Hur packar jag min vandringsryggsäck? Image

Hur packar jag min vandringsryggsäck?

”Var lite smart när du packar, annars blir det många stop”, berättar äventyraren Maria Pietilä Holmner. Så här ordnar du sakerna i ryggsäcken när du ska ut och vandra.

Om du är ny i äventyrsbranschen har du kanske ingen aning om vilken pryl som ska vara på vilken plats i vandringsryggsäcken. Kan du till exempel slänga ned matsäcken i botten och kan du ha den otympliga sovsäcken utanpå? Den före detta alpina skidåkaren Maria Pietilä Holmner är numera bosatt i Åre, där hon även tycker om att vandra. Hon har full koll på vilken utrustning som ska få vilken plats i vandringsryggsäcken!

Packa din vandringsryggsäck

Vad ska ned först i vandringsryggsäcken?

– Alla tunga saker ska du stoppa ned först, till exempel ett stormkök om du ska laga mat ute på vandringsleden. Det lägger du i det stora facket, som en bas. Sedan är det dags att fundera på vad du kommer behöva först och planera utefter det. Det som du kan komma att behöva ofta under vandringen vill du helst ha högst upp, som solglasögon eller kompass. Samma sak gäller för de saker som du kan få bråttom till, som en kniv eller en förbandslåda. 

Vad ska jag ha i mitten och högst upp i vandringsryggsäcken?

– I mitten av väskan kan du tänka att du ska lägga sådant som du kan trycka ned, som extra kläder eller liknande. Mat och sådant som inte tål att pressas ihop ska helst ligga högre upp.

Hur packar jag för vandringTänk på att inte köpa en för bred eller för lång vandringsryggsäck! Out Day Backpack från Salomon kommer i både dam- respektive herrmodell, såväl som i ett storleksspann på S till L.

Det ska du ha på utsidan av ryggsäcken

Hur ska jag tänka kring sidofacken?

– I sidofacken och även topplocket ska du ha småsaker som du vill komma åt snabbt. Det kan vara solbrillor, kamera, mobil, läppsyl eller handskar. Även vattenflaskan är bra att ha i ett sidofack – dels eftersom du då slipper öppna ryggsäcken varje gång du ska dricka och dels så att den inte blöter ned alla andra grejer om den skulle läcka, säger Maria Pietilä Holmner och tillägger:

– Ett annat tips är att alltid ha en nöd-Snickers eller en bar i topplocket eller i ett sidofack, så att du kan få i dig lite snabb energi om det behövs.

På väskans utsida finns många spännband, vad har jag de till?

– De är bra om du till exempel går med stavar så att du kan fästa dem utanpå ryggsäcken, eller om du har ett liggunderlag med dig. Det vill du helst inte behöva knöla ned.

Sovsäcken då, ska den vara på samma plats som liggunderlaget?

– Nej, sovsäcken vill du hålla så torr som möjligt så den ska helst vara i ryggsäcken, om den inte är alldeles för stor och otymplig.

Maria PHMaria Pietilä Holmner har 6 VM-medaljer i backfickan sedan sin tid som alpin skidåkare. Nu är hon bosatt i Åre där hon bland annat tycker om att vandra.

Apropå att hålla saker torra, behöver jag använda en dry bag?

– Om ryggsäcken inte är vattentät kan du ha ett regnskydd att dra över, eller en dry bag som du kan stoppa ned i väskan. Det är viktigt att du alltid har någonting torrt att sätta på dig. 

Är det något mer jag ska tänka på?

– Ja men försök vara lite smart när du packar, annars blir det många stop. Försök att verkligen tänka efter när du ordnar runt i vandringsryggsäcken. Utgå från ordningen tungt, lättare, lättast. Det du behöver komma åt ofta ska vara lättillgängligt, det är huvudregeln, avslutar Maria Pietilä Holmner.

LÄS MER: Stor guide: det härska du ha med när du dagsvandrar

SHOPPA HÄR: Alltför ditt outdooräventyr

SHOPPA HÄR: Alla våra vandringsryggsäckar