Experten tipsar: Så hittar du löplusten Image

Expert tipsar: Så hittar du löplusten

Sveriges mest karismatiska löpcoach kan få alla att trivas med löpning. Kämpa mindre och njut mer ute i spåret - gör så här för att få en lättare löpkänsla!

För löpcoachen Fredrik Ölmqvist är löpning mycket mer än bara träning. Han tycker att det är en upplevelsesport i klass med offpistskidåkning, surf och skateboard, där allt handlar om feeling och själva träningen kommer på köpet. Han älskar trailrunning och lär ut hur du kan springa skönt, så att det blir mer av en upplevelse och mindre ett arbete.

- Utövandet är så himla kul när du får en fin känsla i kropp och själ. Då blir ansträngningen som krävs för att springa sekundär. För att det ska kännas lätt, vackert och fantastiskt i stället för jobbigt och tungt måste du dels se över hur du rör dig rent fysiskt, som din hållning och kroppslutning, men det handlar också om mindset, attityd, vilken bild du har av löpning och hur du vill att din löpning ska kännas, säger Fredrik Ölmqvist, som bloggar om löpning HÄR.

fredrik ölmqvist
Gör löpningen till en härlig naturupplevelse där du får bra kondition på köpet.

För många människor är löpningen ett problem av en eller annan anledning. Det kan vara upplevelsen av sin egen kropp, bilden av sig själv som löpare eller att man på annat sätt är otillfredsställd när man springer. Du är inte den löparen du önskar vara, inte tillräckligt stark, snabb eller vältränad.

- Är du missnöjd eller otillfredställd så är det svårt att hitta själva löplusten och den där känslan att varje löpsteg kan vara häftigt.

Ett annat vanligt problem är att du fokuserar för mycket på tid och distans i stället för att värdera andra saker, som närvaro, hur du upplever din kropp och andningen.

- I yoga handlar mycket om kontakt med sin kropp och det tankesättet kan du ta in i löpningen också. Ha inte så stora förväntningar, utan acceptera löpningen för vad den är i stället för att försöka göra den till något annat, eller drömma om att den vore något annat. Försök se skönheten i löpningen, oavsett hur vältränad eller otränad du är. Kämpa inte så mycket, utan flyt med i harmoni och försök att vara i balans i kropp och sinne.

Att hitta löplusten kan ibland vara svårt även innan själva löpningen äger rum. Bara att snöra på sig löparskorna kan kännas motigt. Fredrik Ölmqvists bästa tips är att ge dig ut ändå, för ofta kommer motivationen när du väl börjar springa. Ta på dig löparkläder och löparskor, men börja med att gå. Känn efter och var öppen: Infinner sig löplusten? Om du bara känner för att springa långsamt, så gör det. Känner du för att springa kort, gör det. Om du inte vill springa alls - så är det faktiskt också helt okej. Det är när du gör det till ett problem som upplevelsen kan bli negativ.

- Behandla löpningen som din bästa vän. Kom i tid, var utvilad och visa respekt. I stället för att fundera på vad du kan få av löpningen, kan du vända på steken och fundera på vad du kan ge löpningen. Kan du ge löpningen uppmärksamhet, tålamod, öppenhet, närvaro och tid utan att ha förväntningar på att få något tillbaka kan det vara nyckeln för att hitta en bra relation till löpningen och den där sköna känslan.

fredrik ölmqvist
Vill du ha kontakt med Fredrik Ölmqvist hittar du honom på hans Facebook-sida Löparcoaching med Fredrik Ölmqvist.

Tre snabba tips till dig som vill hitta löplusten

  1. Glöm inte löpglädjen! Det är det primära. Fokusera på att ha trevligt när du springer och spring med feeling, som om du dansar.
  2. Lär dig saker om löpning. Läs böcker och artiklar, låt dig bli insperad och ta in nya idéer. Kunskap ger bättre meningsfullhet i det du håller på med.
  3. Våga utforska olika sätt att springa på. Samma asfaltsrunda varje gång kan kännas tråkig, men att upptäcka barfotarundor, löpning i lössnö, nattlöpning tai att springa i vackra miljöer ger ny energi. I stället för ta en paus från livet när du löptränar kan du i stället försöka vara levande.

LÄS MER: Tankeknepen som gör löpningen lättare