Test! Asics Gel-Rocket 6 – inomhussporternas vinnare Image

Test! Asics Gel-Rocket 6 – inomhussporternas vinnare

Inomhusskon Gel-Rocket 8 är som en raket på planen. Här berättar vår sportgalna testpanel varför skon är given vid volleyboll och innebandy. 

En inomhussko med bra grepp är A och O för inomhussporter så som volleyboll, innebandy, badminton och handboll. Utöver fästet brukar många atleter fokusera på dämpning, flexibilitet och stabilitet när de letar ny sko till säsongen. 

– Det är viktigt att du väljer en sko som supportrar dämpning, flexibilitet och stabilitet. Sedan behöver en sko för inomhusbruk vara förstärkt på vissa områden för att klara av den påfrestning som inomhussporter tillför, säger Johan Rydin, Key Account Executive på Asics

Hur ska en inomhussko för sport sitta på foten? 

– Självklart tight, du ska känna att du kan röra dig väl utan att foten glider runt någonstans. Samtidigt ska du tänka på att foten vid inomhussporter likväl som vid löpning sväller något.  

Kan jag använda samma typ av sko vid både innebandy, handboll, badminton och volleyboll? 

– Det kan du absolut, men det finns specifika inomhusskor som är framtagna för de olika sporterna eftersom ens rörelsemönster inom dessa sporter kan skilja sig något åt. 

Hur ska jag tänka när det kommer till storlek, bör jag gå upp en size som i löparskor eller köra min vanliga sneaker-storlek? 

– På våra inomhusskor bör du välja den storlek du har i Asics löparskor, det vill säga att du bör kompensera för att fötterna sväller vid aktivitet med lite extra utrymme.

Hur tar jag hand om mina inomhusskor för längre hållbarhet? 

– Knyt alltid upp skorna efter användning och ta bort eventuella fläckar med lite vatten. Använd de inte på annat underlag än inomhus, och tvätta de inte i maskin. 

Test av: Asics, Gel-Rocket 8 

Asics Gel-Rocket 8Rekommenderat pris: 699 kronor. 
Vikt: 332 gram. 
Drop: 10 mm. 
Passar till: Inomhussporter. Främst volleyboll men även innebandy, handboll och badminton. 

Testpanelen tycker: 

Gel-Rocket 8 är en inomhussko för damer som är skapad för volleybollatleter, men funkar minst lika bra på innebandy-, badminton- och handbollsplanen. Skon har ett grepp som är fantastiskt, en dämpning och uppbyggnad som stabiliserar fot-, knä- och höftleder samt sitter bra på foten. 

– Jag är lite chockad över greppet. Inte ens när jag råkar trampa i lite vatten i avbytarbåset försämras inte greppets förmåga på innebandyplanen. Självklart torkar jag av vattnet, men jag har tidigare varit med om att sulan måste vara snustorr för att greppet ska vara 100 procent, säger en av testarna. 

Något att ha i åtanke om du klickar hem den här modellen till nästa volleyboll- eller innebandyträning är att det kan krävas ett par träningars inväjning. 

– Eftersom jag körde cup det första jag gjorde i de här skorna fick jag lite ont under trampdynorna. Men det ger med sig efter ett par gånger och jag har inte känt av något efter det. Tvärrt om är komforten ett stort plus. Jag har problem med halux valux, men får inte alls ont av att spela i de här skorna eftersom Gel-Rocket inte klämmer åt utan formar sig kring foten, säger en annan testare. 

Tack vare en mångsidig brygga i innersulan och en uppbyggd insida rätas foten upp och håller sig stabil vid både hopp, sidledsförflyttningar och spurter. Skon har även förstärkningar vid både tå och häl, samt på sidorna av skon, för att klara av inomhussporternas påfrestningar. Den som drar ned betyget på skon är att den är lite för bred för att passa alla fötter. 

– Precis som jag gör med samtliga skor från Asics, gick jag upp en hel storlek. Det behövdes, men det gör också att skorna är väldigt breda. Om jag inte har på mig tillräckligt tjocka matchstrumpor får jag för mycket luft mellan ovandel och fot eftersom jag inte riktigt kan knyta skorna så tight som jag önskar. Så tjockare strumpor är att föredra för att foten inte ska röra sig i skorna. 

Precis som Asics löparskor, har den här modellen en dämpning i gel- och eva-foam, vilket underlättar vid mycket hopp under handbolls- och volleybollsmatcher. Även på innebandyplanen kan en väldämpad sko vara helt rätt, speciellt om du ofta får ont i fot-, knä- och höftleder när du springer. 

– Skon känns stabil och säker att springa i. Jag behöver inte oroa mig för att trampa snett eller att få ont i fötterna. En ny favorit för mig och min sport! 

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av inomhusskor

LÄS MER: Test! Här är de bästa träningsskorna 2019

LÄS MER: Video: Utmana dig själv med Rope Climbing