Test av vinteroveraller för barn 2017 Image

Test av vinteroveraller för barn 2017

Årets viktigaste inköp till barngarderoben är utan tvekan overallen. Här är barnoverallen som får bäst i test.

Vi samlade ihop tio barn i olika åldrar som fick testa sig igenom några av våra mest sålda barnoveraller. De har sedan tillsammans med sina föräldrar utvärderat plaggen, vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta rätt overall för just ditt barn!

Testattu: 8848 Altitude, Tini Coverall (Tini Coverall)

8848

Ostaja maksaa: 1 295 kruunua

Vattenpelare: 20 000

Färger: Finns också i grått och rosa.

Sammanfattning: En lätt overall med genomtänkta detaljer.

Testpanelen säger:

8848 Altitude har gjort en overall som är både fin och funktionell. Overallen är vind- och vattentät och är till och med försedd med tejpade sömmar, så att ingen väta kan tränga in. Den har även ett bra skydd mot snö vid foten som håller tätt mot stöveln.

- Min son som testat overallen är fyra år och kommer utan problem i och ur den på egen hand. Han tycker också att overallen är både snygg och skön att ha på sig, säger en av mammorna vars barn är med i testpanelen.

Det enda minuset från föräldrarna till barnen i testpanelen är att det finns för få reflexer på overallen, det finns bara en reflex runt ena smalbenet och två stycken runt halva handleden.

- När overallen testades var det inte iskallt ute. Overallen har vaddering, men riktigt kalla dagar kan det nog vara bra med extra värmande lager, säger en pappa till ett av barnen i testpanelen.

Övriga smarta detaljer som bör nämnas är avtagbara och slitstarka remmar under foten, förstärkningar över knän och rumpa samt justerbar resår i midjan. Plus för att ytskiktsbehandlingen är fri från skadliga perflourerande ämnen.

- En lättviktsoverall som är enkel att röra sig obehindrat i. Vi rekommenderar den till andra, säger en förälder till en treårig pojke.

Test av: Reima, Gotlanti

reima

Rekommenderat pris: 1 245 kronor

Vattenpelare: 15 000

Färger: Finns också i blått och svart.

Sammanfattning: Gosig overall med gott om reflexer.

Testpanelen säger:

Reimas overall Gotland är väldigt fin, främst tack vare den lurviga fuskpälsen på luvan. Både luvan och syntetpälsen är avtagbara. Huvan är djup och täcker ovanligt bra.

- Hela overallen är gjord i ett jättebra material som är vind- och vattentätt och som andas samtidigt som det värmer skönt och har extra isolering över rumpan. Det här är en så pass varm overall att lekstunder sittandes i snön inte lär vara några problem, säger mamman till en dotter på ett och ett halvt år.

Det finns inte så många negativa saker med den här overallen, men den är något klumpig att röra sig i, trots resårer i både midja, ärmslut och benslut.

- Den är också något tung och stor i storleken, påpekar en annan förälder.

Några fiffiga funktioner med overallen är avtagbara slitstarka remmar under foten, bra och långa dragkedjor samt utspridda tunna reflelexer över ben, rygg, axlar och bröstficka.

Test av: Molo, Polaris

molo

Rekommenderat pris: 1 595 kruunua

Vattenpelare: 10 000

Färger: Finns i ytterligare fem mönster och färger.

Sammanfattning: Fleeceoverall med oemotståndligt mönster.

Testpanelen säger:

Molo är kända för sina prints och mönster och Polaris-overallen är inget undantag. Men den är inte bara fin, den är också mycket bekväm och tålig.

- Väldigt mysig overall med ett skönt fleecefoder. Vår dotter som snart är fyra år tar på och av den utan problem. Hon tycker att overallen är mycket fin med ett mönster som sticker ut. "Den är mjuk som en sovsäck, jag vill ha den hela tiden", säger hon, berättar mamman till ett av barnen i testpanelen.

Perfekt med långa vattentäta muddar vid benslutet som lätt går att dra över stöveln eller skon, och bra med avtagbara och tåliga remmar att dra under skon.

Föräldrarna i testpanelen uppskattar att det inte finns fickor som annars snabbt fylls med fina stenar och andra "fynd". Men att resåren i midjan inte går att justera ger minuspoäng.

- Minus för att overallen saknar extra skydd över rumpan. Overallen har reflexer formade som stjärnor på byxbenen baktill vilket vår dotter tycker är otroligt snyggt. Det finns även en tunn reflexlinje som går längs hela fram- och baksidan, på bredden över ärmarna och på höjden från skuldrorna och bröstet ner mot benslutet. Vi hade dock gärna sett en extra lite större reflex på ryggen, säger pappan till ett av barnen i testpanelen.

Test av: Penguin Snowsuit, Isbjörn ofSweden

penguin

Rekommenderat pris: 1 995 kruunua.

Vattenpelare: 15 000

Färger: Finns i sju andra fina färger.

