Så tränar du bort din svankighet Image

Så tränar du bort din svankighet

Om din hållning påminner om en ankas har du förmodligen en svag core och ett framåttippat bäcken. PT:n Alexandra Pizzoni vet hur du får bukt med en svankig hållning.

Det kan kännas svårt att komma åt magmusklerna om du svankar mycket. Hundra situps om dagen kommer tyvärr inte att ge dig en bättre hållning om du inte har kontakt med magstödet och en jämvikt i kroppen. En svankig hållning betyder nämligen ofta att du är svag i både mage, baksida lår och rumpa.

- Du kommer aldrig få en perfekt hållning genom att bara jobba mage. Du behöver addera baksida lår och hela kroppen måste vara i balans, säger personliga tränaren och populära bloggaren Alexandra Pizzoni.

Tänk dig att kroppen är ett lod där höftpartiet och rumpan är mitten. Du ska sedan lägga dig med magen mot marken och lägga vikter på lodet för att stötta upp balansen i kroppen.

- Om vi är för tighta i framsida lår och ryggslut, antingen att vi har mycket muskler där eller är väldigt stela, då vill vi pressa bäckenbenet bakåt. För att jämna ut det behöver du träna baksida lår och framsidan av magen, då får lodet plötsligt jämvikt.

När du hänger i höften och är väldigt "svankig" brukar man prata om ett framåttippat bäcken. En svankig hållning är resultatet av att vissa muskler (mage, baksida lår och rumpa) är svaga medan andra (höftböjare, framsida lår och ländrygg) är starka. Du som sitter mycket får ofta den här problematiken. Svankar du mycket blir du ofta väldigt trött i ryggslutet och den delen av kroppen får ta en väldigt stor belastning.

Alexandra Kamperhaug SportamoreOm du vill få mer inspiration och kloka träningstips kan du följa Alexandra Pizzoni på Instagram @alexandrapizzoni eller gå in på hennes blogg.

Alexandra Pizzoni poängterar att en stark mage med bra stabilitet och styrka leder till en bättre hållning i vardagen, men också i styrketräning och löpning.

- Du får extremt mycket ut av att vara stark i magen. Den fyller en jättestor funktion i helheten på kroppen.

Men kom ihåg att vi är byggda på olika sätt med olika mycket svank från början. Tjejer har generellt en mer naturlig svank än killar och det går inte att göra så mycket åt, förklarar Alexandra Pizzoni men du kan stärka dina svaga punkter och få en mer medveten hållning.

- Hitta kontrollen i framsidan av kroppen genom ett sug i magen. Nyp in höftbenen och känn att du nästan har kontakt ned till blygdbenen. Man kan hitta en liten spänning i stjärten för att få det här trycket ned i buken. Hoppa upp i luften, ställ dig i en naturlig position och titta på dig själv i profil i spegeln. Spänn åt rumpan, hitta trycket i magen och se till att höftbenen pekar framåt.

Stärk magen genom regelbunden coreträning men försök att bli medveten om magstödet dagligen - inte bara två gånger i veckan på gymmet - om du vill få en bättre hållning.

HÄR hittar du Alexandra Pizzonis fem magövningar som är särskilt bra för dig med en svankig hållning.

LÄS MER: Rätt ryggläge vid bänkpress - så gör du

LÄS MER: Alexandra Pizzonis bästa kom igång-tips

SHOPPA HÄR: Snygga, trendiga och supersköna träningstights