Vinterns goggles som är bäst i test! Image

Vinterns goggles som är bäst i test!

Känns det som en chansning att klicka hem ett par goggles? Vi hjälper dig! Vår testpanel har åkt utför i vinterns hetaste modeller för att du ska hitta rätt skidglasögon.

Skidsäsongen närmar sig med stormsteg och det är dags att se till att du ser bra ut, i dubbel bemärkelse) i backen. Vår testpanel har test flera av årets hetaste goggles från våra topmärken för att ta reda på vilken typ av åkare modellerna är skapade för.

- När du beställt hem ett par goggles är det viktigt att du provar de tillsammans med din hjälm. Hur modellen integrerar med hjälmen påverkar både bekvämligheten och ventilationen, säger Lina Sellgren, inköpare på Sportamore och fortsätter:

- Vissa goggles och hjälm-kombinationer lämnar en, vad jag kallar, turistglipa. En glipa i pannan mellan din goggles och hjälmen som gör att kall luft tar sig in. Det vill du inte ha.

Väl i backen finns det ytterligare ett knep för att förgylla din skidupplevelse och se till att dina goggles håller sig fräscha längre. Många har en tendens att dra upp sina goggles på hjälmen när de står i liftkön. Det är ett stort no no!

- Efter ett åk har du fått upp värmen vilket gör att ditt ansikte och dina goggles är varma. När du sedan sätter upp dem på den kalla hjälmen kyls de ned. När du återigen sätter de på plats på ditt varma ansikte bildas det imma, som du sedan försöker få bort med hjälp av handskarna. Men det som egentligen händer när du gör det är att du putsar bort själva skyddet mot imma. Så låt dina goggles sitta kvar i ansiktet hela tiden!

SE_Appertiff_CRB.pngTest av: Appertiff, CRB

Rekommenderat pris: 999 kruunua.

Finns även i: vit.

Bekvämlighet: En hårdare och större model som sitter tight och bra utan att lämna någon glipa. Modellen går ned en bit på kinden och passar därför bäst för dig med medelstort till större ansikte. Skummet längst med ramen upplevs väldigt hårt och testpanelen hade önskat en mjukare känsla för högre komfort.

Lins: Stort och brett synfält där linsen går ända ut i kanterna. Du får både med en kontrastlins för sämre ljusförhållanden samt en sollins, vilket du byter utan problem när du fått in tekniken.

Ilmanvaihto: Ventilation både ovanpå och under modellen. Plus för ventilationshålen fram på linsen som underlättar om hjälmkanten sitter tätt mot dina goggles.

Muotoilu: En kaxig modell som imponerar för dig som gillar att sticka ut. Vissa i testpanelen gillar inte den större modellen som de förknippar med ett flugutseende.

Sammanfattning: Är du en hejare i backen, ofta kör freestyle och vill ha ett par goggles som känns heta på marknaden? Då är CRB ett perfekt val för dig. Det bredare synfältet, kaxiga attityden och de dubbla linserna som medföljer ligger på plussidan. Den mörka linsen är den snyggare av dem men kommer främst till sin rätt en solig dag i Alperna. Med andra ord inte den ultimata modellen för familjeresor till Åre en gång om året. På minussidan ligger det hårda skummet vid ramkanten som inte var en hit hos testpanelen. Överlag en goggle som både sitter hårt och tätt när den inbitna freestyle-åkaren gör entre i backen!

SE_Oakley_FallLine.pngTest av: Oakley, Fall Line

Ostaja maksaa: 2 165 kruunua.

Finns även i: vit/flerfärgad, vit/rosa och vit/röd.

Bekvämlighet: Stabila och rejäla goggles som sitter som en smäck! Mjuk och följsam ram, upplevs varken som för små eller stora oavsett ansiktsform. Till skillnad från andra modeller som kan trycka på näsan, kan du andas helt fritt utan problem i Fall Line.

Lins: En kontrasthöjande lins som är spegelbehandlad för att anpassa sig efter olika ljusförhållanden. Du behöver alltså inte byta lins beroende på om det är mulet eller soligt väder. Inte det bredaste synfältet i testet men lagom brett för att du inte ska störa dig på det.

Ilmanvaihto: Bred och välplacerad ventilation runt hela ramen, inget att klaga på.

Design: Extremt avskalade och snygga, hela testpanelen är överens - det här är snyggaste modellen i testet.

Sammanfattning: Oakleys PRIZM-linser är specialproducerade, en lins i taget, till skillnad från konkurrenter som massproducerar sina linserna. Det gör att allt är anpassat in i minsta detalj efter ögonen och synfältet. Linsen anpassar sig även efter ljusförhållandet utomhus, men rekommenderas ändå främst till sensäsongens skidåkning och resor till Alperna där solen skiner starkt. Det enda minus som testpanelen hittar är att den tjocka ventilationskanten nedtill hade kunnat vara något smalare för att få skidglasögonen att sitta lite närmare ansiktet. Modellen upplevs som skräddarsydd oavsett ansiktsform och sitter både skönt och bra. Stort, stort plus för designen. De är även OTG (over the glasses)-anpassade så du får plats med dina vanliga glasögon utan problem.

