Test av säsongens halksäkra vinterkängor Image

Test av säsongens halksäkra vinterkängor

Ge vintern en känga i halksäkra skomodeller - vi testar säsongens favoriter för dam och herr.

Vinterhalvåret betyder inte bara pulkaåkning och julmys. För många kan den isiga gatan en vacker vinterdag kännas lika svår att ta sig fram på som en tuff hinderbana. Enligt en undersökning, som YouGov gjort på uppdrag av Icebug, har omkring 42 procent av alla svenskar någon gång halkat och skadat sig. Siffran på de som slår sig så illa att de måste behandlas på sjukhus ligger på 30 000 personer varje år.

Att utöka vintergarderoben med ett par halksäkra kängor som ser till att du kan gå precis som vanligt, oavsett isiga trottoarer eller blöt snö, är en investering du inte kommer ångra. Vår testpanel, bestående av både män och kvinnor, har testat säsongens modeller och vet hur bra de egentligen är för vinterlandskapet!

FÖR HENNE

SE_SALOMON_DAM.jpgTestattu: Salomon, Shelter Spikes CS WP

Passform: Något liten i storleken. Väljer du din vanliga storlek kommer tån garanterat att nå ändra fram i skon, så gå upp minst ett snäpp för optimal passform. Skon har en normal bredd som går att justera med snörning och två hällor.

Komfort: Det medelhöga skaftet värmer skönt, men hade gärna fått vara en eller två centimeter högre för att verkligen täcka anklarna. Insidan i fleece får full pott. Extremt skön sko!

Suunnittelu: Den turkosa, flossade insidan livar upp designen, men delar av testpanelen tycker inte att det gick hela vägen hem utan hade föredragit en neutral färg för en mer stilren look.

Sammanfattning: En rejäl sko för utomhusaktiviteter som promenader och skogsvandring. Skon är något liten i modellen så gå med fördel upp en storlek för optimal passform. Skons ovandel i softshell är helt vattentät och sulan har noga utplacerade hårdmetalldubbar som gör att du står stadigt på isiga vägar och djupare snö. Den här modellen gör sig bäst i vinterlandskapet där dubbarna och det tjocka materialet verkligen får komma till sin rätt. Eftersom dubbarna inte är dynamiska, det vill säga att de inte anpassar sig efter underlaget, bör du inte gå runt i den här modellen när det är barmark eller inne i ett köpcentrum. Du som lever i norra Sverige och vet med dig att du kommer tillbringa flertalet timmar ute i vinterlandskapet har hittat rätt modell.

SE_MERREL_DAM.jpgTest av: Merrell, Thermo Freeze WP Ice+

Passform: Något stor i storleken med en väldigt rymlig och bred passform. Du med smalare fötter kan behöva dra åt skon ordentligt eller ha en tjockare strumpa i för optimal passform.

Komfort: Insidan i fleece är mjuk och skön, samt hjälper till att hålla värmen. Innesulan har en uppbuktning vid mellanpartiet som rätar upp foten på ett bekvämt sätt.

Suunnittelu: Testets sneaker-variant. Det ser ut som en kombinerad promenad- och arbetssko med grå detaljer. Du väljer den här modellen främst för dess funktioner, inte utseendet.

Sammanfattning: Det första testpanelen uttryckte efter att ha sett den här modellen var: arbetsskor. En model du kan jobba i, speciellt om du arbetar på industri eller utomhus. Skon är väldigt varm, med ett slitstarkt yttre som gör att du kan nöta den här modellen i flera säsonger utan minsta problem. Ovandelen är även helt vattentät. Minus med skorna är den låga modellen. När det är mycket snö kommer den ta sig in vid anklarna om du inte har tjocka raggsockor som täpper till. Skorna är även väldigt breda och kan upplevas som klumpiga. Det bästa är greppet. Vibram Arctic Grip-sulan, som påminner om sandpapper, fäster lika bra på is som på klinkers. Tricket är att gå normalt i skorna så att alla halksäkra ytor på sulan får kontakt med underlaget. Plus för att du kan gå med skorna i affärer och på asfalt. En sko som är given för dig med sämre balans som vill ha en stabil sko du kan använda långt in på våren.

SE_ICEBUG_DAM.jpgTestattu: Icebug, Metro2 W Bugrip

Finns även i: röd.

Passform: Stor i storleken med en bredare passform i framfoten. Gå ned en storlek för klockren fit eller fyll ut skon med en eller två raggsockor.

