Test: Bästa kompressionsstrumporna för löpning Image

Test: Bästa kompressionsstrumporna för löpning

Kramp, sträckningar och stelheter i vaderna är vanligt bland löpare. Känner du igen dig? Testa ett par kompressionsstrumpor! De här är bäst i test.

Få det allra senaste! Här är 2020:s test av kompressionsstrumpor.

De allra viktigaste när du köper kompressionsstrumpor är att tänka på storleken. En kompressionsstrumpa får absolut inte sitta för löst – då tappar den hela sin poäng. Med rätt storlek kan en bra kompressionsstrumpa däremot hjälpa dig att återhämta dig snabbare. De kan också lindra muskelstelhet och öka blodflödet. Sportamores rutinerade testpanel har sprungit i fem av säsongens bästa kompressionsstrumpor. Så här tyckte de om storleken, kompressionsgraden och ventilationsförmågan! Alla strumpor är unisex och funkar lika bra för herr som för dam.

Running Mid Compression, Seger

seger

Rekommenderat pris: 299 kronor.

Storlek: Liksom vanliga strumpor så kommer kompressionsstrumporna från Seger med ett spann av storlekar, (till exempel på 43 till 45). Om du ligger mellan två spann bör du välja den mindre modellen. En kompressionsstrumpa ska sitta tight och eftersom Running Mid Compression är lite stora i storlek kan det vara bra att kika lite extra i storleksguiden.

Höjd: Det här är en hög kompressionsstrumpa som räcker hela vägen upp längs vaden. Om du är meddellängd kommer den att sitta som en smäck.

Tjocklek: Running Mid Compression är aningen tjockare än många andra kompressionsstrumpor. Se därför till att ha rätt storlek i dina löparskor, så att det inte blir för trångt där i.

Temperatur & fukttransport: Temperaturmässigt presterade de här kompressionsstrumporna väldigt bra. Vid tår och häl finns luftiga paneler som ventilerar och håller dig sval när du springer.

Komfort: Runt vaderna sitter Running Mid Compression tight och ger en spänstig känsla. Det tillsammans med de tacksamma ventilerna ger de här strumporna bra poäng för komfort, men trots det gör de sämst ifrån sig i testet. I kontrast kammar hela två andra par hem full poäng för sin bekvämlighet.

Kompression: Bland strumpor i den här genren är den här modellen från Seger en sorts gyllene medelväg, som inte är ett extremfall i någon riktning. De komprimerar precis som de ska, men inte särkilt mycket mer.

Sammanfattning: Running Mid Compression från Seger är ett prisvärt val som ger dig lite extra tryck i steget under svettiga löparpass. Tack vare smarta paneler vid tå och häl så ventilerar strumpan bra, trots ett relativt tjockt tyg. Running Mid Compression blir aldrig för varma och det mjuka materialet transporterar bort fukten så att du slipper få skoskav. Testpanelen vill även dela ut ett extra plus för att strumpan smalnar av ordentligt strax ovanför ankeln. Den lilla finessen gör att de får en bra passform och sitter där de ska när du springer.

OTC Compressions Sock, Adidas

adidas

Rekommenderat pris: 249 kronor.

Storlek: OTC Compression Sock är lite stora i storlek, men inte riktigt lika stora som Running Mid Compression ovan. Välj den storlek du brukar ha. Om du balanserar mellan två storlekar så rekommenderar testpanelen att du klickar hem den mindre.

Höjd: Det här är ett par medelhöga kompressionsstrumpor som täcker hela vaden. Du som är av meddellängd behöver inte bekymmra dig över att behöva vika ned dem.

Tjocklek: Tyget i de här strumporna från Adidas är väldigt tjockt och klart tjockast i testet. Om du är en av många som försöker bli av med en benhinneinflamation är det perfekt. Den extra lilla värme som OTC Compression Sock initialt ger kan göra mycket för att du ska komma igång på rätt sätt!

Temperatur & fukttransport: Till en början ger tygets tjocklek lite extra värme, men när du väl kommit igång är det inget som märks. I stället håller de bra temperatur och transporterar bort fukten precis som de ska, så att du slipper få skavsår.  

Komfort: Det är bra kvalitet i materialet i de här kompressionsstrumporna, förutom att de andas bra och är torra efter löpningen så är de också väldigt mjuka och sköna. För den egenskapen får de faktiskt hela tio poäng av tio möjliga.

Kompression: Adidas-paret ger medelhård kompression, vilket är bekvämt på det sättet att de inte ger blodstopp, men det är heller inte så att de sitter så pass löst att de tappar funktionen. 

Sammanfattning: I sin design påminner OTC Compression Sock från Adidas mycket om vanliga fotbollsstrumpor – oavsett vilket ungdomslag du spelat i så ringer det säkert en klocka vid den beskrivningen. Utöver det finns de heller inte att få i andra färger än svart och vitt, vilket känns lite väl fantasilöst av Adidas. Fukttransporten och materialets ventilationsförmåga är de främsta egenskaperna, men även den behagliga kompressionen är ett plus. Det här är en väldigt lagom kompressionsstrumpa, som passar dig som kanske inte testat att springa med kompressionsstrumpor förut.

 

Compression Superior, Gococo

gococo superior

Rekommenderat pris: 359 kronor.

Storlek: Den första kompressionsstrumpan från Gococo i det här testet är true to size, så att du med lätthet kan köpa den storlek som du brukar ha.

