Köp rätt löparskor från New Balance Image

Köp rätt löparskor från New Balance

Lär dig hitta rätt i utbudet av löparskor från New Balance. Här är deras populäraste modeller!

Bland andra giganter i utbudet är New Balance lite av en doldis. Har du en gång testat deras löparskor är sannolikheten däremot stor att du fastnar. Deras senaste modeller, som till exempel FreshFoam 1080, är extremt populära tack vare den mysigt mjuka dämpningen. Här berättar New Balance-experten Hanna Löfberg mer om deras bästa löparskor.

SHOPPA HÄR: Löparskor dam och löparskor herr

Så hittar du rätt:

  1. Ta först och främst reda på om du pronerar eller har ett neutralt löpsteg. Pronerar du ska du leta efter en pronationssko, eller skaffa en neutral sko med iläggssula. Neutrala löpare bör däremot bara använda neutrala löparskor, för att bibehålla ett så naturligt löpsteg som möjligt.
  2. Välj löparsko efter vilken distans du helst springer. En mängdträningssko ska användas för medellånga till långa distanser, medan en intervallsko är till för kosta distanser. Det som skiljer de olika sorterna åt är ofta stabilitet och dämpning, som du behöver mer av ju längre du springer.
  3. Vill du ha en modern strumpkonstruktion eller en klassisk ovandel? Att löparskon har en strumpliknande ovandel innebär att den sitter tightare och för det mesta saknar plös. En traditionell ovandel brukar vara grövre, mer ombonad samt ha plös.
  4. Är du en hälisättare? Testa en löparsko med rullsula, som medför en mjuk landning på hälen, som hastigt förflyttar tyngdpunkten över till främre delen av foten, för ett snabbt frånskjut.
  5. Använd rätt sko för rätt underlag. Samtliga löparskor i den här sammanställningen är till för asfalt eller elljusspår. Ska du istället springa trail bör du kika på en renodlad trailsko.

Hur är New Balance i storlek?

När vår testpanel fått sätta New Balance löparskor på prov har de ansett att skorna är normala i storlek, men att vissa drar åt det lite mindre hållet – bland annat FreshFoam 1080, enligt våra damtestare. Velar du mellan två storlekar kan det därför vara bra att välja den större, framförallt om den modell du valt har en tight, strumpliknande ovandel. 

Vilka löparskor är bäst?

new balance löparskoNär vår testpanel sprang i FreshFoam 1080 gillade de den mjuka dämpningen och rullsulan som gav extra mycket energi in i nästa steg. Hela testet från 2020 hittar du här.

New Balance FreshFoam 1080 V10

Passar dig som... är en neutral löpare.

Gör sig bäst för... medellånga till långa distanser.

Experten från New Balance säger: Mängdträningsskon FreshFoam 1080v10 är tillverkad och designad efter insamlad data från löpare och deras löpsteg. Löparskon står för hög komfort, snygg och elegant design samt härlig dämpning tack vare FreshFoam-teknologin. Den är dessutom försedd med en galet skön rullsula som gör det omöjligt att sacka efter i spåret!

Likheter och skillnader med andra löparskor: Fresh Foam 1080 och Fresh Foam Vongo V4 är ganska lika varandra, förutom att Vongo har pronationsstöd. 

Här hittar du löparskon för dam och löparskon för herr.

New Balance 890

Passar dig som... har ett neutralt löpsteg.

Gör sig bäst för... korta distanser under milen samt intervaller.

Experten från New Balance säger:  Kortdistansskon 890v8 har en responsiv REVlite-mellansula med följsam plös som ger mellanfoten en tight och bekväm passform. Minimal design gör den perfekt för daglig träning och workouts på gymmet.

Likheter och skillnader med andra löparskor: Den här löparskon är snarlik FreshFoam Tempo, då båda är lättviktskor och väldigt bra för snabba löppass så som kortare distanser eller intervaller. De skiljer sig åt i och med sulan, då FreshFoam är mjukare samt har mer dämpning. 

