Hoppa studsmatta på ett säkert sätt Image

Hoppa studsmatta på ett säkert sätt

En studsmatta på tomten är i det närmsta obligatoriskt. Både barn och vuxna älskar att hoppa – så här gör ni det på ett säkert sätt.

Studsmattan är omåttligt populär bland både barn som vuxna. Hopp, volter och andra roligheter upplevs tillsammans på den cirkelformade leksaken. Tyvärr inträffar ibland olyckor om man inte är försiktig. Om du som förälder vill minska risken för stukningar av hand- och fotleder kan de här enkla säkerhetstipsen göra hoppningen säkrare.

SHOPPA NU: Studsmattor för sommarens bus och lek


Så studsar du säkert

  1. Värm upp. Precis som inför ett träningspass är det viktigt att värma upp musklerna, så du inte sträcker dig under leken. 
  2. Ha bra hållning. Genom att spänna dina muskler får du bättre kontroll över din balans och det resulterar i bättre hoppförmåga. 
  3. Kontroll är viktigare än höjd. Det bästa sättet att lära sig ett nytt hopp är att försöka göra ett kontrollerat lägre hopp i början tills du behärskar det. Efter det kan du bygga på och göra hoppet högre och svårare. 
  4. En person åt gången. Det är viktigt att ni inte är fler personer samtidigt på studsmattan eftersom ni då lättare kan förlora kontrollen över era hopp och stöta ihop med varandra. Hoppa tre minuter åt gången och turas om.
  5. Landa på rygg. När du hoppar och vill landa bör du landa raklång på rygg, vilket ger en jämn belastning över hela kroppen. 
  6. Böj armarna. Om du landar på mage bör du böja armarna utåt och hålla händerna framför ansiktet. Ta inte emot dig med raka armar. 

Tipsen kommer från studsmatteleverantören Berg som har 15 års erfarenheter av att sälja och testa studsmattor. De har tagit fram en säkerhetsvideo som du kan se tillsammans med dina barn innan ni ger er ut på studsmattan. Du hittar den här

SHOPPA HÄR: Studsmattor och annat sommarkul

LÄS MER: Så bra träning ger en studsmatta

LÄS MER: Kom igång med freerunning