Test av vinterkängor för barn 2017 Image

Test av vinterkängor för barn 2017

Kyla och en gnutta snö är egentligen det enda som behövs för att ditt barn ska börja frysa om fossingarna. Här är de varma och vattentäta vinterkängorna för barn som är bäst i test!   

Med ett par varma, bekväma och vattentäta kängor blir kidsen redo för pulkarace och kyliga dagar utomhus. Vi lät fem barn i olika åldrar testa fem olika vinterskor för att underlätta inköpen av vinterns kängor. 

Är du osäker på ditt barns skostorlek? Då ska du spana in de här tipsen.

Kavat Yxhult XCSE_01

Märke: Kavat

Modell: Yxhult XC

Rekommenderat pris: 749 kronor

Omdöme: En robust och slitstark favorit.

Testpanelen säger:

Kavat Yxhult XC är en favorit hos många barn och föräldrar. Kängan är perfekt för kalla och snöiga dagar utomhus.

– Jag upplever skorna som väldigt robusta och slitstarka. De sitter bra på foten och min dotter kan utan problem gå och springa i dem, säger pappan till en av våra juniorer.

Det slitstarka och vattenavvisande lädret med de tejpade sömmarna gör modellen extremt vattentålig, vilket är bra under slaskiga vinterdagar. Kängan har ett värmande foder i ullmix för att klara låga temperaturer under nollan.

– Fötterna är fortfarande varma och torra efter en lång dag i lekparken, säger föräldern till en av testarna och fortsätter:

– Om skon blir fuktig efter en dag utomhus kan du enkelt ta ut ullsulan och låta den torka.

Det breda kardborrebandet på kängorna gör på- och avtagning enkelt för små fingrar. Yttersulan på skon är mönstrad för att ge ditt barn ett tryggt och säkert grepp på hala underlag. Precis som Kavats andra skomodeller är de fria från PVC, teflon, PTFE och andra fluorerande kolväten.

– Det här är en riktig kvalitétskänga som jag verkligen vill rekommendera, säger en pappa.

Yxhult XC från Kavat finns i fyra färgsättningar och du hittar dem här

Viking Toasty II GTXSE_02

Märke: Viking

Modell: Toasty II GTX

Rekommenderat pris: 899 kronor

Omdöme: En värmande känga för utomhuslekar i alla väder.

Testpanelen säger:

Sköna, nätta och true to size – modellen Toasty II GTX från Viking passar utmärkt för race i pulkabacken.

– Min son på två och ett halvt år gillade verkligen skorna. Han kunde själv ta på sig dem utan problem. Kardborrebanden sitter fast ordentligt, vilket är bra så att de inte går upp under lek, säger mamman till en av juniortestarna.

Modellen är väldigt nätt och klarar av att hänga med i ditt barns vilda lekar medan ett vattentätt Gore-Tex-membran skyddar ditt barns fötter mot vinterns snöslask.

– Vinterskor med högt skaft kan vara klumpiga och begränsa rörelsefriheten hos ditt barn. Men i de här kängorna kunde min son springa utan problem, säger en förälder.

Det värmande fodret gör skorna optimala för utomhuslekar i alla väder och den halkfria gummisulan på skorna ger ditt barn ett bra grepp på snö och is.

Viking Toasty II GTX finns i tre färgsättningar och du hittar dem här

Salomon XA Pro 3D Winter TS CSWPSE_03

Märke: Salomon

Modell: XA Pro 3D Winter TS CSWP

Rekommenderat pris: 899 kronor

Omdöme: Snörsko med bra grepp på hala underlag.

Testpanelen säger:

Du som letar efter en tuff känga kommer inte bli besviken på Salomon XA Pro 3D Winter TS CSWP, även om de var rätt små i storleken. 

– Tanken var att min dotter skulle testa skorna, men det blev min son som fick testa dem i stället och han bär en storlek mindre, säger en förälder i vår testpanel.

