Salomon Speedcross 5 Gore-Tex är här! Image

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex är här!

När du inte trodde att Speedcross 5 från Salomon kunde bli bättre släpper de den populära trailskon med ett helt vattentätt membran. Hur bra? 

Under början av 2019 lanserade Salomon sin femte upplaga av den omtalade trailrunningskon Speedcross. Vi möttes av en sko som passar bra i all typ av skogsunderlag, både vid kortare och längre rundor. Nu har de lanserat modellen med en ny konstruktion i Gore-Tex som ger ett hundraprocentigt skydd mot väta. 

– Skillnaden mellan Speedcross 5 och Speedcross 5 GTX är att den sistnämnda har ett membran med Gore-Tex, vilket betyder att skon är helt vattentät. I övrigt är det samma sko med samma läst och sula, säger Malin Andersson, produktexpert på Salomon

Vilka andra egenskaper har skon? 

– Skon gör sig extra bra i lite stökigare och mjukare terräng med exempelvis lera eller klippor. Sulan har ett riktigt bra grepp med gummidubbar som passar bra när det är lerigt och halt vilket gör den här skon till en perfekt höst- och vintersko. När den dessutom är vattentät så får den ett helt nytt användningsområde under de blöta och kalla månaderna. Använder du dessutom en varmare ullstrumpa funkar den bra när det är kallt ute.

Speedcross 5 GTX från Salomon har ett drop på 10 millimeter, ett vattentätt membran och en yttersula med en greppförmåga utöver det vanliga. Tänk dock på att Salomons skor har en tendens att vara något små i storleken, så gå upp en size. Foto: Pavel Maira.   

Kan jag springa med Speedcross 5 även när det är isigt och snö? 

– Det finns faktiskt två ytterligare modeller av den här skon, som är utrustade med metalldubbar. De heter Spikecross och Snowspike, och passar perfekt vid sådant underlag. 

Vem riktar sig trailskon till?

– Speedcross 5 GTX är den perfekta skon för en traillöpare som vill ha lite dämpning och riktigt bra grepp och stabilitet. Ovandelen på skon är mjuk och följsam vilket ger en väldigt bra passform och löparkänsla. Skon passar lika bra för en nybörjare som för en mer van traillöpare!

Hur är passformen på skon? 

– Passformen är normal till smal i modellen men finns även i en ”wide” modell. Mjuk och följsam ovandel i kombination med vår snabbsnörning och sensifit ser till att skon sitter som en smäck på foten. 

Så tar du din traillöpning till nästa nivå: 

Salomon Speedcross 5 GTXRätt utrustning är A och O för alla traillöpare. Glöm inte vätskevästen, en vind- och vattentät jacka samt ett syntetunderställ. Foto: Pavel Maira. 

#1. Rätt typ av kläder

– För att få en härlig trailupplevelse under höst- och vinterhalvåret blir kläder och utrustning viktigare än under sommarhalvåret. Jag rekommenderar ett bra första lager närmast kroppen som transporterar fukt och håller dig torr. En vind- och vattentät jacka bästa skyddet mot busväder som regn eller snö. Varmare tights med vindskyddande membran och en ullstrumpa i kombination med en sko med Gore-Tex håller dig både torr och varm, säger Malin Andersson. 

#2. Glöm inte vätskan 

– Springer du längre pass ska du alltid ha med dig vätska och lite extra energi, även om det är kallt ute. För bästa komfort så rekommenderar jag en vätskeväst som sitter tight mot kroppen där du även kan ta med dig extra energi och en extra tröja eller jacka. 

#3. Glöm inte att njuta av turen!

– Ha inte för bråttom, stanna och titta på fina utkiksplatser, våga upptäcka nya stigar, ta med en kompis ut på turen och ta med pannlampa när mörkret faller. Busigt väder är dessutom härligt när du har rätt prylar!

SHOPPA HÄR: Nyheter från Salomon 

LÄS MER: Test av Salomon Speedcross 5

LÄS MER: Tänk på det här när du köper vätskeväst