Nytt hos oss: Dedicated – för dig som vill shoppa med gott samvete Image

Nytt hos oss: Dedicated - för dig som vill shoppa med gott samvete

Från bomullsfrö till färdiga plagg - Dedicated är varumärket som tar ansvar för både planeten och de som producerar plaggen. Nu hittar du deras coola, ekologiska och fairtrademärkta kläder hos oss!

I en allt mer medveten värld ställer många allt högre krav på kläderna de köper. Men det ska inte behöva vara på bekostnad av stilen, såklart. Dedicated är ett värderingsdrivet, svenskt livsstilsmärke som kombinerar mode och ansvar. De är varumärket för dig som vill shoppa snyggt och med gott samvete!

- Vår primära målgrupp är kvinnor och män i 25- och 30-årsåldern, och vi har även en Mini Me-kollektion för barn. Våra plagg hittar du hos rent ekologiska butiker som bara säljer certifierade varumärken, samt hos vanliga modebutiker som Sportamore, berättar VD:n Johan Graffner.

Dedicated map shirtNågot för dig? HÄR hittar du alla plagg från Dedicated.

Ekologiska t-paidat, collegepaidat och mjukisbyxor

Just de ekologiska materialen är det som Dedicated är mest stolta över, tillsammans med sin tuffa design.

- Materialen är det absolut viktigaste om vi ska kunna minska miljö- och klimatpåverkan. Materialvalen motsvarar ungefär 60 procent av de globala utsläppen. Bara genom att välja ekologiskt framställd bomull i stället för icke-ekologisk kan man minska utsläppen med upp till 46 procent, berättar Johan Graffner och fortsätter:

- Den bomull som vi använder produceras ekologiskt i två större kooperativ med familjeböner i Indien. Vi ser även till att ha full spårbarhet, så att vi vet att allt från bönderna till textilarbetare är garanterade ett visst pris för det som de producerar, alltså att de är anslutna till Fairtrade.

Reilusti suojattu tuotanto

När produktionen sker i en annan del av världen är det ibland svårt att se och förstå hur det ser ut för vissa producenter.

- De indiska bomullsbönderna hör till de fattigaste i världen. De är ofta skuldsatta på grund av dåliga villkor, för att inte tala om den hälsorisk de lider av på grund av de kemikalier som används i framställningsprocessen. Det här har pågått sedan 80-talet. Men om alla kände till hur de har det ställt hade alla velat köpa Fairtrade-certifierade produkter.

Visionen om att en dag skrota syntet

Rent syntetiska material undviker Dedicated helst helt och hållet. Det är bara i sina badkläder som de fortfarande anser att det behövs, då samma funktion inte kan åstadkommas med andra material. På sikt ser de däremot gärna att det syntetiska materialet försvinner.

- Förutom vår ekologiska bomull använder vi oss av en fiber som heter Lyocell. Den framställs från trä i en sluten process, där inga utsläpp sker. I tillverkningsprocessen använder vi oss också av enbart ekologiskt certifierad skog, bland annat från Sverige.

Dedicated femenism shirtSticker budskapet lite i ögonen? Då har du kommit till fel märke. På Dedicated är man inte rädd för statements!

Kreativitet i foto och illustrationer

Designmässigt utmärks utbudet från Dedicated av konstnärliga illustrationer, vackra fotografier och häftiga tryck - en cool stil, helt enkelt.

- Vår bakgrund är inom streetfashion och brädsport, men vi har alltid gillat foto och konst. Därför vill vi genom våra tryck lyfta fram duktiga illustratörer, konstnärer och designers - Hans Gedda till exempel, som är fotografen bakom flera av motiven på våra t-shirts.

Storleksmässigt berättar Johan Graffner att deras kläder är vanliga europeiska storlekar, men med en något lösare passform.

- Siluetten på våra t-shirts är lite större just nu än vad de varit tidigare. Det är en ny megatrend som vi ser - att kläderna gärna får vara lite oversize.

LÄS MER: Spana in Frontier - vårt nya klädmärke för herrar

SHOPPA HÄR: Kläder, skor och mer sportswear