SE_Salomon_Xview.pngTestattu: Salomon, Xview

Rekommenderat pris: 799 kruunua.

Finns även i: svart.

Bekvämlighet: Något mindre modell med ett väldigt mjukt skum som sitter extremt skönt mot ansiktet. Passar bäst till dig med mindre ansikte eller du som är allergisk mot kumpiga goggles.

Lins: Inte det bredaste synfältet, men tillräckligt brett enligt testpanelen. Påminner mycket om Fall Line från Oakley. Perfekt ljusinsläpp. Den här modellen kan du ha i ruggigare väder utan att behöva vara rädd för att du inte ser något.

Ilmanvaihto: Modellen sitter tight och har bra ventilation både under och över linsen som hjälper till att hålla en behaglig värme och gör så att det inte immar.

Suunnittelu: Den guldfärgade linsen gör att du ser ut som en champion. I kombination med detaljerna i orange får designen höga betyg. Det enda som drar ned utseendet är den vita detaljen runt näsan.

Sammanfattning: Extremt mjuk model som sitter väldigt bra. En nätt goggle för dig som inte gillar de klumpigare varianterna. Ljuset i linsen är magiskt, passar perfekt för Nordens fjäll och anpassar sig efter ljudförhållandena utomhus. Minus för att skummet runt näsan är aningen brett och kan, om modellen åker för högt upp i ansiktet, på så sätt hamna i vägen för synfältet och irritera vissa ögon. Det bästa med modellen är att den är extremt bekväm, har en grym lins samt integrerar väldigt bra ihop med Salomons skidhjälmar. Passar både nybörjaren och dig som åker ett par veckor om året.

SE_Spektrum_Skutan.pngTestattu: Spektrum, Skutan

Rekommenderat pris: 1 195 kruunua.

Finns även i: grå och grön.

Bekvämlighet: Modellen sitter som en smäck och har ett mjukt skum vid ramen. Det en bred goggle som riktar sig till dig med större ansikte då den kan halka ned på näsan på dig med mindre.

Lins: En mörkare lins med spegelyta och UV-skydd, som du trots det får väldigt bra sikt i. Du kan med fördel använda den i svenska fjällen. Är den mot förmodan är för mörk medföljer en extralins som inte är lika sminkad. Synfältet är inte lika brett som man tror då modellen har en bredare ventilationsdel runt hela ramen.

Ilmanvaihto: Bred och hög ventilation både över och under ramen, ingen risk för instängd känsla.

Suunnittelu: Snygg och stilren modell med en cool spegellins.

Sammanfattning: Ventilationsskummet på ovansidan är väldigt brett och går högre upp än själva ramen, vilket ger god ventilation men kan samtidigt resultera i att det blir en glipa mellan skidglasögon och hjälm. Testa modellen tillsammans med din hjälm för optimal passform. Minus med modellen är att den knakar. Väldigt mycket. Se till att den sitter på plats och håller sig där så du inte störs under skidåkningen. Det bästa med modellen är den mjuka passformen, de dubbla linserna som medföljer och de justerbara fästena vid banden. Spegelytan gör det omöjligt att se in i linsen vilket vissa i testpanelen uppskattade rejält. Är du en influencer som inte vill bli igenkänd i backen bör du spana in Skutan från Spektrum.

SE_Anon_Helix.pngTest av: Anon, Helix 2.0 W/Spare

Myyntihinta: 699 kruunua.

Finns även i: vit.

Bekvämlighet: En av de smalare modellerna i testet. Den sitter väldigt tätt mot ansiktet och integrerar bra med Salomon-hjälmar. I och med att den inte är speciellt hög och bred passar den bäst till dig med smalare ansikte.

Lins: Du får med två linser, en som passar bäst i svenska och norska fjällen och en kontrastlins för sensäsongens starka solstrålar eller för resan till Alperna. Plus för UV-skyddet.

Ilmanvaihto: Hela ovandelen och underdelen innehåller ventilationshål som ser till att du inte får en instängd känsla.

Muotoilu: En klassisk model för nybörjaren. När du böjer modellen förloras däremot den ovala känslan på linsen och den kan uppfattas som något bubblig. Inget som stör varken sikt eller upplevelse dock.

Sammanfattning: Är skidåkning nytt för dig och vill du undvika att täcka halva ansiktet med stora goggles är det här ett ypperligt val! Anon står för en av testets budgetfavoriter som sitter mjukt och skönt på ansiktet. Det bästa med modellen är att den passar de flesta och är OTG-säker, alltså att du kan ha dina vanliga glasögon under den här modellen. Minus för den något billiga känslan och att linsen inte är den snyggaste i testet. Är du däremot en av de som inte väljer goggle utifrån utseende utan för dess funktion är det här en perfekt julklapp till dig själv.

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av goggles

LÄS MER: Så väljer du rätt skidglasögon

LÄS MER: Vinterns stora test av goggles 2017