Kan jag tvätta mina sandaler i maskin? Image

Kan jag tvätta mina sandaler i maskin?

Att ta hand om sommarskorna kan vara lättare sagt än gjort. Här är experterna från Birkenstocks bästa tips på hur du håller sandalerna fräscha!

Precis lika viktigt som att tvätta bort smuts från dina vandringsskor och att hålla dina vita sneakers vita är det att ta hand om dina sandaler. 

– Min första, och kanske viktigaste, rekommendation är att inte ställa dina sandaler i direkt solljus när du inte har dem på dig, säger Viktor Petersén, försäljningschef på Birkenstock i Sverige och Norge, och fortsätter: 

– Det är helt enkelt för att sandalerna inte ska torka ut. 

SHOPPA HÄR: Sandaler från Birkenstock

Finns det något mer no no? 
– Undvika att ha våra sandaler i naturkork på blöta underlag och när det regnar eftersom de är tillverkade med vattenlösligt lim. Däremot har vi skapat den populära sandalmodellen Arizona helt i EVA-material (Arizona EVA, reds. anm.) som tål vatten. De är uppbyggda på samma sätt men passar för stranden. Du kan se dem som ett komplement till de andra! 

Hur ska jag ta hand om mina sandaler på bästa sätt?

– Tanken med våra sandaler är att du inte ska behöva vårda dem så mycket, utan det viktigaste är hur du använder dem. En av anledningarna till att du sliter på dem mer än du borde är om du inte har dem i rätt storlek. Se till att du har tre millimeter fram vid tårna samt bak vid hälen, och framförallt att din hålfot sitter rätt i sandalen. Har du fel storlek så sliter du på dem för mycket. 

BirkenstockSe till att du har rätt storlek på dina Birkenstock-tofflor för att förlänga livstiden på dem. Här är populära Arizona som finns för både dam och herr. 

Kan jag tvätta mina sandaler i maskin? 

– Nej, det rekommenderar jag inte. Dels för att de är gjorda på fina material som naturkork, vilket kan försämras om de tvättas i maskin, och dels för att vi jobbar med vattenlösligt lim. Sandalerna kan ta skada om du tvättar dem i maskin! 

Hur kan jag då ta hand om dem? 

– Har du en sko med en ovandel i läder kan du smörja in de partierna med impregnering. Sandalerna som har en ovandel i syntet kan du lätt torka av med en fuktig trasa om de blir smutsiga. 

Om jag tar hand om mina sandaler på rätt sätt, hur lång livslängd har de då? 

– Det är väldigt olika. Vi har kunder som haft sina mellan tio till femton år, men det är oftast de som har sina Birkenstocksandaler inomhus. För utomhusbruk skulle jag säga att de håller i tre år. 

SHOPPA HÄR: Birkenstocks bästsäljare

LÄS MER: Säsongens sandaltrender från Birkenstock