Modellen är vattentät och fodrad med en mjuk och värmande fuskpäls för att ditt barn ska kunna leka utomhus i kyliga temperaturer och samtidigt hålla fötterna varma och torra.

– Både min dotter och min son gillar färgen på skon. Den är väldigt neutral, vilket jag tycker är bra, säger föräldern och fortsätter:

– Den mönstrade yttersulan på kängan är “supercool”, enligt min son.

Skon sitter omslutande på foten och har en yttersula som är rejält mönstrad för att ditt barn ska få ett stadigt grepp på snö och is.

– De försluts med både snörning och kardborreband. För yngre barn kan på- och avtagning bli ett problem eftersom skorna måste knytas, säger en förälder.

Du hittar Salomon XA Pro 3D Winter TS CSWP i två färger här

Sorel Childrens Whitney Short LaceSE_04

Märke: Sorel 

Modell: Childrens Whitney Short Lace

Rekommenderat pris: 899 kronor.

Omdöme: En varmfodrad vinterkänga som är snygg och lätt.

Testpanelen säger:

Snygg, varm och smal passform – modellen Sorel Childrens Whitney Short Lace är ett solklart val för barnet som vill ha en snygg vintersko med snörning.

– Min treåring blev överlycklig när hon fick ha skor med snören på, precis som oss vuxna, säger en pappa och fortsätter:

– En snörsko innebär en viss problematik för en treåring att hantera själv, men med lite föräldrahjälp kom skorna snabbt på plats och fick omedelbart omdömen som "jättesköna" och "jättefina".

Det vattentäta membranet på skorna skyddar ditt barns fötter mot väta, vilket gör dem perfekta för bus i snö.

– Den här modellen är lätt och smidig för att vara en vintersko. Min dotter körde en discodans på parkettgolvet hemma utan problem, säger pappan till treåringen.

Ett tjockt foder i skorna värmer frusna barnfötter under kyliga vinterdagar och innersulan är gjord av microfleece för extra värme.

– Min dotter blev förtjust när hon såg att skorna var pimpade med en exklusiv fuskpäls, säger pappan.

Förslutningen med snörning hjälper dig enkelt att dra åt skon lite extra, om så behövs.

Du hittar modellen från Sorel här.

Hummel Blizzard Boot JrSE_05

Märke: Hummel

Modell: Blizzard Boot Jr

Rekommenderat pris: 1095 kronor.

Omdöme: En vinterstövel med smart dragkedja.

Testpanelen säger:

Hummel Blizzard Boot Jr är en smidig vinterstövel som passar barn med spring i benen.

– Skorna var extremt små i storleken. Min dotter kunde inte ha skorna, det blev hennes yngre syster som fick testa skorna. Hennes fötter är två storlekar mindre än sin systers, vilket gör att du behöver gå upp minst två storlekar i de här skorna, säger en av papporna vars barn är med i testpanelen.

Stöveln har ett slitstarkt yttermaterial och ett väldigt mjuk och följsamt foder som klarar låga temperaturer under de kalla vintermånaderna. För att hålla koll på ditt barns växande fötter kan du enkelt ta ut innersulan och titta på markeringen som visar vart foten bör vara för att skon inte ska vara för liten.

– För barn som har spring i benen är modellen lätt att ta på och av eftersom det sitter en dragkedja på stövelns insida. Snörningen på stövelns framsida är en fin detalj och gör det möjligt att reglera passformen runt benet, säger en pappa och fortsätter:

– De reflekterande snörena är en smart funktion som gör att ditt barn syns bättre i mörker.

Vid risk för halka kan ditt barn behöva en sko med ett bättre grepp som komplement eftersom den omönstrade sulan på stöveln är något klen på hala underlag.

–  I det stora hela känns det här som en lätt och smidig stövel som passar bra för den kallaste årstiden, så länge det inte är halt ute, säger pappan.

Hummel Blizzard Boot för barn hittar du här.

LÄS MER: Test av vinteroveraller för barn 2017 

LÄS MER: Satsa på superstrumpor till ditt barn