Känn dig fri – Escape the noise Image

Känn dig fri – Escape the noise

Stäng av telefonen och ta en dagsvandring ute i naturen – sportfotografen Sophie Odelberg förklarar vikten av att fly från storstan då och då. 

Att storstadens höga puls är en stor kontrast till friluftslivet bland kvistar och fågelkvitter är de tinget snack om. Forskning kring den positiva påverkan som naturen har på din hälsa växer för varje år som går och så sent som sommaren 2019 publicerades en ny studie, som gjordes av University of Exeter, i tidningen Scientific Reports. Slutsatsen i studien var att de som tillbringar mellan 2-3 timmar varje vecka i naturen har en bättre fysisk och psykisk hälsa än de som tillbringar en kortare tid ute i det fria. Studien baserades på omkring 20 000 personer från England.

– Det handlar om att lära sig att koppla på och av, och hitta sin återhämtning. Det har varit superviktigt för mig som har ett stressigt jobb med mycket jobbresor. Även om jag är avslappnad i en storstad händer det saker omkring mig hela tiden. Jag behöver ibland en paus från det. Jag brukar säga att naturen för mig är ett sätt att stretcha ögonen och öppna vidderna, det är något jag aldrig kan göra i stan, säger Sophie Odelberg och fortsätter: 

– När jag får en paus i livet och vara ute, känner jag mig så jäkla fri! Jag har lättare att släppa allt jag behöver göra med jobb och liknande när jag får vara ute. 

Att ta en promenad i naturen eller plocka svamp i skogen är lite som att sätta på sig ett par ljudisolerade hörlurar. Du är bara där, i nuet, och det är en stor del varför Sophie Odelberg blir så lugn av friluftslivet.

– Jag älskar att hoppa mellan stadslivet och friluftslivet. Du går från att gilla att klä upp dig till att inte duscha ordentligt på tre veckor. Det är klart att jag gillar att bo i en stor stad, men skulle jag bara vara mitt i stan hela tiden mår jag ganska dåligt. Jag behöver kontrasterna i livet.

Sophie OdelbergSophie Odelberg älskar kontrasten mellan fartfylld storstad och lugnet i naturen. Hon var nyligen i Lofoten, Norge, och plåtade.

Att växa upp med ett landställe med skogsmarker har självklart öppnat upp Sophie Odelbergs intresse för friluftslivet. I kombination med att hon ofta hängde med på sin pappas jobbresor som ung är hon van att aldrig känna sig låst eller bunden, och vägen från idé till handling ligger nära till hands. 

– Det är inte så bökigt att komma ut i naturen som många tror. Jag tycker att det är rätt sorgligt att folk inte vet hur de ska gå till väga. Det krävs inte så mycket och du behöver inte planera en långresa för att komma ut i naturen. Att bara komma ut någon gång under helgen ger väldigt mycket. Visst är det kul med prestation, men det är också väldigt härligt att bara vara. Eftersom det mesta i livet är prestation är det superviktigt att få en möjlighet att slappna av i naturen. 

Vandring behöver inte vara så rått och tufft som många tycks tro. Det finns mängder med dagsetapper i allt från ett par kilometer till flera mil, runtom i hela Sverige. Sophie Odelbergs tips är att lägga upp en egen promenadstråk som går förbi ett mysigt bageri så du eller ni, om du vandrar med en vän, kan stanna för en fika.

– Eller så går du ut och klättrar en vardagskväll. Det är underbart att gå från att vara sminkad och piffig under dagen mitt i stan till att hoppa i ett par vandringsbyxor, krita händerna och få mascara under ögonen när du svettas.

Förutom alla hälsofördelar menar Sophie Odelberg även att du får se och uppleva fler platser om du regelbundet upptäcker nya naturområden. 

– Vill du ladda batterierna handlar det inte bara om att lägga sig i soffan efter jobbet. Det är kanska tråkigt. När jag är 90 år vill jag känna att jag har haft ett spännande liv där jag upplevt väldigt mycket. Det är skitvackert ute i naturen och det är riktigt härligt att få uppleva det. 

Sophies checklista – det här behöver du ha hemma! 

  • Bra vandringsskor som du faktiskt kan gå i. Det är a och o. 
  • Förstärkningsplagg utifrån årstid. Ha gärna ull närmast kroppen och jobba sen med lager på laget för att hålla dig varm. 
  • Ytterplagg som är vind- och vattentäta. Även kallat skaljacka och skalbyxor. 
  • Mössa och vantar, beroende på årstid. 
  • Dubbla strumpor. Ha alltid med dig ett extra par torra strumpor i väskan ifall du skulle bli blöt. Har du lätt att få skavsår kan du gå i dubbla strumpor eftersom det minskar friktionen, vilket ger mindre risk för skav. 
  • Kniv, tändstickor och skavsårstejp 

Escape the noiseTycker du att det är svårt att veta hur du lättast tar dig ut i naturen? Nedan är Sophie Odelbergs tre tips! 

3 tips på weekend-resor till naturen: 

Utgångspunkt: Stockholm. 
  1. Om du tar ledigt en fredag kan du åka nattåget till Åre på torsdag kväll. Är du uppe och vandrar mellan fredag och söndag, åker du hem med nattåget och går direkt till jobbet på måndag morgon. 
  2. Gillar du att klättra finns det många olika ställen som ligger omkring Stockholmsområdet. Ta med dig en vän, tält, mat samt champagne att lyxa med efter träningspasset uppe på en passande höjd eller klippa. Glöm inte att göra en mysig eld. 
  3. I stället för att gå till gymmet och springa på bandet kan du ta pendeln och testa springa några nya leder. Det handlar om att anstränga sig för att hitta en led som du annars inte hade besökt. Det finns exempelvis många fina i Kungsängen. 

Foto: Sophie Odelberg. Spana in hennes hemsida här och Instagram här.

SHOPPA HÄR: Allt du behöver inför friluftslivet

LÄS MER: Så bra är Adidas nya vandringssko Free Hiker