Stor köp- och skötselguide för yogamattor Image

Stor köp- och skötselguide för yogamattor

Om du redan är en rutinerad yogi vet du kanske allt om yogamattor. Till exempel att de finns i olika tjocklekar, hur du tar hand om din yogamatta, eller hur mycket den bör kosta. Om inte, ska du läsa det här!

Det finns många olika sorters yoga: yin yoga, bikram yoga och yoga nidra, till exempel. De olika yogaformerna har olika övningar vilket ställer olika krav på yogamattan. Trots det finns det egenskaper som alla yogamattor bör ha, oberoende av yogaform, berättar yogaexperten på Casall.

- Något som de allra flesta önskar av sin yogamatta är att den har bra grepp. Då behöver du inte lägga så mycket fokus på det när du ska genomföra olika positioner, berättar Mikael Lotsengård, produktansvarig på Casall.

Har du redan köpt ny yogamatta? HÄR hittar du alla våra yogatights som gör dig redo för nästa pass!

yogamatta casall ljusHär hittar du alla våra yogamattor.

Grepp och tjocklek

Att du vill kunna lita på greppet i din yogamatta är viktigare för vissa yogaformer än andra.

- Vid hot yoga där du svettas mycket är det otroligt viktigt att mattan har ett bra grepp så att du inte halkar eller glider på mattan, berättar Mikael Lotsengård och fortsätter:

- För pilates och yin yoga är det viktigaste att du har en tjockare matta då du tillbringar mycket tid liggande på den. När du ska ut och resa vill du ha en lätt matta, så att den inte tar så mycket plats när du viker ihop den.

Det är däremot inte bara när du ska ut och resa som det är viktigt med en lätt, tunn matta. Den tunna yogamattan ger också mer kontakt med underlaget, vilket gör den bra för all complex yoga.

- För vissa yogaformer är det viktigt att komma närmare golvet för balans och stabilitet. Casalls mattor är allt från 3 millimeter till 7 millimeter.

Miljövänliga material

I en allt mer medveten värld spelar materialet i din yogamatta en större roll. Nu för tiden ställer de flesta yogautövare nämligen inte bara krav på mattans funktion, utan också på hur den framställs.

- På Casall väljer vi material för att de ska prestera så bra som möjligt, samtidigt som vi vill att de ska vara ett bättre val för miljön.

Naturgummi - Casalls miljövänliga naturgummi som inte skördats i de hotade skogarna i Amazonas.

Naturlig kork - Casalls eget korkmaterial som är framtaget i Portugal på ett hållbart sätt. Kork har mycket bra grepp och dämpning och slits naturligt över tid.

PVC - Alla Casalls PVC-mattor är 6P-fria, vilket innebär att de inte innehåller någon av de sex mest skadliga ftalaterna.

TPE - TPE är ett giftfritt och återvinningsbart material. Det är PVC-fritt och innehåller inga ftalater överhuvudtaget!

Storlek på yogamattor

Om du kör yoga på ditt vanliga gym är det inte helt ovanligt att du bara sett en och samma längd på yogamatta, men det finns faktiskt fler varianter.

- Ja. Det finns olika bredd och längd. En större matta ger oftast en bättre upplevelse. Därför rekommenderas en så stor matta som möjligt, men de kommer med en större prislapp och kan kännas otymplig att bära med sig.

Olika prisklasser

Priset på en yogamatta kan variera beroende på kvalitet, varumärke och miljöpåverkan. Tänk likadant kring pris på yogamatta som du tänker kring pris på dina löparskor.

- Tänk efter, hur mycket pengar lägger du till exempel på dina löparskor? Om du vill satsa på yoga och kör ett par gånger i veckan så skulle jag investera lite mer och få en matta som du kan vara nöjd med länge, avslutar Mikael Lotsengård.

Behöver du ny yogamatta? HÄR hittar du hela vårt utbud!

yogamatta casall lilaStandardmattor har storleken 180 centimeter gånger 60 centimeter. De största mattorna brukar vara 190 till 185 centimeter långa och ca 80 till 75 centimeter breda.

Snabba skötselråd för yogamattor:

#1 Byt matta efter hur ofta du använder den. Ju mer den används, desto mer slits den.

#2 Tvätta din yogamatta med jämna mellanrum. Du kan spola av med ljummet vatten och sedan låta den självtorka. Ibland kan du också använda en speciellt framtagen mattspray.

#3 Förvara inte mattan i direkt solljus. Det kan påverka materialet och därmed egenskaperna hos mattan. Helst ska den också förvaras utrullad eller lätt ihoprullad.

#4 Undvik att utsätta mattan för extrem värme eller kyla. Det kan försämra mattans egenskaper. Ha den till exempel inte liggande i bilen under natten.

LÄS MER: Trendspaning: Finn lugnet med yoga nidra

SHOPPA HÄR: Alla våra yogamattor