Test av löparskor med reflexer Image

Test av löparskor med reflexer

Se till att du syns när du springer i vintermörkret! Vi har testat 6 olika löparskor med reflexer, för att ta reda på vilka som är bäst i test.

Test av 3 löparskor med reflexer för henne (scrolla ned för att läsa om herrskorna)

Saucony, Ride 9 Reflex Series

SauconyRide9_Dam.jpg

Tavallinen hinta: 1 695 kruunua.

Resultat: Synliga, lätta och snygga.

Testpanelens omdöme:

Vid en första anblick är det lätt att tro att hela framfoten av Saucony Ride 9 Reflex Series är en stor reflex, den är nämligen kritvit. Men själva reflexen sitter på loggan på utsidan av skon. Flera av kvinnorna som testat skon tycker att den vita färgen gör att den syns lite extra i mörkret.

- I och med att skorna är just vita syns de extra i mörkret trots att reflexen inte sitter över hela skon, vilket är ett stort plus. Däremot hade jag önskat att reflexen var en större del av skon då den ändå säljs som just en reflexsko, säger en av kvinnorna, som oftast springer på kvällstid.

Skon får pluspoäng för sin design, flera tycker att den är snygg. Men även om det är roligt med en fin sko är det passformen som är viktigast. Och där levererar Saucony Ride 9 Reflex Series en lätt och löpvänlig sko med bra stöd och dämpande sula.

- Jag skulle säga att skon är gjord för något smalare fötter, jag har lite bredare fötter och känner att de sitter åt ganska hårt vid vristen. Däremot gav de inga skavsår och sitter som de ska på foten, så jag skulle absolut rekommendera de här skorna till en kompis, säger en annan testare.

Asics, Gel-Nimbus 18 Lite-Show

AicsGel-Nimbus-18-Lite-Show_Dam.jpg

Tavanomainen hinta: 1 895 kruunua.

Resultat: Snygg, allround, tydliga reflexer.

Testpanelens omdöme:

Asicd Gel-Nimbus 18 Lite-Show har reflexer placerade runt hela skon, för att du ska kunna synas från alla vinklar när du springer. Skons design ser genomtänkt ut och får tummen upp av vår testpanel.

- Kanske den snyggaste reflexskon du kan få tag i, med reflexer integrerade i ett snyggt mönster över hela skon, säger en kvinna.

På skon samsas stora reflexer, i form av Asics logotyp, med mindre reflexer som täcker nästan hela skon i ett nätmönster. Testarna upplevde att de större reflexerna på skon syns lika tydligt som vanliga reflexer, men tycker inte att det skadat om även de mindre reflexerna synts ännu mer.

- Det mindre mönstret syntes bara lite lätt med skarpt ljus, säger en testare.

Hur är skon att springa med då? Jo, testpanelen tycker att den passar utmärkt för höstlöpning på asfalt som kan vara våt och lövtäckt. Den ger även bra fäste på skogsstigar och på vinterväglag.

- Jag har provat att springa på snö och is. Det är ju lite halt, men inga stora halkolyckor eller vurpor inträffade mig, det märks att de är anpassade för det, säger en av testarna.

Vill du ha en sko som är mjuk och följsam både när det kommer till dämpning och avtramp kommer du att bli nöjd med Asics Gel-Nimbus 18 Lite-Show. En av testarna brukar springa med neutrala skor och upplevde att modellen kändes aningen för mjuk för att passa till de längsta passen.

- Men detta är en bra allround-löparsko som bör passa de flesta löpare, säger hon.

Nike, Free Run Distance Shield

NikeFreeRunDistanceShield_Dam.jpg

Tavallinen hinta: 1 395 kruunua.

Resultat: Skön, varm och tydliga reflexer.

Testpanelens omdöme:

På Nike Free Run Distance Shield är inte bara de stora "swoosharna" på sidorna reflexer, det finns även små reflexer vid snörenas fästen.

- Reflexerna syns verkligen i mörkret och det kändes tryggt när jag sprang på kvällarna, säger en av kvinnorna som testat skon.

Nike Free Run Distance Shield beskrivs av testarna som en väldigt lätt och skön sko med bra dämpning, trots att den har en barfota-känsla. Skon är också väldigt stabil under löpturen. Hälen på skon är ganska mjuk men testpanelen får inga skavsår och upplever att skon sitter tight runt foten.

- Jag upplever att skon är lite varmare just för att passa höstlöpning. Men jag tycker att det är en behaglig temperatur genom hela löpturen ändå och att foten får bra cirkulation av luft så jag känner mig torr och fräsch genom hela passet. Jag älskar Nikes löparskor!

Nike Free Run Distance Shield är, som namnet berättar, gjorda för att du ska kunna springa även långa distanser. Och våra testare tycker att skon passar bra både för snabba intervallpass och de längre rundorna.

