TEST! 12 varma underställ i ull Image

TEST! 12 varma underställ i ull

Vår kallaste årstid är på ingång och det är dags att kitta dig med ett värmande första lager. Vi har testat säsongens populäraste underställ i ull. 

Planerna för en helg i skidbacken eller en tur på fjället under en kall vinter är i full gång, och det är dags att införskaffa ett värmande första lager. Som tur är finns vår testpanel till hands för att hjälpa dig med inköpen!

Merinoull är det genomgående materialet i alla underställ som är med i testet. Det fina med ull är att det ska värma när det är kallt och hålla dig sval när det är varmt. Ullen håller dig varm även när det blir blött eftersom det då bildas en reaktion som friger värme. Det är även ett naturligt antibakteriellt material som motverkar dålig lukt. 

Ull har som regel en högre värmeförmåga än syntet, och därmed även en något lägre andningsförmåga. Därför bör du satsa på ett underställ i merinoull vid aktiviteter där du inte blir allt för svettig, som promenader och alpin skidåkning. 

TILL HENNE 

Psst! Det här testet är från 2018. Se vilka underställ som är bäst i test 2020 här!

Smickrande passform 

SE_KARITRAA_ROSE.jpgTest av: Kari Traa Rose LS + Rose Pant

Rekommenderat pris: 799 kronor/del.  

Finns även i: Blå, lila/rosa och svart

Passform: En tight, smickrande passform som sitter bekvämt. Generösa ärmlängder och en något längre modell som når mitten av rumpan. Normallånga i benen men underdelen kan uppfattas som något kort på dig som har långa ben. 

Komfort: Både tröjan och tightsen sitter behagligt på kroppen och ger god rörelsefrihet. Däremot kan tightsen känns något korta baktill i midjan på dig som föredrar väldigt höga tights, som att du inte riktigt får upp dem dit du vill. Känns, precis som de flesta ullplagg, lite smått stickigt i början. 

Design: Finare än så här blir det inte på Norges bergstopp. Kari Traa är kända för sina snygga mönster och färger och det visar de verkligen i den här modellen. Högsta betyg! 

Sammanfattning: Ett riktigt värmande underställ som är lika skönt på kroppen som det är snyggt, även om ullen kan stickas i början. Merinoullen värmer riktigt skönt och ger god rörelsefrihet. Den tighta passformen känns bekväm och speciellt tröjan känns lagom lång i midjan så väl som i ärmarna. Något av det bästa med understället är den fina designen, du köper den här modellen både för dess funktion och för att du vill ha ett stiligt underställ. Kari Traa är ett märke som verkligen tänker på kvinnokroppen när de designar sina plagg och den här modellen sitter mycket smickrande på kroppen oavsett kroppsform. Det här är inget underställ du svettas i, utan du har det som ett värmande första lager när det är riktigt kallt. 

Klassiskt budgetval 

SE_WYTE.jpgTest av: Wyte Lovisa Top + Lovisa Pant

Rekommenderat pris: 499 kronor/del.  

Finns även i: Svart och blått

Passform: Ett underställ som är true to size med en figurnära passform utan att ge en för tight känsla. Normallånga ärmar, något kort i benen för dig som är längre. 

Komfort: Mjukt underställ som känns skönt på kroppen, speciellt tightsen sitter väldigt bekvämt. Tröjan kan kännas något stram över axlar om du är åt det bredare hållet. Tröjan hade gärna fått vara något längre. 

Design: De olika röda nyanserna matchar varandra snyggt. Blockdesignen är fin, men kan bli lite opraktisk med alla sömmar över armar och ben. En modern version av ett klassiskt underställ.  

Sammanfattning: Letar du efter ett värmande underställ som är snällt mot plånboken är det här rätt val. Merinoullen känns skön mot kroppen, inte samma stretchiga känsla som i andra modeller men lagom mycket stretch för promenader. Understället värmer på en medelhög nivå och passar perfekt som första lager när temperaturen sjunker, men inte uppe i de kallaste delarna av Sverige. Plus för de förlängda ärmarna med tumhål och den sköna resåren i midjan som ökar både komfort och passform. Understället sticks inte och du kan med fördel även ha det under jeans utan att det blir för knöligt. 

Testvinnare! 

SE_PEAK.jpgTest av: Peak Performance Magic LS + Magic Long John

Rekommenderat pris: 699 kronor/del.

Finns även i: Rosa

Passform: 10 av 10. Generösa ärm- och benlängder, en tight men inte för åtsittande passform och mjuk resår i midjan. Det här understället känns skräddarsytt, oavsett vilken kroppsform du har. 

