Bästa pronationsskon från Asics: Nya GEL-Kayano 27 Image

Bästa pronationsskon från Asics: Nya GEL-Kayano 27

En pronationssko som både är superstabil och har mycket dämpning – är det ens möjligt? Säg hej till nya Asics GEL-Kayano 27. 

Asics GEL-Kayano är vid det här laget en riktig klassiker i vårt utbud av Asics löparskor. Under sommaren 2020 trillar den in i sin 27:e upplaga. Frågan är om det är möjligt för superskon att bli ännu bättre? Här berättar Asics expert Viktoria Aspling om de fördelar som skiljer mellan GEL-Kayano 27 från GEL-Kayano 26.

SHOPPA DIREKT: Här hittar du löparskon för dam och herr

Stabil löparsko med mycket dämpning

Många stabila pronationsskor tenderar att vara ganska hårda, men inte GEL-Kayano 27. Först och främst har löparskon blivit mer följsam än de tidigare versionerna.

– Nya GEL-Kayano 27 har en mjukare mellansula och är därför mer flexibel i löpsteget. De två egenskaperna tillsammans ger ännu mer komfort än tidigare, berättar Viktoria Aspling.

Trots sin mjukhet är det verkligen på grund av stabiliteten som du köper den här Asics-löparskon.

– Den har även en ny stabiliserande plastbrygga undertill, en så kallad Space Trusstic, som ger den pronerande löparen optimalt stöd.

GEL-kayano 26Asics anses vara lite små i storleken. Testa att gå upp en halv till en hel storlek utifrån vad du har i löparskor från till exempel Adidas.

Likheter mellan GEL-Kayano 27 och GEL-Kayano 26

Extra allt – så kan de nya uppdateringarna sammanfattas. I grund och botten står Asics GEL-Kayano 27 nämligen för samma typ av löparkänsla som sitt äldre syskon.

– 27:an liknas vid 26:an i att båda passar ett överpronerande löpsteg och har mycket stabilitet och dämpning. Uppdateringarna GEL-Kayano 27 gör att användaren nu får fördelarna av 26:an fast med ökat stöd och komfort. 

GEL-kayano 27Asics är experter på det här med pronationsstöd! Deras pronationskil kallas för Duomax, och står utskrivet på insidan av mellansulan.

Asics bästa löparsko för dig som pronerar

Gillade du GEL-Kayano 26 är sannolikheten med andra ord stor att du kommer älska även den nya upplagan. Har du aldrig provat superskon tidigare är det hög tid – spceillt om du letar efter en löparsko med mycket dämpning och pronationsstöd.

– GEL-Kayano 27 är en mängdträningssko som passar både medel- och långdistanslöpning samt promenader. Vill man komplettera med en annan löparsko för intervaller så är mitt tips GEL-DS trainer 25.

Som känt ska du inte springa i samma löparsko när du springer långt i lugnt tempo som när du springer kort, men snabbt. Alla rutinerade löpare har fler ess i rockärmen – och fler löparskor på hallmattan. GEL-Kayano passar inte bara eliten, utan även dig som är ny till sporten.

– GEL-Kayano 27 passar allt från nybörjare till mer vana och drivna löpare. För en nybörjare gör den sig utmärkt för mängdträning, alltså medeldistanser till lite längre pass. För den mer vana löparen är det främst under långpassen som den kommer till sin fulla rätt.

SHOPPA HÄR: Alla grymmalöparskor från Asics

Vem behöver Asics pronationsskor?

Att du överpronerar innebär att du rullar från utsida häl till insida tå i din fotisättning. Alla har ett rullande steg, men om den vridningen blir för stor och du överbelastar insida fot kallas det att du överpronerar. I samma veva kan även dina fot- eller knäleder vinklas in mot varandra när du springer – ibland brukar man kalla det för att "trampa igenom". Om du vill ta reda på om du pronerar rekommenderar vi att du uppsöker ett proffs som kan kika på ditt löpsteg. Men här kommer lite tips du kan testa hemma: 

  • Kika på ett par av dina välanvända löparskor. Ställ de ett bord och betrakta dem. Pronerar du bör du kunna se att de slitits mer på insidan av sulan, som att de lutar inåt. 
  • Blöt ned fötterna. Ställ dig därefter ovanpå ett vitt A4-papper så att fötterna lämnar ett avtryck. Jämför sedan med kompisar eller familjemedlemmar. Har du mer eller mindre hålfot än vad de har? Mindre hålfot = större chans att du överpronerar. 
  • Gör några knäböj framför en spegel. Om du överpronerar kraftigt kan de se hur vinkeln på fötter och knän trillar in mot varandra var gång du går ned i knäböjet.

LÄS MER: Därför ska du köpa pronationsskor från Asics