TEST: Vårens regnkläder för kidsen Image

TEST: Vårens regnkläder för kidsen

Med vår kommer regn! För att barnen ska klara lekäventyren så behövs tåliga kläder. I det här testet utmanar vi sex olika regnställ att försöka stå emot vattenleken.

Om det är några som älskar att vara ute i ur och skur så är det familjens minstingar. Regniga dagar innebär nästan alltid glada miner. Uteleken får oändliga möjligheter, och att baka lerkakor eller hoppa i den där stora vattenpölen på trottoaren är bara härligt. Men för att undvika att bli blöt gäller det att ha bra kläder som tål regnet. 

Vi har samlat ihop ett gäng regnställ med olika funktion för att ni föräldrar ska kunna fatta ett lätt beslut när det kommer till att välja regnkläder till kidsen. 

För att få lite koll på hur mycket vatten kläderna tål kan du ta hjälp av mätvärdet vattenpelare. Det visar hur mycket vatten kläderna tål innan de börjar bli blöta och ta in vatten. Tänk på att kläder som har ett högt värde också kan betyda att de är lite tjockare och inte ger lika mycket ventilation. 

Så här mäts vattenpelare: 

  • Minst 3 000 mm = Här står kläderna emot regn under en kort tid.
  • Minst 5 000 mm = Här står kläderna emot kraftigt regn.
  • Minst 8 000 mm = Här kan barnen både sitta på blött underlag samt att kläderna står emot kraftigt regn.
  • Minst 12 000 mm = Högt skydd för extrema väderförhållanden. Står emot kraftigt regn och längre lek i vattenpölar. 

TEST AV: Didrikssons, Boardman Fleece Lined Rain Suit

Didriksson

 Märke: Didrikssons

Modell: Boardman Fleece Lined Rainsuit

Rekommenderat pris: 849 kronor.

Finns i färgerna: gulrosa, blå/vit och ljusblå.

Material: Galon med PFC-fri impregnering. 

Vattenpelare: 8 000 millimeter. 

Fodrad? Ja. 

Testpanelen säger:

Är du ute efter ett varmt och tåligt regnställ med smarta funktioner så är den här dyrgripen väl värd att satsa på. Detaljer som den extra förstärkningen vid knäna och att galonmaterialet även fortsätter en decimeter innanför byxbenen och innanför ärmslutet är något som testpanelen värderar högt hos Boardman Fleece Lined Rainsuit. 

Kombinerar du med galonvantar som går långt upp på armarna så säkrar du upp lite extra ifall ditt barn skulle få lust att doppa hela armen i en vattenpöl. Däremot saknas extra förstärkning på rumpan, en detalj som hade varit toppen att ha när barnen ibland väljer att åka rutschkana ner för en rivig sten. 

– En sak som nästan är för bra för att vara sann är att fleecefodret inte korvar sig! säger en förälder i testpanelen.

Det här regnstället med fleeceöverdel och svetsade sömmar rekommenderas att användas både höst, vår och varmare vinterdagar eftersom det också är väldigt slitstarkt. Vid minusgrader kan du säkra upp med några extra lager under. Föräldrarna till våra minitestare gillar skarpt att det finns många välplacerade reflexer och för att luvan går att dra åt kring huvudet. På den här modellen tycker däremot vår testpanel att den lilla kepsskärmen är lite för kort för att skydda ansiktet tillräckligt när det regnar kraftigt. Stort plus för att den vattenavvisande ytan är PFC-fri! 


TEST AV: Reima, Tihku Rain Set

Reima

Märke: Reima

Modell: Tihku Rain Set

Rekommenderat pris: 549 kronor.

Finns i färgerna: mörkblåljusblå, rosa och gul.

Material: Polyester med PVC-fri impregnering.

Vattenpelare: 8 000 millimeter.

Fodrad? Nej. 

Testpanelen säger:  

Är du ute efter ett snyggt, slitstarkt och prisvärt regnställ till familjens minsta medlem har du kommit rätt.  Testarna bedömer det som ett ställ som går att få på utan protester från familjens minstingar, tack vare enkel design och färgsprakande, härliga kulörer som speciellt barnen gillar extra mycket. 