Höjd: Compression Superior är väldigt höga och sträcker sig så långt upp på vaden att du tyvärr kan komma att få problem om du är under medellängd. I så fall kan det kanske vara bra att kika på en annan strumpa, men är du över medellängd så är det här rätt för dig.

Tjocklek: Kompressionsstrumporna från Gococo är betydligt tunnare än de ovan, vilket testpanelen gillar. På så vis slipper du oroa dig över om de ska få plats i skorna eller inte.

Temperatur & fukttransport: Tack vare det minimalistiska materialet så håller de här strumporna dig både sval och fräsch, oavsett hur intensiv din löprunda blir.

Komfort: Full poäng! En strumpa kan inte sitta bättre än så här. Eftersom de både ventilerar bra, håller dina fötter torra och sitter som en smäck så är Compressions Superior supersköna. Materialet är dessutom både mjukt och följsamt.

Kompression: Det här är de strumpor i testet med mest kompression, perfekt för dig som kanske har problem med sträckningar, gubbvad eller andra överbelastningsskador. I Compression Superior får du precis det stöd som du vill ha.

Sammanfattning: Testpanelen har bara bra saker att säga om de här kompressionsstrumporna. De är bra både gällande kompressionen och sköna som strumpor. De sitter åt ordentligt om foten och håller vaden i ett järngrepp medan du springer. Vid strumpornas linning finns små silikonpluppar som gör att de sitter precis där de ska och i övrigt är materialet väldigt lent och skönt. Att Compression Superior från Gococo kommer i hela fem olika färger skadar inte heller. Trots en relativt stor prislapp så är de varje krona värd. Om du tidigare testat en modell med mindre kompression så är det här ditt självklara nästa steg.

 

Compressions Sock, Craft

craft

Rekommenderat pris: 299 kronor.

Storlek: De här strumporna från Craft är liksom Running Mid Compression från Seger aningen stora i storlek, så tvekar du gällande storlek bör du ta den mindre.

Höjd: Compressions Sock sitter högt upp på din vad precis som de ska, strax under knät på dig som är medellängd.

Tjocklek: De här kompressionsstrumporna är tillverkade i ett tunt material som påminner mycket om det som Gococo använt sig av. Det är skönt om det värsta du vet är när strumporna korvar sig i skorna.

Temperatur & fukttransport: På grund av materialets tunnhet så är det här också ett väldigt svalt par strumpor och eftersom tyget dessutom ser till att dina fötter hålls torra så får Compression Sock från Craft höga poäng.

Komfort: När det sedan gäller komforten tilldelas Craft nästan lika bra betyg som Gococo, men bara nästan. Strumporna sitter fast när du springer, korvar sig inte och ger inga skavsår. De saknar däremot de små siliconpluppar som Gococo stoltserar med, vilket gör att de inte riktigt kommer upp i Compressions Superiors nivå.

Kompression: Det här inte den strumpa som du ska köpa om du har direkta problem med vaderna. Det är inte jättemycket kompression i modellen från Craft, som bara får en femma i betyg för det. De gör sig däremot desto bättre till en stillasittande dag på kontoret eller för långa flygresor.

Sammanfattning: För vissa i testpanelen blev det här som en nyfunnen kärlek, medan andra gärna hade känt lite mer kompression. Compression Sock från Craft är i stort väldigt skön och funktionsmaterialet som de är tillverkade i gör bra ifrån sig. Ingenting skaver, de sitter där de ska och samtidigt känner du dig varken fuktig eller för varm – inte ens under de svettiga intervallpassen. Också det här är en bra strumpa för dig som aldrig testat förut.

 

Compression, Gococo

Gococo compression calf sleeves

Rekommenderat pris: 269 kronor.

Storlek: De här kompressionsstrumporna är också de aningen stora i storlekarna, det tycker till och med de testare som låg i överkant av storleksspannet. Kika därför på en storlek mindre än vad du brukar ha.

Höjd: Till skillnad från de två föregående strumporna så är Compression från Gococo inte särskilt höga, utan snarare i stil med OTC Compression Sock från Adidas. Om du är över medellängd kan det vara bra att välja ett annat märke.

Tjocklek: Trots att materialet i både den tidigare Gococo-strumpan och strumpan från Craft var relativt tunt så är de här ännu ett snäpp tunnare. 

Temperatur & fukttransport: Den här andra strumpan från Gococo har tacksamma paneler av mesh på både undersidan och sidorna av foten. Det gör att den både håller dig behagligt sval och skonar dig från fukten.

Komfort: Trots att de är aningen stora i storleken sitter de exakt som de ska när du väl hittat rätt, och meshpanelerna motverkar skavsår från överdriven fukt på ett effektivt sätt. Eftersom materialet dessutom känns mjukt och lent mot huden delas en stark nia ut för komforten.

Kompression: Compression från Gococo komprimerar ungefär lika mycket som strumporna från Craft gör. Det är aningen för lite, enligt vissa i testpanelen, medan andra är helt till freds.

Sammanfattning: I den här testgruppen är de två sista paren de som komprimerar allra minst. Trots det så är kompressionen så pass god att Compression från Gococo ger en tacksam hjälp i steget när du löptränar. Compression gör sig också väldigt lagom en vanlig stillasittande arbetsdag, dagen efter ett träningspass. Testpanelen vill även uppmärksamma oss på att de många valmöjligheterna vad gäller färg finns att finna i också den här strumpan från Gococo. Oavsett om du vill sticka ut i spåret eller hellre smälter in så finns det en som passar dig och din stil.

 

LÄS MER: Därför ska du springa i kompressionskläder

SHOPPA HÄR: Alla Sportamores kompressionsstrumpor