Video: Hur tvättar man sneakers? Image

Video: Hur tvättar man sneakers?

Frågan om hur du får sneakers vita igen gäckar många. Hur ska de egentligen rengöras? Vi sitter på svaren.

Vita snygga sneakers är ett säkert vårtecken, medan skitiga sneakers är ett lika solklart tecken på att det är dags för tvätt. Helst ska du inte tvätta sneakers i maskin, då det kan få limmet mellan ovandel och sula att lossna. Det finns däremot andra knep för att få dina sneakers vita igen och tur är väl det!

Hur tvättar man sneakers?

Hur rengör man sneakers?

För att få dina sneakers vita igen måste du först utrusta dig med:

  • En mjuk borste
  • En skål med vatten
  • En ren handduk eller trasa
  • Ett skonsamt tvättmedel
  • Ett impregneringsmedel som är ämnat för det material som dina sneakers är gjorda av

SHOPPA NU: Här hittar du allt du behöver för att tvätta sneakers och skor.

Så här gör du:

  1. Ta bort smuts och grus som torkat fast på skon genom att borsta av ovandelen, mellansulan och yttersulan. Borsta yttersulan av din sneaker sist. Det är samma princip som när du tvättar en bil – undvik alltid att repa lacken med grus från fälgarna!
  2. Ta bort skosnörena. De bör tvättas separat genom att du häller det skonsamma tvättmedlet i din skål med vatten. Lägg i skosnörena och låt dem ligga i en timme. Prova att massera dem i lösningen om de är riktigt skitiga. Du kan såklart också byta ut de gamla skosnörena mot nya, om du vill.
  3. Dags att tvätta själva skon. Häll lite av tvättmedlet på borsten. Sedan är det bara att börja gnugga.
  4. Använd en handduk eller trasa för att torka skon, samt få bort eventuell smuts som kan finnas kvar. Låt sedan skon lufttorka i minst ett dygn (OBS! Kom ihåg att ta upp skosnörena ur lösningen efter en timme. Låt dem sedan torka tillsammans med skorna).
  5. Dags att impregnera. Använd ett impregneringsmedel eller en spray som är gjord för det material din sko är tillverkad av (syntet, skinn, tyg och så vidare).
  6. När impregneringen torkat kan du snöra skorna igen. 

Extra tips! Nu är dina sneakers rena på utsidan, men du det brukar ju heta att det är insidan som räknas. Du kan om du vill även spraya insidorna av dina sneakers med en odörspray. Vill du inte lägga pengar på det? Testa en tepåse eller en kudde från smellwell, som suger upp både dålig lukt och fukt!

SHOPPA HÄR: Gett upp på det här med tvätt? Här hittar du alla våra snygga sneakers!

LÄS MER: Kan man tvätta regnkläder?