Här hittar du löparskon för dam och löparskon för herr.

New balance vongLiksom alla FreshFoam modeller har Vongo försetts med den mjuka dämpning som skapas med FreshFoam-teknologi. Vongo har däremot inte samma rullsula som ovan FreshFoam 1080.

New Balance FreshFoam Vongo V4

Passar dig som... överpronerar när du springer.

Gör sig bäst för... mängdträning på medel- och långdistanser.

Experten från New Balance säger: Fresh Foam Vongo V4 levererar en mjuk och dämpad löpning från början till slut, med en så kallad "overstuffed" mellansula som ger stabilitet och pronationsstöd utan extra pronationskilar vid hålfoten eller andra material. En strukturerad fotbädd ger god flexibilitet, och ovandelen har sömlösa förstärkningar för skön komfort samt en stickad krage för en tight passform.

Likheter och skillnader med andra löparskor: FreshFoam Vongo påminner mest om FreshFoam 1080, men med den skillnaden att Vongo har pronationsstöd medan 1080 inte har det. De båda delar däremot den mjuka FreshFoam-mellansulan.

Här hittar du löparskon för herr.

New Balance FreshFoam Tempo

Passar dig som... är en neutral löpare.

Gör sig bäst för... intervallträning och korta distanser på under en mil.

Experten från New Balance säger: FreshFoam Tempo är liksom FreshFoam 1080 designad efter en stor studie med insamlad data från löpare och deras löpsteg. Tack vare FreshFoam-teknologin har du en mjuk dämpning som ger responsiv komfort när du springer. Utöver det är överdelen tillverkad för en säker passform med bekvämt stöd från häl till framfot.

Likheter och skillnader med andra löparskor: FreshFoam Tempo påminner en hel del om 890 då bägge två är lättviktsskor, som passar löppass i högt tempo på korta distanser, så som intervallträning. FreshFoam är däremot mjukare och har mer dämpning.

Här hittar du löparskon för dam och löparskon för herr.

New balance löparrskor herrEn löparsko med pronationsstöd för dig som vill känna dig snabb under nästa runda. Många pronationsskor är tunga och klumpiga, men det gäller inte New Balance 870 V5!

New Balance 870 V5

Passar dig som... pronerar mer eller mindre kraftigt.

Gör sig bäst för... korta distanser på mindre än en mil, eller vid intervallträning. 

Experten från New Balance säger: Pronationsskon 870 V5 från New Balance kombinerar låg vikt med mycket dämpning och smidigt strukturerad överdel. Resultatet är en perfekt mix av responsiv komfort och stabilitet som gör sig som allra bäst när du vill hålla högt tempo, men inte springer längre än en mil. Många pronationsskor är av det tyngre slaget, men det gäller inte den här modellen, som är en snabb lättviktssko.

Likheter och skillnader med andra löparskor:  New Balance 870 V5 är lik 890 men skiljer sig från den i och med att 870 har pronationsstöd i sulan.

Här hittar du löparskon för dam och löparskon för herr.

New Balance Fuelcell Echo

Passar dig som... har ett neutralt löpsteg.

Gör sig bäst för... intervallpass och för kortare distanser.

Experten från New Balance säger: New Balance Fuelcell Echo är en lätt och snabb löparsko som har en vintage-inspirerad överdel med mockadetaljer. Nya Fuelcell Echo levererar en snabb och framdriven känsla i löpsteget, delvis tack vare den unika yttersulan som ger maxat grepp på asfalt och elljusspår.

Likheter och skillnader med andra löparskor: Fuelcell Echo är unik, och påminner inte om någon annan sko i sortimentet.

Här hittar du löparskon för dam och löparskon för herr.

SHOPPA HÄR: Allt från New Balance

Lär dig mer om löpning 

Här hittar du alla de vanligaste frågorna och svaren kring ditt skoköp: