Fem spelare att hålla koll på i EM Image

Fem spelare att hålla koll på i EM

Snart är det dags för årets stora fotbollshändelse! Vi hjälper dig att få bättre koll på nyckelspelarna i sommarens EM!

Fotbolls-EM i Nederländerna spelas 16 juli-6 augusti. Sveriges första match spelas på måndag 17 juli klockan 20:45. Vi möter Tyskland och matchen visas i Svt 1.

Lisa Dahlkvist (Sverige)

fotbolls em

Svenska landslaget har gott om heta namn i turneringen, både bland veteranerna(Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Lotta Schelin, för att nämna några) och framtidshoppen (kommer Stina Blackstenius och Mimmi Larsson ta ytterligare kliv mot stjärntoppen i sommar?).

Vi på Sportamore väljer ändå att lägga ett extra öga på Lisa Dahlkvist. Mittfältsmotorn har varit en viktig kugge i landslaget över många år och hennes sensationella straffar från fjolårets OS-turnering kommer vi aldrig glömma. Vi hoppas att Lisa kan skjuta oss till ytterligare en medalj i sommar! Sverige spelar i grupp B tillsammans med Tyskland, Italien och Ryssland.

Ada Hegerberg (Norja)

fotbolls em

Norjalainen Ada Hegerberg är bara 22 år gammal men redan en veteran i det norska landslaget. Anfallaren tycks befinna sig i en ständigt uppåtgående spiral med den ena framgången efter den andra.

I augusti 2016 utnämndes hon av UEFA till Europas bästa fotbollsspelare och det var bara några veckor sedan hon vann Champions League med klubblaget Olympique Lyon. Norge, givetvis med Hegerberg på plan, tog silver i EM 2013 och siktar återigen mot medaljerna.

Norge spelar i grupp A tillsammans med Danmark, Holland och Belgium.

Pernille Harder (Tanska)

fotbolls em

Vårt grannland i söder kom hela vägen till semifinal i EM 2013 och mönstrar en trupp med flera spelare som lirat i Sverige, däribland forwardstjärnan Pernille Harder.

Harder spelade fyra säsonger i Linköping, där hon gjorde otroliga 70 mål på 87 matcher, innan hon inför säsongen 2017 flyttade till den tyska storklubben Wolfsburg där det har blivit succé!

Danmark spelar i grupp A tillsammans med Norge, Holland och Belgium.

Vivianne Miedema (Alankomaat)

fotbolls em

Värdnationens starkaste lysande stjärna just nu är anfallaren Vivanne Miedema. Den nyss fyllda 20-åringen jämförs med Messi och har öst in mål i både landslag och klubblag.

Efter sommarens turnering ansluter hon till Arsenal efter ett par lyckosamma säsonger i Bayern München. För Hollands del är det viktigt att spelet stämmer för Miedema. Tillsammans med det massiva publiktrycket (Hollands matcher har varit slutsålda sedan länge) är det hon som ska leda Hollands frammarsch i EM!

Holland spelar i grupp A tillsammans med Norge, Danmark och Belgium.

Wendie Renard (Frankrike)

fotbolls em

Frankrike har varit guldkandidater i alla stora turneringar de senaste åren men alltid snubblat på målsnöret. Även i år är "Les Bleues" en av turneringens stora favoriter.

Det stjärnspäckade laget leds av 26-åriga mittbacken Wendie Renard. Förutom att vara en av världens bästa försvarare är Renard med sina 187 centimeter ett ständigt hot framåt på fasta situationer. Under 2017 har hon vunnit både franska ligan och Champions League med sitt Olympique Lyon, kommer guldlyckan hålla i sig även i sommar?

Frankrike spelar i grupp C tillsammans med Österrike, Schweiz och Island.

FOTO: IBL Bildbyrå

LÄS MER: 5 träningsövningar för fotbollsspelaren för fotbollsspelaren