Träna i rätt underkläder – och undvik skavsår Image

Träna i rätt underkläder - och undvik skavsår

Fått skavsår i ljumskarna av träning? Förmodligen är det bomullsunderkläderna som är boven bakom!

Produktexperterna Malin Caron och Thommy Bäcklin från Craft har hjälpt oss sätta samman en guide till de bästa träningsunderkläderna för honom och henne. Läs vidare för att ta reda på varför du får skavsår av träning, samt vilka trosor och kalsonger du bör välja för att undvika det.

SHOPPA DIREKT: Träningsunderkläder för honom och henne!

Fallgroparna som leder till skavsår

Friktion i kombination med fukt är ett klockrent recept på ordentliga skavsår, enligt Thommy Bäcklin. Kryddat med dålig passform och dåliga sömmar blir det svårt att komma undan.

- Jag skulle tro att största anledningen till skavsår är att plagget är felkonstruerat, det vill säga har dålig passform, felaktigt placerade sömmar och så vidare. Sedan kan det naturligtvis bero på att du valt en för storlek också. En tredje orsak kan vara att du tränar i dina vanliga bomullsunderkläder.

Underkläder träningHipstertrosor och boxer är den modell som Craft säljer most av till damer. Här hittar du alla träningstrosor från varumärket.

Vilket material är bäst?

Det som främst skiljer en träningstrosa eller kalsong från underkläder för vardagsbruk är materialet de tillverkats i.

- Välj alltid underkläder i ett material som är anpassat för träning. Tänk att de ska vara där men inte störa och skava, utan i stället jobba med dig, berättar Malin Caron och tillägger:

- Det innebär att de sitter skönt, att de är av en modell du känner dig bekväm i och att de är gjorda av syntetmaterial.

Okej, så bomull är ofta boven och syntetmaterialen den ultimata lösningen, men varför?

- Syntetmaterial är överlägset bäst. Det transporterar bort svetten från kroppen och genom det regleras temperaturen bättre. Bomull är ett vanligt underklädsmaterial till vardagen, men när du svettas mycket suger bomullsfibren upp svetten i stället för att transportera bort den. Det gör att underkläderna blir våta, eftersom bomull torkar långsamt.

Underkläder träningBoxerkalsongerna är helt klart populärast om ni frågar Craft! Här hittar du alla deras kalsonger för träning.

De populäraste trosorna och kalsongerna

Vill du undvika att dina träningstrosor syns igenom tightsen är stringtrosor alltid ett bra val, men det är långt ifrån alla som trivs i den sortens träningstrosa.

- Vi säljer most av hipster och boxer. De flesta gillar lite längre ben när det gäller löpning, då den typen av trosa sitter bättre på kroppen. För gymträning är det däremot vanligare med string så att sömmar inte syns utanpå tightsen, men du kan också välja en trosa med osynliga kanter.

Medan kvinnor ofta satsar på ganska nätta modeller brukar män föredra kalsonger som går längre ned på låren, menar Thommy Bäcklin.

- För oss är det 6 inch boxer som är vanligast då de går ned en bit på låren och inte kryper upp medan du tränar. Naturligtvis är de i ett funktionsmaterial, men tyvärr använder nog de flesta killar samma underkläder till träning som till vardags, det vill säga kalsonger som inte är i funktionsmaterial utan oftast i bomull. Undvik det!

SHOPPA HÄR: Underkläder och strumpor

LÄS MER: Hur tvättar jag mina löparkläder?