Komfort: Skon sitter väldigt skönt på foten och har en sula som pekar smått uppåt vid tåpartiet för att du ska uppleva ett rull i steget. Dragkedjan på insidan av skaftet gör skon lätt att ta på och av.

Design: Storstans version av dubbade kängor, en feminin model som alla i testpanelen tycker passar perfekt när du vill ha något finare på fötterna till och från jobbet. Snyggt med mocka och plus för de små reflexdetaljerna.

Sammanfattning: En av Icebugs klassiker - en stilren promenadsko för dig som inte är ute efter en vandringskänga men ändå vill gå stadigt i vinter. Metro2 W Bugrip har en vattenavvisande ovandel i mocka och en slitstark och vattentät sula, vilket betyder att den här modellen klarar av att gå på snötäckt underlag. Icebugs dynamiska dubbar slutar inte att förvåna. Att de blir hårda på mjuka underlag såsom is och snö samt mjuka och åker in i sulan när du går på asfalt gör att du kan ha skorna överallt utan minsta problem. Ett minus med skon är att modellen kan upplevas som något stor och smått klumpig med sulan som pekar uppåt framtill. Samt att det inte är den bästa modellen när det vankas snölekar. Det bästa med skon är att den är riktigt varm och klarar flera minusgrader, samt sulans grepp. Vinterns vinnare för kalla fötter!

SE_HALTI_DAM.jpgTestattu: Halti, Freddo DX Mid Arctic Grip, Freddo DX Mid Arctic Grip

Passform: Lite små i storleken, så ligger du mellan två bör du välja den större. Snörningen och de fyra hällorna på framsidan gör att du kan justera passformen efter önskemål.

Mukavuus: Innersulan rätar upp foten på ett bekvämt sätt, så även du som vanligtvis pronerar känner att du går upprätt i den här modellen. Insidan är mjuk och skön och skaftet går precis lagom högt upp på ankeln.

Suunnittelu: En snygg och stilren vinterkänga som upplevs som skogens version av 6-inch Premium från Timberland. Testpanelen hyllar de svarta detaljerna som känns genomtänkta och höjer designbetyget.

Sammanfattning: Wow! Så fort du får på Freddo DX Mid Arctic Grip på foten drar det i smilbanden. Den här skon är extremt skön, innersulan är mjuk samtidigt som hela skon kramar åt foten och ger ett stabilt stöd. Tänk bara på att skon är något liten i storleken, så det kan vara en fördel att gå upp ett snäpp så du får plats med en raggsocka. Minus med skon är att det är den minst varma modellen i testet. Däremot är den desto bättre för hajk och längre promenader eftersom ovandelen är helt vattentät och ventilerande. Den här modellen är dubblös men försedd med en Vibram Arctic-sula som nästintill känns som sandpapper. Materialet fäster exemplariskt på blött och halt underlag. Överlag en snygg och stabil vinterkänga för outdoor-fantasten!

FÖR HONOM

SE_SALOMON_HERR.jpgTestattu: Salomon, Shelter Spikes CS WP

Passform: True to size, så satsa på din vanliga storlek för bästa passform.

Mukavuus: Det medelhöga skaftet känns lite stumt mot benet till en början, vilket du lätt löser med hjälp av en tjockare strumpa. Insidan i fleece får höga betyg.

Suunnittelu: Slår du upp hur en outdoor-känga ser ut är det här modellen du får fram. En klassisk Salomon-sko som gör sig bäst i naturen. Delar av testpanelen hade dock önskat lite mer färgdetaljer som Salomon annars brukar ha på sina produkter.

Sammanfattning: En rejäl känga för dig som vet med dig att utelek och promenader på halt underlag kommer ta upp din fritid i vinter. Med en stabil och greppsäker sula i kombination med hårdmetalldubbar finns det inget som rubbar Shelter Spikes CS WP. Tänk däremot på att dubbarna inte går in i sulan när du exempelvis går på asfalt eller i köpcentrum. Använd därför modellen där den gör sig bäst - i naturen. Ett minus med skon är det medelhöga skaftet som precis når ankeln, testpanelen hade önskat att det gick över ankeln för ökad komfort och värme. På plussidan hittar vi skons vattentäta ovandelen och att modellen är väldigt varm och bekväm. Ge vintern vad den tål i den här modellen!

