Så ska du hålla armarna när du springer Image

Så ska du hålla armarna när du springer

Har du spring i benen men en tendens att få ont i kroppen under löprundan? Långdistanslöparen och löptränaren Mats Erixon förklarar vilken hållning du ska ha när du springer.

Hållningen under en långdistansrunda är väldigt viktig för att både effektivisera löpningen och vara skonsam mot kroppen.

- Armarna ska pendla fram och tillbaka i takt med hastigheten. Du pendlar allt snabbare med armarna när du spurtar och tvärtom. Händerna ska vara avslappnade med fingrar och tumme pekandes rakt fram. Armbågen ska ha en 90 graders vinkel och händerna ska hamna vid höftkulorna när du pendlar dem fram och tillbaka för att få ned axlarna, säger löptränaren Mats Erixon.

Mats Erixon

Mats Erixon är en av Sveriges bästa långdistanslöpare och arbetar nu som löptränare på psim.se Kuva: Hasse Sjögren.

Det är viktigt att du är avslappnad i kroppen då det tar energi att spänna exempelvis axlarna när du springer. Om du känner att du får ont i axlarna tai att du spänner armarna under löprundan kan du pröva att släppa ned armarna och skaka dem lite.

- Det är bara när du springer fort och spurtar som du driver på med armarna och drar nytta av dem. Det är viktigt att inte ta i för mycket när du springer längre distanser, du ska slösa så lite energi som möjligt. Hitta ett lagom tempo, du ska inte nå den berömda väggen. Hitta en fart som passar just dig.

Luta dig fram

Hela kroppen ska vara rak och ha en lätt lutning framåt när du springer. Fötterna ska landa under kroppen, inte framför. Det är även viktigt att tänka på hastigheten.

- Viktigast är att du är avslappnad och inte springer för fort. Du ska veta var mållinjen är så att du kan nå dit med en bra hastighet.

Och glöm inte att underlaget kan vara avgörande vid smärta i exempelvis rygg eller knän.

- Jag hade lite ont i ryggen när jag sprang mycket på asfalt. Då fick jag bege mig in i skogen för att variera underlaget. Det bästa för att minska skaderisken är att springa på en plan tallbarrstig. Mjuka stigar är bra för kroppen om du har lite ont, säger Mats Erixon.

Ett annat tips är att ta en rehab-dag och cykla en runda i stället för att springa!

LÄS MER: Här är dam-löparskon som är bäst i test

LÄS MER: Här är herr-löparskon som är bäst i test