Träna bort spänningshuvudvärken Image

Träna bort spänningshuvudvärken

Spänningshuvudvärk efter en lång arbetsdag? Ingen fara! Naprapaten Maja Armandt förklarar vad huvudvärken kommer ifrån och hur du blir av med den. 

Har du någon gång känt ett sug efter ett svettigt pass på gymmet, men i stället hamnat i soffan med ett tryckande och dunkande över pannan? Då har du med största sannolikhet upplevt hur det är att ha spänningshuvudvärk. Det kommer smygande och blir allt värre under dagen. 

– Spänningshuvudvärk brukar kunna sitta mycket kring pannan, tinningarna och bakhuvudet och är en något lättare form av huvudvärk till skillnad från migrän. Migrän är en betydligt mer skarp och intensiv huvudvärk som kan sitta lokaliserat kring ena sidan av huvudet och ofta kring ett öga, säger Maja Armandt, legitimerad naprapat som arbetar på Naprapatiska institutet i Vasastan.

Spänningar i muskulaturen runt hals och nacke är nästan alltid orsaken till spänningshuvudvärk. Oftast är det vanligare att kvinnor drabbas, och stress och känslomässig press kan ofta vara en av bovarna. När vi är stressade börjar vi spänna axlarna och börjar andas ytligare. När vi så kallat ”toppandas” tar vi inte hjälp av magen och diafragman utan börjar andas högre upp i bröstkorgen. Det kan göra att vi spänner både halsen och nacken. 

 I vissa fall kan det även vara kopplat till hur du sitter eller rör dig på jobbet. Sitter du som en ostbåge hela dagarna med nacken framåtlutat mot skärmen och armarna framför kroppen hela tiden så kommer det bygga på spänningar i muskulaturen runt framsida axlar och nacke, säger Maja Armandt och fortsätter: 

– Vår kropp är skapt för att röras på! En gång i tiden har vi varit jägare och sprungit, klättrat, kastat och krupit. Idag sitter vi betydligt mer stilla och många har bara armarna ovanför huvudet när de ska byta en glödlampa i taket. Det är inte konstigt att vi stelnar till och blir spända. Därför är det otroligt viktigt att vi skapar förutsättningarna för att kroppen får mycket och varierad rörelse om dagarna. 

Lättare träning kan hjälpa dig som har spänningshuvudvärk, om inte annat så är det ett sätt att varva ned både fysiskt och mentalt. Har du ett stillasittande jobb så är det bra att stretcha kroppen. En god natts sömn och att krypa ned i sängen i tid är viktigt för att vi ska bli mindre stresskänsliga och hinna återhämta oss. Att passa på att gå ut en stund på lunchen för att få lite frisk luft är något annat som Maja Armandt rekommenderar. 

– Yoga, meditation och andningsövningar kan ofta visa goda resultat för att släppa på spänningar, träna in en djupare och lugnare andning samt få ned stressnivåer i kroppen. Enligt många undersökningar känner sig allt yngre människor stressade idag. Övningar som får oss att koppla av både fysiskt och mentalt blir därför allt viktigare.  

5 tips som motar bort spänningarna:

  • Variation! Tänk på att byta position och variera dina rörelser under hela dagen. 
  • Stretch är A och O för stela och spända muskler i nacke och axlar!
  • För att motverka stress: meditera! 
  • Yoga för ökad rörlighet och för att minska muskelspänningarna.
  • Andas lugnt och testa andningsövningar för att motverka spänningar när du känner dig stressad.

SHOPPA HÄR: Allt du behöver till yogapasset

LÄS MER: Enkel massage för spänd nacke