Stort test: 2020 års bästa löparjackor för dam Image

Stort test: 2020 års bästa löparjackor för dam

Sportamores egen elitlöpare Charlotte Arvered har fått testa vårens bästa löparjackor. Så här tycker hon om att springa i de olika jackorna.

Elitlöparen Charlotte Arvered (tidigare Karlsson) är en hejare på löpning. Därför har hon fått testa nya löparjackor för dam, för att utröna vilken som är bäst i test.

SHOPPA DIREKT: Löparjackor
Dam - 2XU XVENT Run Jacket.jpgModell: XVENT Run Jacket
 
Märke: 2XU
 
Det här var extra bra: Funktionsmässigt är den här jackan skön!
 
Charlotte säger: Den här mycket flexibla jackan från 2XU är väldigt stretchig och har inga delar som skaver. Den har bra ventilation med meshpaneler längs sidorna och under armarna. Öppning på ryggen för bra ventilation även där. Jackan är något stor i storleken med en ganska bred passform, så om du velar mellan två storlekar kan du antagligen välja den mindre. Ärmarna har muddar, vilket är superskönt när man springer då det håller jackan på plats. Loggan reflekterar vilket är både snyggt och smart.
 
– Perfekt jacka när det är lite småkyligt utomhus då den både värmer och ventilerar, berättar Charlotte Arvered.
 
Dam - adidas Run It Jacket.jpgModell: Run It Jacket

Märke: Adidas

Det här var extra bra: Den är smidig och lätt och stramar inte alls.

Charlotte säger: Den här svarta löparjackan är tillverkad av återvunnen polyester och har en PFC-fri, vattenavvisande yta som står emot regn. Jackan är flexibel i materialet, och funkar bra vid blåst men inte hård blåst och ösregn. Att jackan inte har någon luva tycker hon är en fördel. Dessutom hyllar hon designen, och ränderna som är snyggt placerade på jackan. 

– Den är smidig och lätt, bra! Den stramar inte alls i armpendlingar.
 
 
Dam - asics Tokyo Jacket.jpgModell: Tokyo Jacket

Märke: Asics

Det här var extra bra: Att den är fjäderlätt och knappt känns på.

Charlotte säger: Den här tunna jackan från Asics är anpassad för en sval sommardag eller kväll. Man känner knappt att man har på sig den, så lätt är den. Högsta betyg för komfort, och även för ventilation! Jackan sitter skönt och skaver ingenting. Givet att du har rätt storlek stramar den ingenting vid armpendlingar och tyget är flexibelt. Charlotte påpekar att jackorna är mer för designen och inte funktionen, då de inte har dragkedjor. 

– Den har en snygg design. Jag gillar att den är lite genomskinlig så man ser vad man har under. Den här kommer jag använda mycket!
 
Dam - Nike Swoosh Run Jacket.jpgModell: Swoosh Run Jacket

Märke: Nike

Det här var extra bra: Designen, den är tidlöst snygg i en fin vårig färg.

Charlotte säger: Den här löparjackan är i bombermodell med tumhål i muddarna som håller ärmarna på plats under löprundan. Jackan har sidofickor med dragkedja, dock lite för lös passform för att kunna ha en mobil eller tyngre föremål när man springer. Den är anpassad för varmare väder när det inte blåser för mycket eller regnar.

 – Den här löparjackan är perfekt för citylöpturen som avslutas med en brunch på stan. Den är fjäderlätt vilket gör att den inte alls tynger, stör eller skaver under löprundan.

Dessutom hyllar Charlotte designen. Den är i sportswearstil, avslappnad och snygg, med reflekterande detaljer och en stor Nikelogga på ryggen.
 
Dam - Salomon Lightning Waterproof Jacket.jpgModell: Lightning Waterproof Jacket

Märke: Salomon

Det här var extra bra: Att den ventilerar så bra trots att den är vattentät.  

Charlotte säger: Det här är en perfekt funktionsjacka när det blåser eller regnar. Dessutom har den en riktigt snygg passform. Designen är minimalistisk, det finns ingen onödig designdetalj med. Justering i midjan och resår vid handlederna är bra, tycker Charlotte.

– En vattentät jacka andas ofta dåligt men den här har ventilation på rygg och under armar, där det behövs som mest.

Jackan känns rejäl, funktionell och påkostad. Kan användas både för löpturen, cykelturen hem från jobbet eller vandringen. Jackan sitter lagom tight, den stramar eller skaver inte vilket är bra. Samtidigt sitter den tillräckligt tight för att kunna ha en mobil i sidofickan utan att den skumpar för mycket – stort plus!

SHOPPA NU: Löparjackor

LÄS MER: Så förbättrar du din löpteknik