Utmana kroppen! Testa de här 3 movement-övningarna Image

Utmana kroppen! Testa de här 3 movement-övningarna

Rör dig som du aldrig gjort förut! Lotta och Marcel Henriksen från Movement Stockholm visar tre mångsidiga övningar som utmanar kroppen på ett nytt sätt.

Stretching, mobility och rörlighetsträning är hetare än någonsin. Om du dessutom adderar balansträning, styrka, gymnastik, bollkontroll, rytm och allt annat du kan tänka dig som utvecklar kroppens rörelsefrihet så får du ett hum om vad movement är för något.

Movement är en träningsmetod som går ut på att utveckla rörelsefrihet och utmana sitt vardagliga rörelsemönster då vi vanligtvis inte rör oss i den utsträckning som våra kroppar är kapabla till. Den främsta utövaren av movement är den världskända Ido Portal, som utvecklat ett rörelsemönster som han kallar locomotion. Den 24-25 juni kommer Ido Portal-teamet till Stockholm för att hålla workshopen Motion.

Vill du få ett smakprov på vad movement är? Marcel och Lotta Henriksen från Movement Stockholm visar tre övningar som de brukar göra på sina träningspass.

Se hela träningsvideon här:

1. Balanslek

Gör så här: Båda står på ett ben och utmanar varandras balans genom att putta lite lätt på varandra. Det är ett samarbete mellan er två där ni strävar efter att utmana varandras reaktionsförmåga, det handlar inte om att vinna.

Ni tränar: Du tränar din balans- och reaktionsförmåga. Du tränar även synen i och med att du måste fokusera och observera vad den andra personen gör, samt din taktikkänsla. Du använder inte bara muskulaturen under foten för att hålla balansen, utan hela kroppen.

2. Peklek

Gör så här: En person utmanar den andras kreativitet, mobilitet och styrka genom att peka på olika punkter på marken där hen ska placera sina händer. Endast händer och fötter får nudda marken. Axeln placeras rakt ovanför handleden i varje steg för att fördela vikten på ett bra sätt. Övningen går ut på att få kännedom över din tyngd och förflytta den från en punkt till en annan på ett effektivt sätt.

Ni tränar: Du tränar styrka i hela överkroppen, speciellt dina axlar, och mobiliteten. Du tränar även din koordination, handplacering och orientering över marken.

3. Liikkuminen

Gör så här: Prova på en integration av olika isolerade, låga, ickelinjära rörelsemönster så som som Ido Portals kända lizard walk. Tänk på att ta hjälp av armarna i alla rörelser samt ta det lugnt, gör alla rörelser av god kvalitet. Locomotion innehåller över hundra rörelser som kan kombineras och varieras i det oändliga.

Ni tränar: Du tränar koordination, rörelsefrihet och din mobilitet i handleder, axlar, höfter, knän och stortån. Samtidigt tränar du din uthållighet och kondition.

Movement Stockholms sommarperiod pågår mellan 15 maj - 25 augusti med dagliga klasser i centrala Stockholm. Alla är välkomna, nybörjare som erfaren. Maila för anmälan eller om du har några frågor.

LÄS MER: Movement handlar om frihet

LÄS MER: Guide: lär dig stå på händer