Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne Image

Test av sommarens 3 bästa vandringsskor för henne

Ska du ut och vandra i sommar? Det här är vandringsskorna du behöver för säsongen 2019.

Inför sommarens vandringar har vi testat tre mellanhöga vandringskängor som du kan ha nytta av under äventyret. Alla tre är vattentäta, men skiljer sig åt i stabilitet och greppfaktor. Hitta din favorit! 

Det här testet är från 2019. Här hittar du vårt senaste test av vandringsskor för dam och herr!

TEST AV: Salomon X chase Mid

Salomon

Märke: Salomon

Rekommenderat pris: 1 795 kronor.

Passar för: Den här modellen är utmärkt för dig som vill ha en lätt och mellanhög vandringskänga som funkar för många olika typer av aktiva äventyr, även under varmare årstider. Ett stabilt grepp undertill ger dig det stöd du vill ha när du exempelvis är ute i stenig och hal terräng i fjällen, men den funkar också perfekt till de dagsvandringar där du behöver en vandringskänga som inte tynger ned ditt steg. 

Komfort: Salomon X chase Mid upplevs som en av de mer stabila kängorna i testet, samtidigt som modellen även är flexibel och ger en lätt löparsko-känsla. En del av testarna anser att det krävs lite tid att gå in skorna, och att de kan upplevas något stela till en början. Trots det är den anatomiska mellansulan ett stort plus eftersom du får ett bra stöd och dämpning. Ett plus på komfortsidan är att du kan dra åt snörningen riktigt hårt, vilket gör att du kan få skon att omsluta foten helt, samtidigt som det gör att du får extra stabilitet upptill. 

Storlek: Den här vandringskängan är rätt liten i storlek och du kan behöva gå upp en hel size om du vill få plats med en extra strumpa och fortfarande vill ha lite utrymme framtill. 

Sammanfattning: Lätt, mångsidig och vattentät! Det här är en vandringssko som du direkt känner igen om du har koll på Salomons klassiska utbud. Till designen påminner Solomon X chase Mid till viss del om en sportigare löparsko, och inte en tung vandringskänga. Det gör att den passar för många olika typer av vandringar, både i fjällmiljö och för en mer urban stadsvandring. Den här kängan är utrustad med Gore-tex vilket gör att den klarar regniga förhållanden galant. Testarna upplever att den är skönt ventilerande eftersom den också är försedd med tunn mesh på ovandelen. Även om materialet känns något tunt finns det inget som verkar ömtåligt, utan det här är en sko som faktiskt funkar för riviga bergstoppar. Skön dämpning med lite svikt är välkommet för testarnas trötta fötter efter ett par mil i benen. Kängan är också gummiförstärkt och med skyddad tå gör den sig extra lämplig för miljöer som kräver lite mer. Toppenbra allround-vandringskänga! 


TEST AV: Haglöfs Ridge Mid GTHaglöfs

Märke: Haglöfs

Rekommenderat pris: 1 895 kronor. 

Passar för: Är du ute efter en riktig trotjänare för långa vandringar i bergiga miljöer? Då är det här en sko för dig. Testpanelen upplever att den sitter som en smäck redan från första stund! Haglöfs Ridge Mid GT utmärks av sin sula, då piggarna undertill är riktade åt olika håll, vilket ger ett väldigt stabilt steg. Med andra ord är det här en vandringskänga som klarar hala, leriga och bergiga miljöer väldigt bra. Samtidigt som den är nätt och lätt, och funkar för dagsutflykter som inte nödvändigtvis är lika påfrestande. 

Komfort: Stabilitet var det här! Haglöfs modell sitter åt väldigt bra runt foten. Innersulan har stöd för hålfoten, vilket känns bra för de testare som behöver lite extra support. I och med att kängan är tillverkad i läder ger den också en styvare känsla till en början, men det ger med sig efter ett tag. Testarna upplever även att det inte är en sko som du riskerar att stuka foten i eftersom det knappt går att böja foten fel, hur de än försöker! 

Storlek: Den här modellen är true to size. Har du däremot fötter som är åt det bredare hållet kan det vara bra att gå in dem lite så lädret hinner forma sig efter fötterna innan den långa vandringsturen är igång.

Sammanfattning: Den här trotjänaren är en av Haglöfs storsäljare för vandringsälskare. Vår testpanel tycker att det är en av de mest slitstarka modellerna i testet. Kängan är gjord i läder, vilket gör att den kan upplevas lite varm under sommarsäsongen, men tack vare att lädret är ett naturmaterial ungår skon med nöd och näppe att kännas för varm. Materialet i sig gör även att Ridge Mid GT klarar av de mest riviga bergsvandringarna utan att du riskerar att slita hål på dem i första taget. Inte heller riskerar du att vatten sipprar in i kängan, då den har ett membran i Gore-tex. Tack vare att den är förstärkt med gummi framtill så klarar den även mer påfrestande miljöer med väta och lera. Stötdämpningen i den bakre delen av skon ger också en skön svikt samtidigt som mellansulan gör att du får bra stötdämpning under hela foten. Den här Haglöfmodellen är väl värd varenda krona!


TEST AV: Merrell MQM Flex Mid GTXMerrell

Märke: Merrell

Rekommenderat pris: 1 695 kronor. 

Passar för: Det här modellen från Merell är en lätt, ventilerande och flexibel sko vilket gör den bra för att ta sig fram snabbt med. Testpanelen tycker att den passar perfekt för en lättare dagstur där du går på utstakade stigar eller vägar under heta sommardagar. Testarna anser också att skon hade kunnat få ha lite mer grepp undertill för att kännas optimal på bergiga eller hala miljöer. 

Komfort: Merell MQM Mid GTX upplevs något platt i sulan jämfört med de andra skorna i testet. Vill du ha en sko med riktig studs i kan det vara värt att satsa på en med mer dämpning. Att den är böjlig och formbar är något som testarna tycker är positivt eftersom det gör den väldigt bekväm, men kanske är det inte helt optimalt om du ska ge dig ut på en vandring där det är lätt att trampa snett. 

Storlek: Den här modellen är rymlig i storleken vilket är skönt för dig som har lite bredare fötter. Om du vill ha en tightare passform kan du behöva lägga i en extra sula eller använda ett ytterligare par stumpor. I och med att skorna är tillverkade i mjuk mesh så känns materialet väldigt skönt runt foten, och testarna hittar inga dolda sömmar eller kanter som klämmer åt någonstans. I dammodellen så går skon upp ganska högt på ankeln, men i och med att den är så pass mjuk även där så gör det inget. 

Sammanfattning: Det här räknas som en av Merrells hybridskor för dig som vill ha en snabb sko med ett lite mer skyddande hölje. Den är också lätt och smidig, vilket märks tydligt i och med att den är så pass flexibel. Testarna tycker att det här är en vandringssko som är optimal för varmare dagar eftersom det tunna materialet verkligen andas. Samtidigt är sommarregn inget som stoppar den här kängan i första taget, membranet inuti i skon är utrustad med vattenskyddande Gore-tex. Helt klart ett vandringskap för den som vill ha en prisvärd sko! 

SHOPPA HÄR: Alla vandringsskor

LÄS MER: Så hittar du rätt vandringssko