Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta? Image

Video: Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

En vandringsryggsäck kan se rätt komplicerad ut med alla spännen, storlekar och reglage. Så här maxar du utelivet genom att spänna din ryggsätt rätt!

Det finns två viktiga aspekter att ta hänsyn till när det kommer till val av vandringsryggsäck. Det ena är hur du spänner fast den, och det andra är val av storlek. Om vi börjar med den sistnämnda är det säkert många som redan vet att storleken på vandringsryggsäck mäts i hur många liter den rymmer. Förutom det måttet finns det även specifika modeller som är tillverkade för män respektive kvinnor.

- Du vill inte ha en ryggsäck som går ned på rumpan, så att den parkerar i svanken. Då är den för lång. Samma sak gäller om du inte kan luta huvudet bakåt. Du vill ju kunna titta upp utan att få nackspärr, säger Miranda Ericsson, äventyrsexpert och hotellchef för Holiday Club i Åre, och fortsätter:

- Den ska heller inte vara för bred. Om ryggsäcken är för bred så tar den emot när du svänger på armarna. Det är därför vissa vandringsryggsäckar finns i dam- och en herrmodell, där dammodellen är något smalare så att du ska få full rörelsefrihet.

Vilken storlek ska jag ha?

En riktig proffsryggsäck har mer än bara ett litermått, och anges liksom kläder i ett storleksspann på small till large.

- Vilka mått du ska ha på din ryggsäck beror på hur lång du är, men också hur breda axlar du har. Jag skulle börja med att välja en dammodell som kvinna och sedan köpa samma storlek som jag har i kläder.

Miranda EricssonMiranda Ericsson är äventyrsexpert som älskar att vandra. Hennes favoritryggsäck för turerna i Åre Fjäll är Out Day Backpack från Salomon.

Till skillnad från en klassisk ryggsäck har en vandringsryggsäck även en justerbar rem tvärs över höften samt i många fall även en rem över bysten.

- Du vill helst ha två bärremmar, helt klart. Det bärremmarna gör är att de förhindrar ont i ryggen och skavsår. Den som ska sitta över höften är väldigt viktig för komforten. Jag brukar gilla när den är så mjuk som möjligt så att den är följsam och inte skaver, berättar Miranda Ericsson och fortsätter:

- Den övre bärremmen är också viktig för passform och komfort. Jag tycker det är jätteviktigt att den går att skjuta upp och ned, speciellt om du är kvinna. Bysten ser ju olika ut på alla och det är bra att kunna anpassa remmen som går tvärs över brösten.

Hur ska vandringsryggsäcken sitta?

Vissa vandringsryggsäckar ser ibland rätt kompilerade ut med alla spännband och reglage. Frågan är om jag behöver vara och pilla på alla?

- Nja, behöver och behöver, men det är värt att ta sig tid för de fyller alla en funktion. Du kan definitivt få en högre komfort om du drar åt rätt. Tänk att du vill att vandringsryggsäcken ska bli så mycket en del av dig själv som det bara går, så ge lite kärlek till tillpassningen.

Så justerar du passformen:


Miranda Ericssons bästa tips för att bli ett med din vandringsryggsäck är att börja nedifrån.

  1. Efter att ha hivat upp ryggsäcken från backen är nästa steg att spänna den nedre bärremmen tvärs över höften, och dra åt reglagen. Den ska sitta mitt på höftbenen, och tight så att den inte glider omkring eller skaver.
  2. Därefter spänner du vandringsryggsäckens rem över bysten. Den här remmen ska inte sitta åt, utan snarare se till så att axelbanden inte hasar ned när du vandrar. Om det behövs och är möjligt kan du även justera höjden på den här remmen.
  3. Nu är det dags att justera axelbandens höjd. Dra åt tills du känner att ryggsäcken lyfter från svanken, men inte så mycket att du inte kan luta nacken bakåt och titta upp.
  4. Om du köpt en ryggsäck med extra remmar som kan minska utrymmet mellan kropp och väska är det nu du drar åt dem. Tänk att du och ryggsäcken ska bli ett.

LÄS MER: Stor guide: Det här ska du ha med dig på en dagsvandring

SHOPPA HÄR: Alla våra vandringsryggsäckar

SHOPPA HÄR: Allt du kan tänkas behöva för vandringen