Vandringskängor för nybörjare Image

Vandringskängor för nybörjare

Hitta rätt vandringskängor för just din nivå med hjälp av skoexpertens enkla råd.

Är du nyfiken på att börja vandra behöver du investera i ett par bra vandringskängor. Ett par sneakers på fötterna kan nämligen förstöra vilken vandring som helst. Med det sagt behöver du inte köpa den grövsta skomodellen som finns.
 
– Är du nybörjare när det gäller vandring behöver du inga skor som du kan bestiga Mount Everest i, men välj en modell med stadiga sulor. Då klarar du lätt av att vara ute på vandring i några dagar upp till en vecka och gå i lättare terräng med normal packning, säger Jonas Svensson på Merrell.

Ska du göra lite enklare vandringar och inte bära så tungt kan du köra på ett par kängor i låg modell, men så fort det blir lite kuperat med rötter och stenar behöver du höga kängor med stöd. Det finns enklare varianter som du inte behöver gå in, men också riktigt klumpiga kängor, som passar för tuffare terräng och längre turer.

– Skorna som är i nivån ovanför låga kängor med kraftig sula, modellen som passar nybörjarvandraren, blir oftast ganska tunga och klumpiga eftersom de har mycket stadigare sula och högre skaft. De blir inte lika kul att gå med om du skulle vilja ta lite lättare dagsturer eller promenera i skorna hemma. Välj därför vandringskängor efter din nivå.

3 par kängor för dig som vill börja vandra

merrellAzura Lapis Mid Waterproof, Merrell, ordinarie pris 1 295 kronor.

vandringskängor du också kan springa iPro 3D, Salomon, ordinarie pris 1 395 kronor.

kängorSalesman, Keen, ordinarie pris 1 295 kronor.

LÄS MER: Rätt ryggsäck för dig som vill börja vandra