Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi Image

Hylla Le Maillot Jaune med Craft x Vacchi

Årets stilfullaste cykelkollektion har landat! Den är gul, snygg och fullkomligt osar anrik cykelkultur. 

För att hylla världens största cykeltävling, Tour de France, och 100-årsjubileet av den gula ledartröjan “Le Maillot Jaune”, släpper nu Roberto Vacchi tillsammans med Craft kollektionen Le Siécle Jaune – det gula seklet.

Kollektionen innehåller allt ifrån cykelshorts till vanliga t-shirts, men det är frontplagget som är huvudakten. Den gula ledartröjan användes i Tour de France första gången år 1919 och har uppnått ikonisk status efter sina hundra år i bruk. Tröjan har burits av det absoluta toppskiktet av elitcyklister när de trampat sig genom de 21 etapperna som utgör Tour de France. Kollektionen är en hyllning till den välkända tradition.

– Cykling är en så anrik sport, därför är det kul att få lyfta fram den här symbolen som varit så starkt förknippad med Tour de France. Det är ändå den cykeltävling som de flesta känner till. Du kanske inte kan namnen på kända cyklister men den gula ledartröjan är det många som har koll på, säger Roberto Vacchi, sportkommentator och före detta elitcyklist.

Tröjan är mytomspunnen och det finns flera teorier till varför den gula tröjan först började användas. Den officiella förklaringen är att ledaren enklare skulle gå att urskilja ur mängden. Den gula färgen sägs komma från tidningen L’Auto, organisatören till Tour de France, som då trycktes på gult papper.  

Den gula ledartröjan har sällskap av många andra tröjor i andra färger och med andra betydelser. I Tour de France finns också den gröna poängtröjan, den rödprickiga bergspriströjan och den vita ungdomströjan, men det råder inget tvivel om vilken tröja som har högst status.

–Den gula tröjan är ju den mest prestigefyllda!

10 procent av intäkterna från kollektionen skänks till Peter Fåglums ungdomsfond som verkar för att lyfta unga cyklister. Vill du glänsa lite extra på vägarna i vår gör du det bäst i den här gula drömmen.

Craft cykelVill du rocka den gula tröjan? Den kommer både i en herr- och dammodell, rekommenderat pris 899 kronor. 

SHOPPA HÄR: Allt för ditt cykelpass 

LÄS MER: Få koll på cykelsportens stilregler