Vi testar: Varma vinteroveraller för barn Image

Vi testar: Varma vinteroveraller för barn

Att hitta rätt vinteroverall för ditt barn kan vara knepigt – men deppa inte! Vår mini-testpanel är steget före. Här är vinteroverallerna som är bäst i test.  

Ingen vill att deras barn ska frysa när vintern kommer – såklart! Därför är det viktigt att hitta en overall som håller för både regn, slask, snö och minusgrader. Allt för att din småtting ska kunna leka och ha kul utomhus länge och inte behöva bry sig om vädret. Vi bad vår allra minsta testpanel att utsätta ett antal vinteroveraller för hårda lek- och bustest. Så här tyckte de!

En följsam pansarvagn till overall

ENG_Stavanger_Reimatec.pngModell: Stavanger Reimatec, Reima.

Passform: En rak modell som går att justera i midjan för optimal passform.

Material: Overallen är tillverkad i ett slitstarkt, vindtätt Duraplus-material som andas och passar i alla väder för alla typer av aktiviteter. Alla sömmar är tejpade och vattentäta, vilket gör att barnet kan göra i princip vad som helst och ändå inte bli blöt. Varmfodrad utan att vara för bylsig och tung. Regn pärlar av effektivt, då ett ekologiskt medel har använts för att impregnera tyget. Lätt att torka av. Fotresårerna är gjorda av silikon, vilket är slitstarkt och smart!  

Komfort: Overallen är inte så tjock men värmer ändå, håller för hela -20 grader! Den är lätt att röra sig i och känns inte tung. 
 
Detaljer: Snygga och enkla detaljer i form av reflexer som syns bra i mörkret. Reflexer finns även på två ställen på ryggen, ärmen, luvan, längs med utsidan av benen samt på dragkedjornas flärpar. 

Design: En enkel, enfärgad design. Overallen finns i hela sju färger. Luvan, som är avtagbar, har en fin och fluffig fuskpälskrage. 

Sammanfattning: Det här är ett plagg som kommer användas hela vinterhalvåret. Förutom det som redan nämnts vill testpanelens föräldrar gärna lyfta det smarta med att längst ner i bensluten finns tryckknappar så att man kan anpassa benslutens storlek efter vad barnet har för skor på sig. Overallens tyg är väldigt slitstarkt (hela overallen är gjort av ett tyg som liknar det som brukar användas som förstärkning på till exempel knä och rumpa) och barnet kan krypa runt på vad som helst utan att det nöts. Det här har Reima gjort riktigt bra! Inte konstigt att den tidigare utsetts till bäst i test. Barnets utlåtande är tydligt: "Woooow!".

Unisex-overall för de minsta

ENG_Gotland_Reimatec.pngModell: Gotland ReimatecReima.

Passform: Passformen är bra, men passar främst barnet som leker lite lugnare då snöstopp saknas (alltså det fästande material som sitter på overallbenens insidor för att de ska fästa vid stöveln).

Material: Mjukt och följsamt material. Kanske inte det mest slitstarka, men inte ömtåligt heller. Eftersom modellen är gjord för de lite mindre barnen (finns från storlek 74) som kanske inte springer runt allra mest, är materialet anpassat efter det. Overallen är tillverkad i ett vindtätt och smutsavvisande material som andas. Alla sömmar är tejpade och vattentäta och overallen har extra isolering över rumpan, perfekt för lekar i snön. 

Komfort: Skön och följsam, upplevs absolut inte som stel eller "stoppad" av testpanelen. 

Detaljer: Overallen har reflexer, men lite för få. Det finns en ficka, där vantar får plats. Resårband i ärm- och benslut. Fotresårerna är gjorda av plast, precis som på den andra Reimamodellen. Väldigt smart och slitstarkt. 

Design: En tidlös design i unisex-modell. Enfärgad och med fin, ljus fuskpäls på luvan. Overallen finns att få i sex olika, fina färger.

Sammanfattning: Det här är overallen för de mindre barnen, som inte leker de vildaste lekarna i snön. Tack vare den enkla designen passar den pojkar och flickor lika bra. Luvan, som fästs med tryckknappar, är stor och stoppar vind och snöflingor från att blåsa i barnets ansikte. Luvan går att ta av om du vill. Fodringen är varm och skön och overallen känns lätt. Tål att torktumlas (vilket vi alla vet kommer att behövas!).

"Superbra att leka kurragömma i"

ENG_Camo_Overall.pngModell: Camo, Lindberg.

Passform: Bensluten och ärmsluten går att justera med hjälp av kardborrar, vilket underlättar när skor eller pjäxor samt vantar ska tas på och av. 

Material: Vattentätt material, behandlad med fluorkarbonfri ytbehhandling – bra för både barn och miljö! 

Komfort: Overallen är lätt och skön att ha på sig, men ändå varm. Luvan är avtagbar, och skyddar mot väder och vind.  

Detaljer: Stora reflexer runt arm, ben och på ryggen, vilket är bra och viktigt under mörka höst- och vintereftermiddagar. Huvan är justerbar och avtagbar med syntetisk päls. På overallen finns också två sidofickor samt två bröstfickor.

Design: Supersnygg kamouflagefärgad overall i unisexmodell. Enligt en 4-årig testare är overallen "superbra att leka kurragömma i". 

Sammanfattning: Det här är en overall som uppskattas av testpanelen, både för det coola kamouflagemönstret men även för röreslefriheten. Overallen känns lätt att röra sig i och det är verkligen viktigt. Känner sig barnet för "korvstoppat" eller för påbyltat blir det svårt att röra sig vilket inte bara är tråkigt utan även leder till att barnet blir kallt. Testarnas föräldrar tycker att kardborreknäppningen vid bensluten och ärmsluten är praktiska, men det finns en eventuell nackdel i att barnet lätt öppnar dessa själva och på så sätt råkar få in snö eller blir lite kalla. 

En slitstark overall med diskret design

ENG_Legend_Insulated_Overall.pngModell: Legend Insulated, Helly Hansen.

Passform: Overallen upplevs som ganska lång i benen jämfört med hur den sitter i övrigt, men det är inte något problem då barn oftast har lite större och högre vinterskor till overaller. Inuti finns ett par hängslen som du trär barnets armarna igenom för att overallen ska få bästa passform och sitta still. "Tummen upp för den detaljen", hälsar testarens mamma.

Material: Overallen är gjord i ett vattentätt material som ändå andas. Tyget känns varmt men inte för tjockt. I övrigt är overallen är förstärkt på rumpan, baksida lår samt på knäna så att leken inte begränsas. En av testarna som gärna åker rutschkana på diverse underlag ger overallen högsta betyg i hållbarhet. 

Komfort: Den här overallen känns följsam och mjuk och fungerar att leka i utan problem. 

Detaljer: Reflexer sitter på ärmarna, bak på luvan och fram på bröstet. Modellen har två fickor framtill. 

Design: En enkel och fin design i blått och svart. Huvan har en neonorange kant som livar upp och som dessutom gör att barnet syns lite extra när det börjar bli mörkt, trots att den inte är reflextyg.

Sammanfattning: Overallen är till största delen svart, men de mörkblå och mörkgröna detaljerna gör den väldigt fin och lite roligare. Testpanelen uppskattar att designen inte är så barnslig utan mer diskret än genomsnittet. Overallen är verkligen mycket finare i verkligheten än på bild. Den är också helt vattentät vilket gör den perfekt att leka i, oavsett väder.


En varm och slitstark klassiker

ENG_Björnen_Kids_Coverall.pngModell: Björnen Kids Coverall, Didriksons.

Passform: Testpanelen upplever overallen som något lång i storleken men det är snarare en fördel, då det på det viset finns något att växa i under säsongen. Modellen har dessutom funktionen Extend size, vilket innebär att ben och ärmar kan förlängas upp till en storlek genom att lossa en söm på insidan av ärmarna och benen. 

Material: Den här overallen är gjord i ett vind- och vattentätt material med tejpade sömmar. Materialet andas bra och har en PFC-fri vattenavvisning. Overallen har förstärkningar på rätt platser för att klara massvis med lek och bus utomhus på kalla höst- och vinterdagar. 

Komfort: Mjuk och skön samt lagom varm, tycker testarna. Luvan upplevs som extra mysig och lurvig och funkar perfekt att gosa med.

Detaljer: Reflexdetaljer finns på ben, armar, rygg och på dragkedja framtill. På overallens framsida sitter två stora fickor med knappar samt en ficka på bröstet med dragkedja. I ärmsluten finns praktiska muddar som håller snö och kyla borta.

Design: Overallmodellen kommer i sex olika färger. Bland annat klargul, rosa och mörkgrön. Alla har svarta detaljer på knän och axlar, oavsett färg. Fuskpälsen på luvan går att ta av, om den inte skulle uppskattas.

Sammanfattning: Det här är en overall som är rörlig, härligt varm och mycket slitstark. Dessutom har overallen en supersmart funktion som gör att man kan förlänga armar och ben en storlek så den funkar flera säsonger när barnet växer. 

SHOPPA HÄR: Alla overaller

LÄS MER: Det här behöver du till utflykten