- Jag har även testat att springa på löpbandet på gymmet och skon passar lika bra där trots att den är lite varmare, säger en kvinna.

Flera i testpanelen upplever att skon är något liten i storleken så du rekommenderas att gå upp en halv till en hel storlek.

Test av löparskor med reflexer för honom

Saucony, Ride 9 Reflex Series

SauconyRide9_Herr.jpg

Tavallinen hinta: 1 695 kruunua.

Resultat: Reflekterande, mångsidig och bekväm.

Testpanelens omdöme:

Saucony Ride 9 Reflex Series är ett bra val för dig som verkligen vill synas när du springer. Testarna som provsprungit i skorna upplevde att den stora reflexloggan i kombination med den vita färgen gör att de verkligen syns.

- Hela mellansulan var också reflekterande. Med andra ord kände jag mig trygg och sedd i höstmörkret, säger en av männen som testat skorna under flera kvällslöpningspass.

En av löparna brukar vanligtvis springa i Sauconys lättviktsserie Kinvara och jämfört med dem upplevde han Saucony Ride 9, som är en neutral sko, som lite plattare.

- För mig som framfotalöpare kändes den även lite stummare och mindre dämpad på asfaltsturer.

Flera testare upplevde skon som liten i storlek och tipsar om att gå upp en storlek för att få lite luft framme vid tårna. Om du ska springa i kalla väder är det bra om du får plats med en varm strumpa, ovansidan på skon är nämligen gjord av luftig mesh med förstärkningar av Flexfilm, vilket gör dem väldigt mjuka och bekväma, men meshmaterialet gör att skorna blir väldigt ventilerade (läs: kalla).

Trots att skon är uppbyggd och dämpad är den väldigt lätt, och passar bra både till kortare och längre löpturer.

- Jag upplevde den som en mångsidig sko som passar ett brett spann löpare, från nybörjare till mer seriösa med neutral fotisättning, säger en av testarna.

Asics, Gel-Nimbus 18 Lite-Show

AicsGel-Nimbus-18-Lite-Show_Herr.jpg

Tavallinen hinta: 1 995 kruunua.

Resultat: Supersköna, dämpade och synliga reflexer.

Testpanelens omdöme:

På dagen gör de neonfärgade detaljerna att Asics Gel-Nimbus 18 Lite-Show syns när du springer. På kvällen aktiveras reflexerna på den stora logotypen på sidan samt på det finmaskiga mönstret som täcker större delen av skons ovansida.

- Reflexerna syns verkligen bra! Inte så att skorna lyser när du springer men de gör att du syns bra på håll när du till exempel springer på en trottoar, säger en av testarna som mestadels springer i stadsmiljö.

Skomodellen ser rejäl ut, med stor och stabil sula. Men trots det känns den lätt på foten samtidigt som den ger bra dämpning och en skön löpkänsla. Sulan ger bra grepp på skogsstigar, asfalt och gräs samt på blött underlag. Testarna har dock inte provat hur den är att springa med på snö. Skon upplevdes som ganska varm och skön en kall höstdag och passar för både långa och korta löprundor.

- Jag skulle rekommendera dem till en kompis: stabila, supersköna, inte för tunga och snygga, säger en man.

Nike, Free Run Distance Shield

NikeFreeRunDistanceShield_Herr.jpg

Ordinarie pris: 1 395 kruunua.

Resultat: Skön, snygg, tydliga reflexer.

Testpanelens omdöme:

Nike Free Run Distance Shield är en kameleont. På löpturer dagtid ser de ut som vanliga löparskor, men när solen gått ned och gatlamporna har tänts lyser reflexerna på sidorna och på snörena upp.

- Jag gillar att de är så diskreta och inte ser ut som en tidsmaskin trots mängden reflexer på skon, men att de verkligen syns i mörkret, säger en av männen som sprungit med skorna.

Skon bygger på Nikes Free-serie men är såpass dämpad att den också går att springa långa distanser med. Testarna tycker att den är skön men att den känns något stum vid distanser över en mil.

- Komforten är det inget fel på men dämpningen skulle kunna vara något mer generös. Men är ambitionen att jobba under milen oavsett tempo så är dessa skor klockrena! tycker en av testarna som brukar springa omkring åtta kilometer.

Nikes skor är kända för att vara aningen små i storleken och det gäller även den här modellen som även är något smal i passformen, så du kan behöva gå upp en halv storlek eller mer. Testlöparna tycker att skorna håller en skön temperatur men rekommenderar en värmande ullstrumpa om du ska springa med i kylan.

- Jag skulle utan tvekan kunna rekommendera dessa skor till vänner och bekanta utan att behöva skämmas i efterhand! säger en av testarna.

LÄS MER: Test av underställ i syntet

LÄS MER: Höstens stora test av löparjackor