Häng med på Erics träningsresa! Image

Häng med på Erics träningsresa!

Går det att gå från sunk till hunk på tio veckor? Eric Fallander ska testa. (Det här vill du inte missa!)

Häng med på Eric Fallanders träningsresa! Han är 40 år och har två barn, och ett stillasittande jobb som copywriter på mobiloperatören 3. De senaste 20 åren har han fått sin motion genom att springa till hållplatsen eller ta trapporna i stället för hissen. Och den ensidiga kosten består mest av hamburgare och pilsner.

Nu ska han äntligen ”komma igång”, som man säger. Under tio veckor får du följa honom här på Sportamore magazine när han ska försöka ta sig från soffpotatis till fysiskt praktexemplar! Hur kommer det gå på gymmet? Kommer det hända något med formen på tio veckor? Vad säger näringsfysiologen om hans matvanor? Nu kör vi!

eric fallanderVarje torsdag kommer du kunna följa Erics träningsresa här på Sportamore magazine.

Erics träningsresa, del 1

Min träningshistoria är kort, men den sträcker sig över många år. Som alla andra har jag velat vara fit för beachen, men jag har aldrig varit beredd att göra jobbet. Jag väntar nog fortfarande på ett fit-direkt-piller, men under tiden har jag gjort flera försök att träna på riktigt. ”Försök” på samma sätt som att försöka simma genom att doppa tårna i vattnet:

Jag köpte ett årskort på ett lokalt gym en sommar, eftersom jag tänkte att ”har jag investerat tusenlappar i ett dyrt årskort kommer jag vara tvungen att utnyttja det”. Jag tror att jag lyckades gå tre gånger första veckan. Det var en bra start. Sedan kom semestern. Jag återvände aldrig. Det var ju trots allt bara pengar …

Någon övertygade mig om att simning var en bra träningsform, så något år efter gym-debaclet gjorde jag ett nytt försök att komma igång, denna gång i simbassängen. Vis av tidigare erfarenhet höll jag mig till att köpa ett klippkort på simhallen. 10 tillfällen.

Jag köpte ett par snabba och avslöjande badbyxor, och hoppade i vattnet. Jag simmade säkert 200 meter innan jag bytte till äventyrsbassängen. Spenderade säkert ett par timmar i vattenrutschkanorna innan jag belönade mig själv med ett långt bastubad.
Jag återvände aldrig.

Så fortsatte det. Jag spelade en fotbollsmatch några år senare och fick så ont i knäna att de besvärar mig än idag. Jag gav mig på att jogga, men drabbades av akut ryggskott efter 50 meter.

Jag tycker mig ha bra motorik, så jag testade klättring. Det var kul och jag kände mig duktig. Så såg jag boulder-väggen och tänkte att ”vem behöver säkerhetslina med den här talangen?!” Det var då jag bröt foten.

Med ömma knän, ryggbesvär och en fot med skruvar och andra metallföremål i, behövde jag en skonsammare träningsform, så jag investerade i en crosstrainer. Det är ingen vacker inredningspryl, men den fungerar alldeles utmärkt för att hänga tvätt på har jag märkt …

Där någonstans befinner jag mig idag. Men Sportamore är fast beslutna vid att jag inte är ett förlorat fall. De tror på mig, även om jag vet att både du och jag tvivlar. Sportamore tror att de inte bara kan få mig fit for beach, utan fit for life, och jag är beredd att låta dem försöka! Jag vill inget hellre än att kunna springa utan smärta (eller orka springa över huvud taget). Få bort sommarens öl-hull och känna mig snygg. Kunna gå uppför trappor utan att bli andfådd. Kanske till och med leva längre. Klarar de det, klarar de allt.

Enda haken: Tydligen måste jag bidra lite själv också.

LÄS MER: Nybörjare? Så kommer du igång med löpningen

LÄS MER: Gruppträning för nybörjare

TEXT AV: Eric Fallander