följsamt och tight sätt.

Fukttransport: Här finns ingenting att klaga på! Materialet hanterar fukt väl och shortsen torkar snabbt efter träning.

Ventilationsförmåga: Det tunna tyget släpper igenom luft på ett bra sätt och i paden finns många luftkanaler som ger ventilation även när du sitter på sadeln.

Komfort: Skön och väldämpad pad utan att den tar för mycket plats. Du känner dig inte begränsad i dina rörelser när du cyklar.

Design: Tycker du att det är tråkigt med svarta cykelbyxor? Här är något för dig! Panelerna i turkost livar verkligen upp, utan att vara skrikigt. Den lite större logotypen på sidan av benet kan sticka i ögonen på minimalisten men den här modellen är inte för den blyge.  

Sammanfattning: Det här är ett grymt alternativ för landsvägscyklisten och rekommenderas till dig som börjar bli nyfiken på tävlingar och behöver cykelshorts som står pall för allt vad det innebär. Paden har inbyggda luftkanaler som jämnar ut värmen vid konstant tryck mot sadeln. Förutom komforten är det designen som hyllas med sina snygga, turkosa paneler. Tänk bara på att shortsen är något små i storleken. 

Test av: Hale Bib Shorts, Craft

Cykel craft

Märke: Craft

Modell: Hale Bib Shorts

Pris: 999 kronor.

Storlek: Något åt det mindre hållet, välj den större om du vet att du brukar pendla mellan två storlekar.

Passform: Passformen är tight och sitter absolut inte löst någonstans.

Tjocklek: I själva byxan är tyget supertunt och följsamt samtidigt som överdelen i mesh också bidrar till en fjäderlätt känsla.

Följsamhet: Det tunna tyget är mycket följsamt och följer kroppens konturer. Panelerna som är insydda i byxorna känns genomtänkta och bidrar till en bättre passform.

Fukttransport: Fukttransporten är på topp genom hela byxan. Hängslen, padding och byxa – alla hjälps åt att transportera fukt.

Ventilationsförmåga: Det supertunna tyget i kombination med hängslen i mesh gör att shortsen andas som inget annat!

Komfort: Rätt och slätt ett par skönt åtsittande cykelbyxor som du kommer att trivas i. Silikonprint i bensluten gör att byxbenen hålls från att klättra upp längs låren.

Design: Hale Bib Shorts är som många andra cykelbyxor, svarta men de har en stålgrå linje kring bensluten vilket adderar det lilla extra till designen och ger en trevlig finnish.

Sammanfattning: Hale Bib Shorts är utmärkta för seriösa cyklister som tränar flera gånger i veckan men passar även motionären som har höga krav på sin utrustning. Det som utmärker modellen mest är konstruktionen av olika paneler som känns noga genomarbetad. De yttre panelerna där du ibland kan komma åt med armbågarna har en glatt yta och de undre och inre panelerna har ett strävare material som ger bra grepp på kroppen och sadeln. Hängslena är tunna i mesh men klarar av lite hårdare påfrestning utan att kännas sköra. Välarbetade favoriter för dig som shoppar efter kvalitet! 

Test av: Essential XC Light Bib, POC

Poc cykelshorts

Märke: POC

Modell: Essential XC Light Bib

Pris: 1 195 kronor. 

Storlek: True to size.

Passform: De sitter tight på ett riktigt bekvämt sätt, särskilt över låren där benen är lite längre och slutar precis innan knät.

Tjocklek: Ja, tunnare än så här kan det nog inte bli. Hela byxorna från knä till axlar är tillverkade i ett extremt lätt meshtyg.

Följsamhet: De är förvånansvärt stretchiga med tanke på att de är sydda nästan helt i mesh men kanske inte fullt så mjuka och silkiga som andra material du ofta hittar hos cykelshorts. De här shortsen har i stället hundra procent fokus på ventilationsförmågan.

Fukttransport: Då byxorna är så pass tunna blir fukttransport aldrig ett problem. I kombination med en grym ventilation känner du dig torr och sval under hela passet. 

Ventilationsförmåga: Det kan nog inte bli mer ventilerat än så här. Paden har välplacerade ventilationsspår som skapar luftflöde även där. Du kommer knappt känna dig svettig!

Komfort: Paden håller hög klass på stökiga underlag och byxorna sitter på plats utan att glappa eller korva sig. Komforten är med andra ord på topp. 

Design: Designen är något svår att vänja sig vid då man faktiskt känner sig lite naken i den här shortsen. Sett till funktion är de ett toppenval för mountainbikecyklister som har shorts ovanpå cykelbyxorna. Som enbart cykelbyxor är de lite väl genomskinliga. 

Sammanfattning: Först var testpanelen lite skeptiska till cykelshortsen, för de är verkligen genomskinliga och inget du spatserar runt i utan att ha någonting över. När du har dina mountainbikeshorts över Essential XC Light Bib kommer du genast förstå tjusningen med det tunna materialet. Du kommer aldrig mer känna dig speciellt svettig i de här! Efter en liten stunds användning ändrar delar av testpanelen sin åsikt kring designen och ser de här som sina nya favoriter för varma sommarpass. Ett extra plus är de två rymliga fickorna på ryggen.

SHOPPA HÄR:Plagg och tillbehör för cykling

LÄS MER: Därför ska du ha cykelbyxor med pad