TEST: 7 skidbyxor för pist och offpist Image

TEST: 7 skidbyxor för pist och offpist

Sportlovet närmar sig och det är dags att kolla igenom alpinutrustningen. Här är våra just nu 7 bästa skidbyxor för pist och offpist – för både henne och honom.

När du köper ett par nya skidbyxor finns det ett par saker att tänka på. Passformen är, som du säkert redan räknat ut, en smaksak beroende på hur tight du vill att byxorna ska sitta. Många som åker park föredrar en mer baggy stil, men det är upp till dig. Däremot kan det vara smart att lämna lite rum för eventuellt dubbla underställ under om du inte har stenkoll på temperaturen där du ska åka.

Vad för typ av skidåkning du ska utföra ligger också till grund för ditt val av bralla. Är du ute på tur, med andra ord att du vandrar upp för berget för att åka ned, så kommer du att bli rejält svettig. Då är ett tunnare och mer ventilerande skidställ att föredra. Åker du pist i minusgrader kan det vara skönt med en något tjockare skidbyxa, speciellt när du sitter still i liften. 

När det kommer till funktioner finns det mängder med smarta saker på skidbyxor. Justerbar midja och snölås vid bensluten är standard och finns på samtliga modeller i testet. Sedan skiljer sig modellerna åt när det kommer till hängslen, fickor, ventilationsdragkedjor och förstärkningar vid bensluten. Spana in testresultaten nedan. 

TILL HONOM (scrolla ned för damtestet): 

Peaka utförsåkningen   

Maroon_Pants.jpgTest av: Maroon Pants, Peak Performance 

Främsta egenskaper: 
– Förstärkningar på insidan av bensluten, vilket förlänger hållbarheten 
– Vind- och vattentäta med en grym andningsförmåga
– Snölås vid benslut samt snölåshällor i midjan där du kan fästa tillhörande jacka

Passar: Piståkning. 

Testpanelen tycker: En avslappnad och skön skidbyxa som är tillverkad i ett tåligt material. Här får du en enkel design som håller länge om du tar hand om byxorna på rätt sätt. Att köpa ett par skidbyxor från Peak Performance är aldrig en dålig idé, Maroon Pants riktar sig till allt från nybörjaren till den medvetne. Prislappen ligger på en medelnivå, passformen är lös åt baggy-hållet och kvaliteten är schysst. Köp gärna den tillhörande skidjackan Maroon Jacket så att du kan koppla ihop jacka och byxa med snölåshällorna. På så sätt undviker du att få kall luft eller snö vid midjan. 

En snygg favorit  

Legendary_Insulated.jpgTest av: Legendary Insulated Pant, Helly Hansen  

Främsta egenskaper: 
– Primaloft-foder med utmärkt värmereglering 
– Helt vattentäta byxor
– Snölås vid bensluten 

Passar: Pist och offpist. 

Testpanelen tycker: En riktigt bra allround-byxa för en rimlig summa. Det här är en fodrad variant av Helly Hansens klassiska Legendary Pant och modellen får höga betyg av testpanelen. För det första har byxorna förvånansvärt mycket smarta funktioner för att vara en byxa till pisten. Vattenavvisande dragkedjor vid fickorna, ventilationsdragkedjor på insidan av låren och totalt tre fickor. Modellen sitter riktigt bra på kroppen och håller en god kvalitet. De här är ett perfekt val till dig som åker ett par gånger om året och vill ha en bra skidbyxa, men inte lägga allt för mycket pengar på dem. Byxorna ligger nämligen mittemellan den låga och medelhöga prisklassen. Helt klart en ny favorit hos många i testpanelen! 

Prisvärd och varm   

Wandeck_Pant.jpgTest av: Wandeck Pant, 8848 Altitude

Främsta egenskaper: 
– Förstärkningar på insidan av bensluten för längre hållbarhet 
– Utmärkt andningsförmåga (dvs. 15 000g/m2/24h – i pisten räcker i vanliga fall 5–10k), plus ventilationsdragkedjor vid insida lår 
– Vattentätt material, oavsett om du åker i blötsnö eller inte 

Passar: Piståkning. 

Testpanelen tycker: Varma skidbyxor som främst passar dig som är lång och slimmad. Wandeck Pant sitter väldigt tight, speciellt kring lår och rumpa. Vet du med dig att du ofta tränar ben på gymmet kan det vara smart att gå upp en storlek för en lösare passform. I övrigt är det här testets mest prisvärda herrbyxor. Det är en bättre skidbyxa än basic, men funkar perfekt som en kom igång-bralla i flera år. Du som vill ha en bra skidbyxa för den där spontana skidresan som kanske bara händer en gång om året har hittat rätt – det här är skidbyxorna för dig. En stilren, varm modell som har alla nödvändiga funktioner du behöver för pisten! 