Sammanfattning: Miljövänlig lyxoverall.

Testpanelen säger:

Isbjörns overall är den dyraste i testet, och det är förståeligt med tanke på de många certifieringarna just den här modellen är försedd med. Den är bland annat certifierad med Bluesign, vilket betyder att den har tagits fram på ett schysst sätt för både människa och miljö.

- Vilken snygg overall! Lätt att ta på sig också faktiskt, säger ett av barnen i testpanelen som är fem år gammal, som även gillar den stora bröstfickan.

Det finns reflexer på ärmarna, baktill på benen och över ryggen men föräldrarna till barnen i testpanelen hade önskat att de var något större.

- Justerbar resår i midjan, vilket är ett stort plus! Overallen är fodrad men känns relativt tunn och är lätt att röra sig i. Luvan är avtagbar och har ett fleecefoder som även går längs halsen så att det blir skönt för hals och haka. Overallen har avtagbara och tåliga remmar att dra under skon och extra remmar ingår dessutom, säger mamman till en fyraåårig pojke i testpanelen.

Testattu: Snötind Ins Kids Coverall, Bergans ofNorway

bergans

Ostaja maksaa: 1 795 kruunua

Vattenpelare: 10 000

Färger: Finns också i rosa och rött.

Sammanfattning: Den perfekta overallen för aktiva barn.

Testpanelen säger:

Den här fodrade overallen är verkligen gjord för lek och bus. Den är tillverkad i ett funktionsmaterial som är enkelt att röra sig i och som är både vind- och vattentätt. Barnen som testat den tycker den är väldigt bekväm.

- Cool, i den här kan jag åka skidor, säger en sexårig pojke i testpanelen, som också gillar att förstärkningarna på knäna och armbågarna är diskreta.

En snygg detalj på overallen är sidodragkedjan, som gör att overallen får en cool anorak-känsla. I övrigt väldigt stilren. Bra med reflexer på rygg, armar och ben, men de kunde ha varit lite bredare.

- Överlag känns overallen väldigt lätt och smidig. Overallen har inte resår i midjan, endast lite intag i ryggen. Det finns justerbara remmar under foten i silikon, vilket är supersmart då de med vanlig resår tenderar att nötas sönder efter två månaders användning. Vi gillar att det inte är en "innervante" vid ärmsluten då dessa är i vägen när man ska ha vantar på, säger pappan till en av föräldrarna i testpanelen.

Test av: Didriksons, Björnen Kids Coverall (lasten haalari)

Didriksons

Rekommenderat pris: 1 195 kruunua.

Vattenpelare: 10 000

Färger: Finns i ytterligare sex varianter.

Sammanfattning: Stilren klassiker till bra pris.

Testpanelen säger:


Stilren, bekväm och smart overall. Det smarta är bland annat att den har reflelexdetaljer, avtagbar luva, samt insydd namnetikett där det finns plats för flera namn - vilket är bra för den som vill låta yngre syskon ärva. Dessutom är den vattentät.

- Jag gillar att den är vattentät och går att justera i ben- och armlängd samt i midjan. Det är superbra eftersom barn ofta har vuxit några centimeter från början av vintersäsongen till slutet av densamma. Det gör ju också att det finns möjlighet att kunna använda overallen två säsonger, vilket är ekonomiskt, säger mamman till en av testbarnen.

Att overallen är relativt lätt gör att barnet får stor rörelsefrihet. Det gör också att den är lätt för barnet själv att ta på och av overallen.

- Väldigt snygg och skön! Jag gillar färgen också, den känns smurfig, säger en femårig pojke i testpanelen.

Test av: Lindberg, Atlas Overall

lindberg

Ostohinta: 1 295 kruunua

Vattenpelare: 15 000

Färger: Finns i tre andra färgställningar.

Sammanfattning: Skön och funktionell overall till bra pris

Testpanelen säger:

- Supercool, var första reaktionen från en treåring i testpanelen, som är känd för att ha en väldigt stark vilja. Sedan kom han smidigt både i och ur overallen på egen hand.

Den här vattentäta overallen är waterproof, har tejpade sömmar och avtagbara remmar under foten. Mycket fina detaljer både designmässigt och för ökad funktion - som mjukt fleecefoder i ryggen och över rumpan, mjuka muddar som är sköna mot handlederna när barnet vägrar vantar och gott om reflexer.

- Halsöppningen är inte för tight och skaver därför inte heller på barnets haka, och det finns gott om utrymme för en halsduk. Ett tips är att utnyttja möjligheten att tighta till midjan med resår. Formen på overallen tenderar annars att se lite konstig ut, även om det nog är skönt för barnet, säger mamman till ett av barnen i testpanelen.

På minussidan hamnar overallens avsaknad av förstärkningar på utsatta ytor som knän och rumpa. Är du mellan två storlekar, ta den större, för den är lite liten i storleken.

LÄS MER: Overallen som är bäst i test 2016