Är proteinglass nyttigt? Image

Är proteinglass nyttigt?

Proteinpulver, proteinpannkakor och nu proteinglass. Under de senaste åren har det har blivit allt populärare att välja en proteinrik variant före en gräddglass. Men hur bra är det egentligen? 

Sommaren är här och glassbilens bekanta sång hörs nästan varje vecka. Bland alla gräddiga nykomlingar och isglassar som ger en brain freeze får proteinglassarna allt större utrymme. Vi har snackat med experten Karoline Pettersson, som är legitimerad dietist och tränare på Barrys i Stockholm, om hur hälsosamt det egentligen är med en proteinrik glass. 

Vad är skillnaden mellan en vanlig glass och en proteinglass? 

– Det beror på vad det är för glass, men generellt så är det mer fett och socker i vanliga glassar jämfört med just proteinglass. Med det sagt är det inte livsfarligt att äta vanlig glass, säger Karoline Pettersson och fortsätter: 

– Majoriteten av proteinglassarna jag känner till är sötade med sötningsmedel vilket enligt mig är fördelaktigt om man ser till just innehållet och gärna väljer en glass av det syftet. Energimässigt kan vissa vanliga glassar vara likvärdiga med proteinvarianterna, så tänk på vad du vill få ut av glassen och varför du äter den. Vill du äta din vanliga glass för att du älskar den ska du göra det. Att vara hälsosam handlar om att både se till knopp och kropp! 

Proteinglass, hur nyttigt är det egentligen? 

– Enligt mig är ordet nyttigt lite svårjobbat eftersom att det kan innebär olika för olika människor. Om man istället undrar hur hälsosam glassen är så finns det som sagt fördelar med att den kan innehåller både mindre fett och socker än en vanlig glass, säger Karoline Pettersson och fortsätter: 

– Du behöver inte äta proteinglassen just för proteinets skull eftersom det finns många källor för protein i resten av din kost. Ibland tar hypen med protein över och då är det lätt att söka ordet oavsett om det handlar om glass, sås eller chips. 

Varför ska jag välja en proteinglass före en annan glass? 

– Jag tycker främst att det är ett bra alternativ till vanlig glass. Givetvis beror det på helheten, och allt annat du äter. Men äter du glass ofta kan det vara ett bra alternativ med proteinglass ibland. Det är dock inget måste för proteinets skull. Vi får i oss väldigt bra med protein i maten så vi behöver inte addera en glass för att nå upp i nivåer som är tillräckligt för oss. Vill du däremot minska ditt sockerintag och även se över dina val överlag så kan det vara ett bra alternativ med tanke på fördelningen i en proteinglass.

Karoline PetterssonKaroline Pettersson driver bland annat podden Tyngre Dietistpodden. Lyssna på den och följ henne på Instagram där hon heter @karolineepettersson. Foto: Ela Strand. 

Finns det några nackdelar med proteinglass?

– Nja, det beror på mängden och hur ofta du äter det. Jag har inte kontrollerat alla proteinglassar men det finns ingen stor nackdel värd att nämna. Många är idag rädda för sötningsmedel, men det finns mycket forskning som visar att det varken är farligt eller ett gift för människan. Många kan tro det och lätt fastna i ”naturligt socker är bättre” – vilket det inte är.

Tycker du att man kan äta proteinglass som mellanmål? 
– Spontant tycker jag absolut det kan fungera som ett mellanmål. Men återigen är det viktigt att se över syftet med kosten och just glassen. Många kan ibland kanske äta flera eller en större mängd för att något anses som mer hälsosamt – vilket gör att det i själva verket kanske blir mer energi än om man ätit den vanliga glassen. 

Har du någon favoritsmak på glass? 

– Ja! Just nu är det faktiskt en proteinglass från Barebells. Deras nya hallon/lakrits-glass har jag ätit så många gånger senaste veckorna. Jag brukar ta en på kvällen om jag blir sugen. Jag älskar glass, och kulglass är favoriten på sommaren. Melon, stracciatella, daimkulor och även klassisk vanilj är mina val. Får jag välja äter jag gärna med strössel – det älskar jag!

SHOPPA HÄR: Allt du behöver för strandhänget

LÄS MER: Super-ingredienserna du ska ha i din frukostbowl