– Det här regnstället är ett av de snyggaste familjen har sett. Treåringen fattar tycke för det på en gång och har även vid ett tillfälle frågat om hon kan få sova i det, säger en av minitestarnas föräldrar. 

Regnstället andas god kvalitet och känns tåligt för all typ av regnoväder, även om det i de kallaste temperaturerna behöver kompletteras upp med flera lager för att barnen inte ska frysa. De justerbara banden finns där för att hjälpa till ifall du behöver få in extra tröjor under hängslena när du reglerar passformen, och det finns gott om utrymme för tjocka kläder. 

Att fothällorna går att byta ut är också något som värderas högt eftersom de brukar kunna gå av. Tack vare de svetsade sömmarna så finns det möjlighet för barnet att sätta sig ned på blött underlag utan att genast bli blöt, men lite extra förstärkning vid knäna hade inte suttit fel tycker testpanelen. För att barnen ska få på regnstället och dra åt muddarna kring armar och ben kan du som förälder behöva hjälpa till en del. Även om man som treåring kommer rätt långt själv är det lite klurigt. Testarna ger stort plus för att regnstället går att tvätta i maskin och för att materialet är giftfritt!


TEST AV: Tretorn, Packable Rain Set

Tretorn

Märke: Tretorn

Modell: Packable Rain Set Youth Jr

Rekommenderat pris: 499 kronor

Finns i färgerna: rosa, svart och blå

Material: Polyuretan fri från PVC.

Vattenpelare: 3 000 millimeter. 

Fodrad? Nej.

Testpanelen säger:

Det här är ett supersnyggt och enkelt regnställ som ger en lite mer sportig look! I och med att det är ett lättviktsregnställ så är det också lite mer slimmat och har enkla funktioner för att det ska gå lätt att bära med sig. 

Passformen är något kroppsnära och det kan bli svårt att få in många extra lager under. Det skapar däremot inga större problem eftersom den här modellen passar bäst under den varmare årstiden. Tack vare att jackan går att fälla ihop till en liten packbar väska, så blir det här regnstället den lilla räddaren i nöden på resan. Även om det mest troliga är att ditt barn har det på sig är det smidigt att packa med sig!

– Jag tror att det här blir en av säsongens favoriter för vår four-year-fashionista! Det är redan fastslaget att det absolut inte behöver regna för att man ska använda stället, och att det också är så fint att det lämpar sig lika bra för användning inom- som utomhus, säger en av föräldrarna. 

Som förälder får du lite draghjälp av den sleeka designen när du ska ta på den här på ditt barn, men behöver du få på tjockare vintervantar över ärmsluten så rekommenderar testpanelen att ta stora vantar som går upp en bit på armen. När det kommer till att hålla ditt barn varmt och torrt så är det vind- och vattentäta materialet samt den vattenavvisande dragkedjan två av de viktigaste funktionerna.


TEST AV: Molo, Zet Rain set

Molo

Märke: Molo

Modell: Zet Rainset

Rekommenderat pris: 599 kronor. 

Finns i färgerna: grön och silver

Material: Polyuretan fri från PFC 

Vattenpelare: 5 000 millimeter. 

Fodrad? Nej. 

Testpanelen säger: 

Ett av de lättaste och lite mer somriga regnställen i testet, i och med att modellen saknar ett foder på insidan. Testarna rekommenderar att använda Zet Rainset under årets varmaste månader eftersom det passar bäst i kombination med ett tunt klädlager under. 

När det kommer till hur bra regnstället står emot regn bör de kraftigaste regnstormarna undvikas. Duggregn och lättare regnskurar är däremot inga problem. 

– Eftersom byxorna inte har några hängslen är modellen väldigt lätt att ta på och av, även för de små barnen. Det är något som vi gillar lite extra mycket eftersom vi sparar ett par minuter på morgonen, säger en av föräldrarna i testet. 

Regnstället hyllas för bra passform, även om testarna hade önskat att det fanns ett bättre sätt att anpassa resåren i midjan mer individuellt. I dagsläget är den inte justerbar vilket blir lite problematiskt när barnet växer. 

