Så hittar du den perfekta swimrun-utrustningen Image

Så hittar du den perfekta swimrun-utrustningen


Hitta rätt våtdräkt, funktionella skor och perfekt simlina för swimrun. Experten Dennis Blomberg ger dig proffstipsen du behöver.  

swimun
Synkad simning under ett swimrunlopp.

Googla “utrustning swimrun” och du får fram en så lång lista att du lägger ned projektet innan du ens hunnit börja. Men ta ett djupt andetag och coola ned dig, du behöver nämligen inte allt det där som folk snackar om. Experten Dennis Blomberg på Head swimming, vet exakt vilka prylar du ska slå till på och vilka du kan hoppa över.

– Utrustningen är otroligt viktig när du kör swimrun. Våtdräkten är absolut viktigast! Det är A och O att du har en dräkt som du kan öppna framtill. Det gör löpningarna hundra procent lättare och du sparar enormt mycket tid om du slipper ta av och på den hela tiden, säger Dennis Blomberg, som själv hållit på med swimrun sedan 2012 och älskar sporten. Han har gjort många tävlingar, som till exempel Stockholm swimrun, Ö till ö och Amfibiemannen.

Hur väljer jag en bra våtdräkt?

– Prova så att den sitter som den ska. Titta på storleksguiden när du beställer och är du osäker och är mellan två storlekar, så gå alltid ned en storlek. Det ska inte finnas några luftfickor i armhålorna eller i ryggslutet. Den ska kännas väldigt tight när du provar den. Var inte orolig om den sitter som ett korvskinn, för den går ut sig ungefär en halv storlek och sätter sig på plats när du kommer i vattnet.

Har du något mer experttips kring våtdräkter?

– Ja, jag tycker att du ska klippa av benen på våtdräkten! Det underlättar löpningen så mycket. Om du fryser kan du använda den biten du klippt av om du ser till att knäleden är fri.

Vad är det allra viktigaste att tänka på gällande utrustningen, tycker du?

– Att du har tränat i den mycket och vet vad som funkar för dig och din lagkamrat innan ni tävlar.

Vilken pryl är oväntat bra att ha?

– Swimrun pull buoy, vilket är en boj som gör att dina ben flyter extra högt i vattnet. Du får bättre vattenläge när du inte använder dig av benspark så mycket i vattnet, för benen behöver vila under simningarna.

Hur många badmössor behöver jag?

– En räcker, köp en vanlig mössa i silikon. Om det är kallt kan du i och för sig ha en neoprenmössa under.

Vad rekommenderar du för simglasögon?

– Några av den större modellen, som är bra för öppet vatten. Av Heads modeller rekommenderar jag Jaguar eller Tiger mid.

Vad ska jag tänka på när jag köper simlina?

– Att den inte får vara för kort och tunn. Då fyller den inte sin funktion. Köp till exempel sex millimeter bungee cord. Den behöver vara ungefär sju meter lång om båda ska ha den två varv runt midjan, prova er fram.

Vad ska jag ha för skor när jag kör swimrun?

– Det är högst individuellt. Många stirrar sig blinda på att skorna ska vara så lätta som möjligt att simma med, men jag skulle säga att inga skor är bra att simma med. Därför tycker jag i stället att det viktigaste är att få dem torra fort och att du orkar springa långt i dem.

Behöver jag köpa ett par handskar?

– Nej, det tycker jag inte. Det är bara ytterligare en pryl att hålla ordning på.

Vilken övrig utrustning behöver jag?

– Paddlar om du har tränat med det innan. Du behöver också någon form av kompression till vaderna, som du kan stoppa in flytmaterial i, för att få ett bättre vattenläge.

swimrun
Dennis Blomberg på Head swimming motiveras inte främst av tävlingarna, utan av upplevelsen. “Det som driver mig är äventyret och att man alltid ska fortsätta framåt och aldrig behöver stanna, även om du möter berg eller öppet vatten”, säger han.