Hög kvalitet till prylnörden 

Nengal_Pant.jpgTest av: Nengal Pant, Haglöfs 

Främsta egenskaper: 
– 2-lagers Gore-Tex-material gör byxorna helt vattentäta 
– Recco-sändare som gör att du hittas om olyckan inträffar 
– Inbyggda damasker med silikonremsa som håller byxorna på plats ovanför pjäxorna

Passar: All sorts skidåkning. 

Testpanelen tycker: Rejäla byxor som är skapade för all sorts skidåkning – pist, offpist och när du är ute på tur. Nengal Pant är skapade för att klara vädrets alla påfrestningar, på så sätt är ventilationsdragkedjor inte nödvändigt eftersom materialet andas när du börjar svettas. Här får du avtagbara hängslen, vattentätt material, förstärkningar på insida benslut, praktiska fickor och allt du kan tänkas behöva oavsett var du åker. Den här byxor är till för dig som åker väldigt mycket, både i pisten och skogen, och behöver en rejäl skidbyxa som är väldigt slitstarka. De passar även prylnörden som handen i (skid)handsken. Bättre än så här blir det inte!


TILL HENNE: 

Funkar i alla lägen 

Peak_-_Anima_Pants.jpgTest av: Anima Pants, Peak Performance 

Främsta egenskaperna: 
– Vind- och vattentätt material samt grym andningsförmåga 
– Snölås samt förstärkningar vid bensluten 
– Snap in-system som gör att du kan fästa ihop byxorna med den tillhörande jackan Anima Jacket

Passar: Piståkning. 

Testpanelen tycker: Det här är skidgarderobens version av "den lilla svarta". En stilren och enkel skidbyxa för utförsåkning som håller en högre standard än vad ett par basbyxor gör. Anima Pants har det du behöver för en vecka i fjällen, utan att ha för många finesser. Du kan justera midjan, byxorna har förstärkningar på insida benslut och så finns snölås. Modellen är lös utan att kännas för baggy och materialet väldigt slitstarkt. Den här svarta modellen passar dig som åker utför ett par gånger om året och vill ha en bra skidbyxa för en summa som varken känns som ett rån eller som gratis. När det kommer till kläder från Peak Performance vet du att du alltid får ett plagg med hög standard. Här får du en enkel design i ett schysst material – din skidvän i flera år!  

Till parken  

WearColour_-_Cork_Pant.jpgTest av: Cork Pant, Wear Colour

Främsta egenskaperna: 
– Vattenavvisande material, perfekt om det är blötsnö i backen 
– Ventilationsdragkedjor på insida lår där du kan släppa ut överskottsvärme 
– Fleece vid knä och rumpa så att du inte blir kall när du sitter ned

Passar: Pist och offpist. 

Testpanelen tycker: För det första, shoppar du delvis med ögonen är det här skidbyxan för dig. Hur fin är inte den gula färgen? Är det någonstans du borde satsa på färg så är det i backen. Det är inte bara snyggt utan även säkert i och med att du syns mer i ett färgglatt skidställ än vad du gör i en modell som är svart eller vit. Cork Pant är en skidbyxa som värmer på en medelnivå men samtidigt har praktiska ventilationsdragkedjor. I kombination med den höga ventilationsförmågan i material är de här byxorna grymma för den pulshöjande skidåkningar i park och offpist. Extra plus för fickorna som går ned på låren, det uppskattas av de mest erfarna skidåkarna i testpanelen. 

Let it loose 

Didriksons_-_Alta_Pants.jpgTest av: Alta Womens Pants, Didriksons 

Främsta egenskaperna: 
– PVC-fritt vattenavvisande membran 
– Snölås samt hakor vid bensluten så du kan fästa byxorna på pjäxan 
– Tejpade sömmar 

Passar: Piståkning. 

Testpanelen tycker: En lös passform med mycket material kring midja och rumpa, perfekt för dig med breda höfter. Testpanelen gillar speciellt den breda linningen baktill som har en hård kant som ser till att byxorna sitter tight i svanken. Och missförstå testpanelen rätt, den hårda kanten är såklart inte obekväm utan har ett fleecefoder på insidan. Men den sitter fast i svanken på ett bekvämt och praktiskt sätt. De här skidbyxorna är väldigt plånboksvänliga och en perfekt vind- och vattentät modell för dig som åker skidor någon enstaka gång. Det är nämligen en klockren instegsmodell som gör jobbet bra i backen. Den har de nödvändigaste detaljerna i form av passande material, utan att en massa finesser som hängslen och för många fickor som stör. Ett par avskalade skidbyxor som passar den klassiska Svensson som drar på fjällsemester en gång om året.

SHOPPA HÄR: Allt för skidbacken

LÄS MER: Guide: Hitta rätt skidjacka för dig

LÄS MER: Här är säsongens skidtrender