Tips! Så väljer du rätt golfbollar Image

Tips! Så väljer du rätt golfbollar

Nybörjare på greenen? Lär dig allt om vilken golfboll du ska köpa.

Det som främst skiljer mellan olika golfbollar är hur mycket de spinner, alltså hur mycket underskruv de har. Proffsen spelar i regel med bollar som spinner mer, medan en motionärer bör satsa på en boll med aningen lägre spinn och en annan mjukhet i bollen, berättar Lynn Carlsson som är professionell golfspelare. 

–Ofta pratar man om två-, tre-, fyra- och femdelars golfbollar, vilket syftar på hur många olika lager de består av från kärnan och ut. Det vanligaste är två, tre och fyra lager skulle jag säga. Men det du främst ska titta efter är hårdheten, säger hon. 

SHOPPA NU: Alla golfbollar på Sportamore

Vad avgör om en golfboll är hård eller mjuk?

– Hårdheten beror mest på skalet och kärnan och inte så mycket på antal lager. De bollar jag spelar med har ofta ett uretan-skal. De är relativt hårda, men mjuka i skalet och anses vara de mest högpresterande bollarna på marknaden, men kostar därefter. 

Vad är skillnaden mellan en mjuk och en hård golfboll?

– Skillnaden har att göra med kompression, alltså hur lätt bollen kan komprimeras vid tillslag. Ju mer den komprimeras desto mer rekyl blir det när den skickas iväg. En hårdare boll ger mer rekyl, men kräver mer kraft för att komprimeras.

Då ska du köpa en hård golfboll

Hur vet jag om jag ska ha en hård eller mjuk boll?

– Vad du ska välja beror på hur hårt du kan svinga. Rent generellt ska du ha en mjukare boll om du svingar löst (långsamt), medan du ska ha en hårdare om du svingar hårt (snabbt), säger hon och fortsätter: 

– Det som avgör är tekniken i golfsvingen, men även vad du har för fysik. Det har att göra med hur stor fart du kan generera, alltså hur många kilometer i timmen du svingar klubban när du träffar bollen. Det avgörs i sin tur av hur mycket du kan rotera överkroppen och höfterna, hur hårt du håller klubban och så vidare. 

Har kvinnor och män samma hårdhet på golfbollar?

– Det finns kategorier med dambollar som är mer anpassat för lösare svingar, men jag skulle säga att det har att göra med vilken nivå du befinner dig på. Damproffs har samma bollar som herrproffs. Det kan däremot skilja mer på motionärsnivå.

golfboll lynnLynn Carlsson är profetionell golfspelare och väljer därför de mest svårkomprimerade golfbollarna. Foto: Gustav Wiking.

HUR ÄR DET MED JUNIORER OCH SENIORER?

– Det skiljer inte så mycket mellan juniorer och seniorer. Knattarna däremot spelar ofta med rena barnbollar, som är helt i gummi eller plast. Det är alltså inte riktiga golfbollar.

Kan jag känna vilken boll som passar just mig?

– Ja, be de på hemmaklubben om att få prova ut lite olika bollar och gå sedan på känsla. Försök lägga märke till vilken som reagerar bäst i närspelet på green, alltså vid korta slag. De flesta på motionärsnivå har mest att hämta där. Det är där de kan spara flest slag och därför är det då det är viktigast att hitta en bra match.

Pris på golfbollar

Vad ska en golfboll kosta?

– Det är bäst att inte stirra sig blind på priset utan se om du kan testa ut en boll på hemmaklubben och sedan hitta en likadan. Jag skulle säga att du får en bättre golfboll ju högre priset är, tyvärr, men det viktiga är att du känner att den passar dig. För många motionärer är det också viktigt att de håller länge, så att du inte behöver köpa nya för ofta.

Hur länge håller en golfboll?

– Att en boll håller länge vet du genom att gå på materialet i skalet. Jag skulle säga att en tourboll och en premiumboll (klassen under en tourboll reds. anm) är ganska lika i golfbollens utformande, sett till antal delar, lager och kärna, berättar Lynn Carlsson och avslutar:

– Skalet i en premiumboll är däremot hårdare. Att det är hårdare innebär du nallar lite på känslan för att få en mer hållbar boll. 

Headerbild till artikeln är tagen av Tristan Jones.

SHOPPA HÄR: Mer inom golf

LÄS MER: Video! Så förbättrar du din sving på golfbanan