Som ett lättare regnställ skapar den här modellen utrymme för rörlighet och lek. Den avtagbara luvan skyddar ansiktet mot regn med hjälp av den lilla resåren som går runt ansiktet. Kul att Molo inte håller igen i sitt arbete med designen på reflexerna, som syns som stora stjärnor på ben och på rygg. Vill du att ditt barn syns lite extra kan du satsa på den silvriga modellen. För er som ska ut på en dagstur är det här ett klassiskt och prisvärt regnställ som funkar fint att packa ner i den lilla ryggan!


TEST AV: Didrikssons, Waterman Rain Set

Didriksson

Märke: Didrikssons

Modell: Waterman Rain Set

Rekommenderat pris: 599 kronor. 

Finns i färgerna: blå/vitgrön/blå, rosa/lila och gul.

Material: Galon. 

Vattenpelare: 8 000 millimeter. 

Foder? Nej. 

Sammanfattning:

Det här ofodrade och smarta regnstället är en pärla och alldeles perfekt för snöslask och regn, eftersom det faktiskt går att få in flera lager under. För kallare dagar hade det ändå varit fint att ha ett foder på insidan tycker en del föräldrar i testet, även om det också är en fördel att modellen går att använda som sommarställ. 

Vad är det då som gör det här stället så bra? Jo, detaljerna. Regnstället har svetsade sömmar och en inbyggd kanal på insidan där eventuellt vatten kan rinna av innan det nuddar kläderna. Förutom det har modellen även avtagbara fothällor och många reflexer på väl synliga ställen. Även om en av testarna kröp runt i stora pölar så var det inga problem för den här tåliga rackaren, som också har en galonkant på insidan av benslut och runt jack-kanten som extra skydd mot vatteninsläpp.

– Det finns nog ställ som är tunnare och en aning lättare, men i den här modellen känner jag att vattentätheten är så pass övertygande att det känns som ett vinnande plagg!

Att det är ett ställ som är utformat för barn som rör på sig och leker är det ingen tvekan om. Med hjälp av de reglerbara axelbanden känns det här stället som att det kan passa även om barnet växer, och den lilla fleecefodret uppe vid halskragen känns som en omtänksam detalj när du behöver dra dragkedjan ända upp. Plus för att det går att reglera ärmvidden med små knappar ifall jackan skulle behöva sitta lite tightare!


TEST AV: Lindberg Lysekil regnoverall

Lindberg

Märke: Lindberg

Modell: Lysekil regnoverall

Rekommenderat pris: 699 kronor.

Material: Polyuretan. 

Finns i färgerna: gul,blå och rosa

Vattenpelare: 8 000 millimeter. 

Foder? Ja. 

Sammanfattning: 

Regn och rusk i kallare temperaturer? Då är det här är en riktigt snygg regnoverall som hyllas för fina färger och för att den faktiskt håller vattnet ute! En av overallens fördelar är den fodrade fleeceinsidan som gör att modeller går att använda nästan året om. 

Som förälder kan du behöva hjälpa till en del med påklädning eftersom fleecen kan bli lite knölig när ni ska ta på overallen. Vill du ha ett regnskydd som barnet kan växa i rekommenderar våra testare att ta en lite större storlek, och att i stället använda flera lager under.

– Testpersonen i fråga såg ut att trivas trots den lite tightare passformen och tog testet på fullaste allvar genom att snabbt inta horisontalläge i närmaste vattenpöl, säger en i testfamiljerna. 

Vad gäller vattentäthet så verkar det inte vara några problem för den här overallen som tack vare tighta muddar och svetsade sömmar står emot även efter flera timmars vattenlek. Regnoverallen får pluspoäng för avtagbara fotstraps som är lätta att justera efter storlek, och för stora synliga reflexer. Litet minus för att den är något tight vid halspartiet, men det vägs upp genom att den ändå är mjukt fodrad uppe vid kragen. Så ingen risk för skav eller irritation!

LÄS MER: Hitta rätt gummistövlar till barnen