Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar Image

Därför ska du köpa vinterlöparskor med dubbar

Sluta inte springa utomhus bara för att det blir halt och snöigt. Köp ett löparskor med dubbar så kan du springa säkert tills våren kommer.

Redan när temperaturen sjunker så mycket att de första hala isfläckarna börjar anas är det dags att snöra på dig vinterlöparskorna med dubbar. Då slipper du riskera att halka och skadas. Eftersom dubbarna skyddar ditt steg behöver du inte spänna dig när du springer på vintern.  

Icebug sätter dubbar långt ut på sulornas kanter. En sådan dubbisättning  gör att du inte springer och spänner dig, oavsett om du är elitidrottare eller motionär. Våra dubbar är tillverkade av karbidstål och tål att användas på grus, asfalt och is utan att bli förstörda. De flesta olyckor händer inte när det är full vinter utan när det är fläckvis halka, eftersom inte folk börjat använda dubbar än. Faktum är att Icebug rekommenderas av läkarkåren, säger Steven Lindh på Icebug. 

Karbidstål, gör inte det att löpsteget blir stumt?

– Nej, dubbarna är dynamiska. Springer du på ett hårt material som berg går dubbarna upp i skorna och fungerar som dämpning. Dubbarna anpassar sig till underlaget och det gör att du aldrig känner av dem. 

icebug
Icebugs dubbar anpassar sig efter underlaget du springer på. HÄR hittar du hela utbudet av dubbade löparskor från Icebug hos oss! 

Räcker det inte om jag sätter dubbar på mina vanliga löparskor?

– Om du sätter dubbar på dina vanliga skor kan du inte få den dynamiska funktionen med ett jämnt tryck under foten utan du får ett stumt löpsteg. Och såvida du inte sätter dubbar över hela skosulorna får du bara ett delvis grepp på underlaget. Dessutom kommer du att slita ut dubbarna snabbt eftersom löpning skapar ett så hårt tryck på sulorna.

Är inte Icebug trailskor?

– Absolut inte. Icebug användes från början av multisportare men i dag säljer vi 70 procent walkingskor och 30 procent löparskor.

När ska jag börja använda dubbade skor? 

– Så fort det börjar falla löv som kan röra sig på underlaget kan du börja använda dubbskor. De är bra för alla underlag du kan halka på. 

Är Icebug vattenavvisande?

– Ja, alla modeller har någon form av impregnering och tio procent av modellerna har membran på ovansidan. När skorna är kraftigt impregnerade gör det att våtvikten kan hållas nere, annars blir skorna i sig väldigt tunga när det är blött ute. 

icebug
Spring säkert i vinter!

Måste jag impregnera skorna då och då?

– Ja, det måste du göra regelbundet. Så fort vattnet inte pärlar av är det dags att impregnera dem. När du springer på vintern är det aldrig en nackdel att ha membran på skorna. Men om du svettas mycket skulle jag rekommendera skor som inte är membranimpregnerade eftersom de inte släpper igenom lika mycket luft som skor utan membran. 

Ska jag köpa extra stora skor så att jag får plats med varma sockor?

– Om man går enligt reglerna för hur en löparsko ska sitta ska du ha upp till en centimeter utrymme kvar vid tårna. Det beror på att när du har sprungit en mil har dina fötter svullnat en halv storlek och om du då har haft en centimeter utrymme kvar har du även möjlighet att ta på dig en varmare strumpa utan att det känns trångt. 

SHOPPA HÄR: Allt för din vinterlöpning

LÄS MER: Allt du vill veta om vinterlöparskor 

LÄS MER: TEST! 9 reflexplagg för löpning