Test: Baddräkter för tävling och träningssim Image

Test: Baddräkter för tävling och träningssim

Vill du ta din simträning till nästa nivå? Då är det dags att investera i en funktionell baddräkt. Här är proffsets bästa tips. Läs vårt test av 2020 års bästa modeller.

När du simmar tränar du kroppen på ett effektivt men skonsamt sätt - och en riktigt bra baddräkt gör det hela smidigare. Det viktigaste när du köper en baddräkt som är tänkt för simhallen och öppet vatten snarare än strandhäng är passformen.

- Du vill i allra högsta grad undvika luftbubblor både vid bysten och baktill i svanken eftersom det fungerar som ett motstånd när du simmar. En baddräkt ska sitta så pass tight att du inte tänker på att du har något på dig, säger simcoachen Anna-Karin Lundin, grundare av simträningstjänsten Simcoachen.

Shoppa direkt: Baddräkter

Det ska men andra ord inte finnas utrymme för att vare sig skav eller hårt sittande axelband, som tar fokus från simningen. Där spelar även skärningen på baddräkten in, även om det till stor del är en individuell fråga.

- Det är inte bra med en baddräkt som är för djupt skuren vid bysten eftersom det lätt gör att baddräkten släpper in vatten, vilket gör att du simmar långsammare. Ta med dig regeln att baddräkten ska sitta som ett andra skinn.

När du hittat en baddräkt som har alla egenskaper som du vill ha är det även viktigt att den passar just dig. Det är viktigt att du tycker om din baddräkt, för om den inte sitter bekvämt och snyggt så kommer du inte att använda den. Om du däremot hittar en modell som du förälskar dig i ska du undvika att tvätta plagget i den mån det går, för längre hållbarhet.

- Det räcker gott och väl att skölja ur den med sötvatten, du behöver inte köra den i maskinen varje gång. Baddräkten förstörs dock inte av att du bär den på semestern och solar och badar i den, alla baddräkter i testet tål det. Däremot kan du vara lite försiktig så att du inte får solkräm på den.

Vår erfarna testpanel har provat de bästa baddräkterna 2020. Simma lugnt!

TEST AV SÄSONGENS BADDRÄKTER FÖR SIMNING

Nike Fast Back One Piece.jpgModell: Fast Back One Piece, Nike

Passar dig som: tävlingssimmar eller simmar långt.

Finns även i: blått och svart.

Testpanelen säger: Det här är en baddräkt för dig som vill ha en modell med hög kvalitet som går att simma långt i. Passformen är toppen och lagom tight. Enligt flera i testpanelen är den true to size. En av de bästa sakerna med baddräkten tycker testpanelen är den glada, röda färgen.

- Den får dig att känna som att du är med i Baywatch! säger en testare.

Baddräkten har två lager tyg vilket gör att den inte är det minsta genomskinlig. Den håller sig på plats och följer kroppens former på ett naturligt sätt.

- Det finns inget negativt med den här baddräkten. Älskar den verkligen!

adidas Fit Suit 3S.jpgMalli: Fit Suit 3S, Adidas

Passar dig som: både vill simma i pool och sjö.

Finns även i: grått, marinblått och klarblått.

Testpanelen säger: Den här baddräkten från Adidas passar dig som både vill ta en simtur i sjön men som också vill ha en baddräkt att simma många längder i poolen med. Den är något stor i storleken, så välj den mindre om du velar mellan två storlekar. Tyget är ganska tunt, och har du större byst kan du eventuellt uppleva att du hade velat ha bättre support.

- Den här baddräkten torkar supersnabbt. Och jag älskar den klassiska designen med de tre ränderna, säger testpanelen.

Urringningen går högt upp i halsen vilket förhindrar luftbubblor att leta sig in när du simmar vilket kan leda till onödigt motstånd. Så passformen är ett stort plus!


Wyte Belle Swimsuit.jpgMalli: Belle uimapuku, Wyte

Passar dig som: vill ha en prisvärd baddräkt som sticker ut och passar många tillfällen.

Finns även i: svart och rött.

Testpanelen säger: Det första testpanelen uppmärksammar är det snygga marmorinspirerade mönstret på baddräkten. Tyget torkar lite långsammare än på de andra modellerna, vilket kan förklaras av det dubbla tyget. Modellen är snyggt skuren och passar många olika kroppsformer, passformen är alltså top notch.

- Den här får dig att känna dig självsäker, eftersom du blir så snygg i den, säger en testare.

Testpanelen är överens om att baddräkten passar till flera tillfällen, både på stranden, i pool och till och med för vattensport. Passformen anses normal och täcker precis lagom för att funka vid motionssim. Baddräkten sitter bra på kroppen och följer alla rörelser du tar på ett obemärkt sätt!

Nike Crossback One PiecePower Sculpt.jpgMalli: Crossback One Piece Power Sculpt, Nike

Passar dig som: vill ha extra support av din baddräkt, och som vill ha en modell som följer varje rörelse i din simträning.

Testpanelen säger: Den här baddräkten från Nike är otroligt följsam, sitter som en smäck och ger dig lite extra support. Baddräkten har kupor för bysten och materialet har högre kompression än andra modeller och håller på så sätt allt på plats. Baddräkten är även väldigt täckande. Testarna som annars har problem med att få plats med en fyllig byst i en baddräkt ger tummen upp till den här modellen.

- Baddräkten är normal i storlek, men om du vet med dig att du har en stor byst kan du fundera på att gå upp en size, säger en testare.

Materialet torkar snabbt och känns väldigt högkvalitativt.

- Den här baddräkten är verkligen gjord för simning. Det är ingen strandhängs-baddräkt i min mening eftersom den har sådan hög kompression som smiter åt. säger en testare.

BLACC Medley Swimsuit.jpgMalli: Medley uimapuku, Blacc

Passar dig som: vill ha en baddräkt för stranden eller poolen.

Finns även i: svart.

Testpanelen säger: Det här är en baddräkt för dig som vill ha en snygg, enkel model. Passsformen är bra, testpanelen anser även att den passar de flesta kroppsformer utan problem. Den är dock något stor i storleken, så ligger du mellan två kan du med fördel gå ned ett snäpp. Passformen täcket rumpan bra, utan att skära in på onödiga ställen, och har bekväma axelband.

- En professionell simmare vill kanske ha något tightare, men om du simmar för skojs skull är det här ett jättebra val, säger en testare.

Tyget är något glittrigt, vilket ger baddräkten det där lilla extra. Dessutom är den sjukt prisvärd!

SHOPPA NU: Baddräkter

LÄS MER: Lär dig shoppa smart med Sportamores materialguide