Vi testar: cykelhjälmar för dam och herr Image

Vi testar: cykelhjälmar för dam och herr

Det är viktigt att välja en bra cykelhjälm. I det här testet har vi provat flera olika modellers ställbarhet, komfort, ventilation och design.

Du som letar efter en cykelhjälm ska välja en variant som ger dig gott skydd ifall olyckan skulle vara framme. Men det finns även andra faktorer som spelar in när du ska välja hjälm, och de faktorerna har vi testat här. På fem olika cykelhjälmar har vi betygsatt ställbarhet, komfort, ventilation och design. Testet inkluderar alltså inte krocktest.

CE-märkätty cykelhjälmar med Mips

Det är viktigt att se till att cykelhjälmen du väljer är CE-märkt, alltså godkänd utifrån EU-standard vad gäller säkerhet. Alla hjälmar som säljs på Sportamore är CE-märkta. Alla modeller i det här testet har dessutom teknologin mips, en svensk uppfinning som utvecklats på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockolm, Sverige (KTH).

Vad är Mips?

Mips-tekniken bygger på att hjälmen har ett extra lågfriktionslager som är utformat för att möjliggöra en relativ rörelse mellan huvudet och hjälmen. Statistik har visat att kraften som huvudet utsätts för vid ett fall sällan kommer rakt mot huvudet, utan snett. En hjälm med mips minskar då kraften som huvudet utsätts för. För att mips ska fungera måste hjälmen sitta rätt på huvudet. Den ska sitta så tight som möjligt. Hakbandet ska vara åtdraget, men du ska kunna få in ett finger mellan. Se också till att hjälmen inte sitter för långt bak på huvudet.

Testaa: Cyklehjälmar för dam och herr

Sweet Protection Outrider MIPS Helmet.jpg

Modell: Outrider MIPS-kypärä, Sweet Protection

Passar till: Landsväg

Mått: 54-58 cm (storlek M)

Vikt: 290 gram

Testpanelen säger: En enkel cykelhjälm som fyller de flesta behov, men som är utan fräsiga extrafunktioner. Storleken går att ställa med skruvfunktion i nacken, så att den sitter tight kring huvudet.

- Den är väldigt lätt, och snygg dessutom, säger en testare.

Ventilationen tycker testpanelen till en början se ut att vara lite tveksam, då den inte har lika många öppningar ovanpå som de andra hjälmarna i testet. Men när man kikar inuti hjälmen ser man att den har luftkanaler som transporterar vinden genom hela hjälmen och svalkar. Det gör också stor skillnad när testpanelen ger sig av på sina cyklar. Skönt!

Sweet Protection Trailblazer MIPS Helmet.jpgModell: Trailblazer MIPS kypärä, Sweet Protection

Passar till: Trail

Mått: 56-59 cm (storlek M/L)

Paino: 350 grammaa

Testpanelen säger: En skön cykelhjälm för trailcykling. Framtill finns en robust skärm som skyddar från sol och väta. Skärmen går att ta bort eller vinkla om du skulle vilja.

Baktill går hjälmen att ställa in efter omfånget på ditt huvud. Testapnelen gillar den vita cleana design som är väldigt enkel, men snygg. Den här cykelhjälmen är ett perfekt val för dig som inte vill ha en svart, färgglad eller överdrivet "trailig" trailhjälm. Precis som den andra cykelhjälmen från Sweet Protection har den här ventilationskanaler som transporterar luft genom insidan.

-Inuti finns också flera kuddar för bättre komfort, som går att ta bort. Praktiskt, säger en testare.

En påse att förvara hjälmen i medföljer, samt extra kuddar för insidan.


Giro Agilis Mips – 1.jpgMalli: Agilis Mips, Giro

Passar till: Landsväg

Mått: 55-59 cm (storlek M)

Paino: 280 grammaa

Testpanelen säger: En av de första grejerna som testpanelen påpekar är komforten. Här har du en skön hjälm! Vissa saknar någon form av skärm framtill, som skyddar från både regn och sol.

I nacken på den här modellen kan man justera storleken med en ratt. Hakremmen går också att justera. Inuti sitter smala remsor av skumgummi, för att hjälmen ska vara mer bekväm. Dessutom kan du justera lutningen på hjälmen.

- Den ser inte mycket ut för världen men imponerar faktiskt! Det här är lätt en hjälm som jag kan tänka mig ha varje dag, säger en testare.


Giro Syntax Mips – 1.jpgModell: Syntax Mips, Giro

Passar till: Landsväg

Mått: 55-59cm (storlek M)

Paino: 270 grammaa

Testpanelen säger: Det här är den lättaste hjälmen i testet, den väger faktiskt bara 270 gram! Den har god ventilation så du aldrig behöver känna dig för varm om huvudet. Självklart har även den här cykelhjälmen mips. Bak i nacken går den att ställa in en hel del tack vare en skruvfunktion som går att dra åt betydligt mer än vad man tror ska gå.

- Designnen är enkel, men det är det jag gillar med den. Ibland vill man inte ha värsta flashiga hjälmen, utan en mer diskret model. Därför älskar jag den här! säger en testare.

Hjälmen passar landsvägscykling, men ikoner inuti hjälmen avslöjar att den även funkar för inlines, rullskridskor samt skateboardåkning. Inuti finns väldigt tunna strängar av skum, för att hjälmen ska sitta ännu bekvämare.

Vinkkejä!

I det här testet har vi betygsatt ställbarhet, komfort, ventilation och design, men inte säkerhet. Du kan däremot själv kontrollera hur säker din cykelhjälm är, både vid nyköp och efter en tids användning.

  • Vid nyköp: kontrollera att du hittar begreppet mips och märkningen CE i produktbeskrivningen. Att den är CE-märkt innebär att den håller Europeisk säkerhetsstandard.
  • Vid begagnat köp: det går aldrig att veta vad en begagnad cykelhjälm varit med om. Därför kan det vara smart att undvika köp av begagnade cykelhjälmar. Köp hellre en ny.
  • Efter en tids användning: se efter om det finns några sprickor or andra skador i skalet eller på andra delar av hjälmen. Även små skavanker kan försämra skyddet som hjälmen ger. Köp i så fall en ny!
  • Vid olycka: köp ny hjälm! Även om du inte ser några skador på hjälmen kan det finnas skavanker innuti som försämrar skyddet. Du bör byta hjälm för att försäkra dig om att det du har på huvudet skyddar det du har i huvudet!

SHOPPA NU: Alla våra cykelhjälmar

LÄS MER: Så tvättar du din cykel som proffset