SE_MERREL_HERR.jpgTest av: Merrell, Thermo Freeze WP Ice+

Passform: Skon är något liten i storleken om vi tittar på längden, den är däremot allt rymligare till bredden. Så gå med fördel upp en storlek och se till att du knyter den ordentligteller har en tjockare strumpa i för en perfekt match.

Komfort: Stabil och rymlig sko som sitter skönt på foten. Grymt för dig med sämre balans och vill ha en sko du kan lita på.

Design: En rejäl design som påminner om en klassisk arbetssko, med svarta och gråa detaljer. Inget som fick testpanelen att hurra men skon fyller sina funktioner.

Sammanfattning: Att Merrell skapar halksäkra skor är sedan gammalt. Deras skor pryds ofta av en Vibram Arctic Grip-sula som greppar is, snö och klinkers utan minsta problem. Eftersom skon inte har några dubbar kan du använda den även på barmark och inomhus utan att repa golvet. Se till att gå precis som vanligt så att du verkligen aktiverar alla delar av sulan, i stället för att trippa på tå. Att skons yttre är vattentätt, hållbart och värmande är det inget snacka om. Den här modellen är gjord för ett kallare och hårdare klimat. Minus är avsaknaden av skaft som gör det kallt om anklarna och svårt att gå i höga snöhögar. Plus för att modellen är väldigt stabil och bekväm. En gedigen arbetssko som gör sig lika bra på promenaden som utomhusarbete.

SE_ICEBUG__HERR.jpgTestattu: Icebug, Metro2 M Bugrip

Passform: Något stora i storleken. Om du inte vill få plats med två raggsockor bör du gå ned en halv till en hel storlek för optimal passform.

Mukavuus: Väldigt mjuk och skön. Sulan går däremot upp lite fram vid tårna, vilket testpanelen reagerade negativt på till en början. Efter lite användning upplevde de däremot rullet i steget och förstod skons funktion. Praktisk dragkedja som gör det lätt att ta på och av skon med handskar på.

Design: Snyggt med mocka som ger en lite mer uppklädd känsla än de andra skorna i testet. Reflexdetaljerna ger ett fint intryck och lite synlighet, även om du såklart bör matcha med fler reflexer om du ska ge dig ut i mörkret.

Sammanfattning: En klassisk ut och gå-sko med grymt grepp. Skons sula är vattentät, så grunda vattenpölar är inget problem. Däremot är ovandelen i mocka endast vattenavvisande, vilket kan vara bra att tänka på. Det är även mockan som först kan bli lite repig efter ett flitigt användande av skon. Det är inget som tummar på funktionerna eller hållbarheten utan ses endast som en kosmetisk defekt. Kronan på verket är dubbarna som är dynamiska. Med andra ord blir de hårda på is och snö medan de blir mjuka och åker in i sulan (utan att du för de delen märker det) när du går på hårda underlag som golv och asfalt. Den här modellen är väldigt varm och har ett rymligare skaft med plats för raggsockor om du önskar det. Hej mysiga söndagspromenader!

SE_HALTI_HERR.jpgTestattu: Halti, Freddo DX Mid Arctic Grip, Freddo DX Mid Arctic G rip

Passform: Normal i storleken med en passform som varken är för smal eller bred. Testpanelen skulle klassa den som något bredare än Timberlands 6-inch premium.

Mukavuus: Skon sitter riktigt bra på foten och du kan själv anpassa komforten med hjälp av snörning och hällorna upptill.

Suunnittelu: Diskret design som känns mer avskalad även om det är en rejäl känga. Snyggt med högre skaft, de svarta detaljerna och en diskret logga baktill.

Sammanfattning: En outdoor-mash up när den är som bäst. Här får du en smidig sko som samtidigt är väldigt rejäl och robust. Du kan enkelt ta dig fram på promenaden i den här modellen. Att den även är väldigt fager för ögat är ett plus i kanten. Den greppsäkra Vibram Arctic Grip-sulan som kännas som sandpapper gör att du står stabilt på hala och blöta underlag. Förutom att is inte är något hinder är det här en vattentät och ventilerande sko som gör sig lika bra på vandringen som under promenaden. Eftersom det är testets minst varma modell, med bra ventilationsförmåga, är den inte gjord för att ha till och från jobbet i stan. Däremot sitter den väldigt skönt på foten, ger en upprätt och tight känsla och kommer att bli din nya bästa vän på skogspromenaden.

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av vinterkängor

LÄS MER: Testaa! Så bra är omtalade 6-inch Premium från Timberland

LÄS MER: Håll fötterna varma i kängor från Canada Snow