Bäst i test! Underställ i ull och syntet för herrar Image

Bäst i test! Underställ i ull och syntet för herrar

Behöver du nytt underställ för skidsemestern, eller för din utomhusträning? Här testar vi underställ i ull och syntet. Läs vilket som blev bäst i test!

Underställ i ull ska du i regel välja för att de värmer även om du blir blöt på vandringsleden, för att de inte luktar även om du svettas. Dessutom är de överlägset varmast när du susar ned för backen. Underställen i syntet är å andra sidan att föredra till exempel vid längdskidåkning eller löpning utomhus. Det beror på att underställ i syntet, till skillnad från de i ull, leder borst svetten från kroppen och ventilerar så att du inte blir för varm. Tumregeln är med andra ord att satsa på underställ i ull när du ägnar dig åt lågintensiv träning, medan syntet är det bästa för all intensiv träning.

HÄR hittar du alla underställ på Sportamore! 

 Där två världar möts

BULA_HERR.jpg

MärkeBula 

ModellCamo Merino Wool Crew och Camo Merino Wool Pant

Material: 60% merinoull och 40% polyester. 

Passform: Det här understället i merinoull har en normal storlek, men en något lösare passform. Perfekt för dig som hatar när det sitter tight! Vid armar och ben är passformen däremot kroppsnära, så att ingen kall luft kan slinka in.

Komfort: Superbekväm modell, tack vare den mjuka merinoullen som mixats med polyester. Inga sömmar skaver och det är heller inte onödigt mycket kli i materialet, så som rena ullunderställ ibland kan upplevas. 

Design: Designen är en av de saker som testpanelen gillar mest! Camo-detaljerna är ett snyggt och trendigt inslag, som tillsammans med de enfärgade partierna ger ett underställ som sticker ut, utan att bli alltför iögonfallande. 

Sammanfattning: Det här understället är bra för dig som är riktigt frusen av dig. Den här modellen värmer ordentligt. I övrigt är testpanelen väldigt nöjda med passformen, som är lagom ledig och väldigt skön. Stort plus också för att understället värmer dig även om det blivit blött, vilket gör det perfekt för till exempel vandring en fuktig dag. På insidan av plagget finns material av polyester, som bland annat bidrar med slittålighet. Testpanelen rekommenderar dig att satsa på det här understället när du ska ut i naturen för lågintensiv träning.

Komfortdröm 

WYTE_HERR.jpg

MärkeWyte

ModellArvid Sweater och Arvid Pants

Material: 75% merinoull och 25% polyester.

Passform: Passformen är verkligen klockren i den här modellen! Understället är också true to size, så att du kan köpa den storlek som du brukar ha. Om du är riktigt lång kan det däremot vara bra att veta att det finns risk för att underställströjan upplevs som aningen kort. 

Komfort: Materialet i det här understället är väldigt mjukt och skönt. Då passformen är så bekväm får understället i helhet väldigt höga poäng för komforten. Testpanlen delar dessutom extra pluspoäng för tumhålen i ärmsluten, som höjer komfortbetyget mer, då det bidrar till att inget glapp mellan jacka och handske kan uppstå.

Design: Klockren, anser testpanelen. Ibland är det stilrena verkligen att föredra. Den blå färgen är det som gör att det här understället är superfint, men även passformen gör sitt! 

Sammanfattning: Understället Arvid är en nyfunnen favorit hos Sportamores testpanel. Ord som "superskönt" och "helt perfekt" passerar frekvent under testningen av det här understället, som är tillverkat i merinoull och syntet. Materialet är tunt, vilket är perfekt för dig som söker en t-shirtkänsla och hatar att känna dig instängd. Det här är ett varmt underställ, men inte supervarmt. Det är helt klart lagom att ha på början av våren, kanske på sportlovet? Sist men inte minst är det här understället väldigt plånboksvänligt, vilket alltid uppskattas. 

Mjukt och gosigt

CRAFT_herr.jpgModell: Baselayer SetCraft.

Passform: Det här understället från Craft är true to size. Du kan enkelt välja den storlek som du brukar ha i andra plagg.

Komfort: Baselayer set är ett väldigt bekvämt val. Materialet knäns mjukt mot kroppen. Inga sömmar skaver heller, men testpanelen noterar ändå att det är lite väl många sömmar. Är det nödvändigt?

Design: Testpanelen uppskattar att Craft har blandat två olika blå nyanser, hellre än att varva blått och svart. Det ger designen lite edge.

Sammanfattning: Det här understället är enkelt att tycka om tack vare en simpel men fin design. Till användningsområden sett är understället från Craft också mycket uppskattat. Det är tillräckligt varmt för att stå sig i kalla klimat, samtidigt som det ventilerar som det ska och därför klarar av högintensiv träning. Testpanelen gillar också att understället köps i ett set, och inte som separat byxa och tröja. Det gör shoppingen smidigare. 

För den futuristiske rymdresenären

CRAFT_FUSEKNIT_herr.jpgModell: Fuseknit Comfort RN LSFuseknit Comfort PantsCraft.

Passform: Det här understället har en kroppsnära passform och är i övrigt true to size. Det passar dig som hatar när det finns extra material som kan korva sig under ett mellanlager. 

Komfort: Understället är skönt att ha på sig, med ett lent material. Extra plus också för att det är i stort sett sömlöst. Det minimerar risken för skav. Även bra är att materialet är lite tunnare vid gren och armar, där du svettas som mest.

Design: Enkelt, stilrent och modernt. Också aningen "futuristiskt", konstaterar en testare, vars tankar förs till rymdresor när han tar på sig understället. 

Sammanfattning: Om du är lång är det här understället verkligen något för dig. Tröjan är tillräckligt lång för att den ska överlappa byxorna med god marginal. Det gör att ingen kall vind kan leta sig in där. Också vid ärmarna är tröjan tillräckligt lång, vilket är superskönt! Trots att understället är tillverkat i syntet så värmer det ordentligt, men utan att det blir kvavt där inne. Vid grenen och ärmarna  finns partier som svalkar. Sammanfattningsvis osar det också kvalitet om det här understället, som känns tåligt och slitstarkt. 

För den fartfyllda utstickaren

WEARCOLOUR_herr.jpgModell: Guard LS JerseyGuard PantWear Colour

Passform: Det här trendiga understället från Wear Colour sitter tight, men inte slimmat. Materialet är mjukt och följsamt, vilket gör att du slipper uppleva hur plagget "kramar" kroppen. 

Komfort: Sömmarna på det här understället är så kallade flatsömmar, vilket innebär att de sticker upp minimalt från plaggets övriga yta. Det minimerar risken för skav. Det tillsammans med materialet, som påminner om silke, ger understället fina poäng för komforten. 

Design: Det här understället är för dig som vill tillföra till edge till after skin. Det coola, gröna mönstret är både ungdomligt och väldigt trendigt. 

Sammanfattning: Om det är något som Wear Colours designer vet så är det hur man levererar plagg med hög trendfaktor. Det har man också lyckats med i och med det här understället. Den här modellen gör sig lika bra i ett längdspår som på en vanlig löprunda under tidig vår. Det är tillverkat för ett liv i rörelse och det är tydligt. Understället både leder bort fukt precis som det ska, samt följer kroppens varje rörelse på optimalt sett. Trots det är det designen som testpanelen gång på gång återkommer till. Det är nästan synd att det är det innersta lagret!

LÄS MER: Test av Kari Traas supersnygga underställ för damer

SHOPPA HÄR: Fler mjuka, varma underställ för både damer och herrar