Komfort: Tack vara det tunna och stretchiga materialet sitter den här modellen inte åt för hårt någonstans, men har samtidigt en figurnära passform. Sitter väldigt skönt på kroppen. 

Design: En smickrande design som känns väldigt sportig. Nytänkande, fin och clean. 

Sammanfattning: Passformen! Aldrig förr har en Ed Sheeran-låt (Shape of you red.anm.) varit mer passande. Det här understället sitter fantastiskt. Allt sitter precis där det ska och även du med större byst och höfter får plats utan problem. Peak Performance material Thermacool är utformat så att du ska känna dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. I kombination med merinoullen håller det här understället en behaglig temperatur. Det är extremt följsamt och mjukt. För att vara ett underställ i merinoull andas det dessutom väldigt bra och kan därför bäras även under aktiviteter där du blir något svettig. Magic-setet är en ny favorit hos testpanelen som blev helt såld redan efter första användningen. Det är svårt att hitta någonting negativt med den här modellen, men en sak som testpanelen påpekar är bristen på tumhål vid ärmsluten. I övrigt ett underställ som utklassar! 

Black is the new black 

SE_ICEBREAKER.jpgTest av: Icebreaker 175 Everyday LS Crewe + 175 Everyday Leggings

Rekommenderat pris: 699 kronor/del. 

Passform: Normal i storleken, men en något generösare passform. Längre ärmar och benlängder gör den här modellen super för dig som är väldigt lång. 

Komfort: Eftersom materialet är så pass tunt och har en skydd på sladdrig passform känner du knappt av det här understället. Det är lätt och ledigt, inget sitter åt eller stretar emot. 

Design: Det är inte ett underställ som är en fröjd för ögat, men det är inte heller därför du köper den här modellen. Här är funktion i fokus. 

Sammanfattning: Tänk praktisk funktionalitet snarare än flärdfull design när det gäller Icebreaker Everyday set. Det tunna materialet i merinoull håller en något högre andningsförmåga än andra underställ i ull och funkar därför även till aktiviteter där du blir något svettig. Materialet är tunt och kan bli något genomskinligt över rumpan, men det är ett underställ och bör också bäras som ett första lager. Passformen är något lösare och riktar sig främst till dig som inte dra på något tight och färgglatt. Här får du en en lösare känsla som känns given för utomhusaktiviteter där du vill ha full rörelsefrihet utan något som skaver. Som alltid när det gäller ull kan du känna en smått stickig känsla till en början, men det är inget som stör. 

Mjukt som siden 

SE_KARITRAA.jpgTest av: Kari Traa Åkle LS + Åkle Pant

Rekommenderat pris: 699 kronor/del. 

Finns även i: Grå, lila/rosa och svart

Passform: True to size, men generösa ärmlängder. Tightsen går upp något i midjan och har en bekväm resår som ser till att de sitter extremt skönt.

Komfort: Materialet känns väldigt mjukt på kroppen samtidigt som det värmer på ett behagligt sätt. Är du väldigt känslig mot den stickiga känslan kan Åkle upplevas som lite kliig, men det är inget som merparten av testpanelen noterade.  

Design: Det är inte många som klarar av att matcha randigt med mönstrat, men Kari Traa som är kreativa ända ut i fingerspetsarna gör det med bravur. Superfint. 

Sammanfattning: Är du ute efter en sportigare version av Kari Traas populära underställ Rose är det här modellen för dig. Åkle har ett något stretchigare material och ger god rörelsefrihet. Det är fortfarande ett tjockt material som värmer, men har en mer aktiv känsla än Rose. Understället sitter som en smäck och är extremt mjukt och skönt. Bättre än så här kan det inte bli. Passar bäst som ett värmande baslager när du är ute och går i fjällen eller vill mysa framför brasan i stugan. Minus för att det inte finns några tumhål. I övrigt får understället höga betyg!

Hög mysfaktor 

SE_MONS.jpgTest av: Mons Royale Yotei BF Tech LS + Christy Legging

Rekommenderat pris: 799 respektive 899 kronor. 

Finns även i: Svart och lila

Passform: Tighta tights möter en rymligare, längre tröja. Underdelen kan upplevas som något kort i benen på dig som är längre. Tröjans något större passform går hem hos testpanelen. 

Komfort: Den längre tröjan är extremt skön och hyllas för att den går nedanför rumpan i en tid då allt ska vara minimalistiskt och kort. Tunt tyg som känns svalt och skönt. 

Design: Designen gick inte hem hos alla i testpanelen. Älskar du färg och mönster kommer du bli riktigt glad. För de som är lite mer diskreta var det här en för utstickande look. 

Sammanfattning: Passformen gör det här understället perfekt för hemmamys i stugan eller varför inte som en värmande pyjamas? Den längre tröjan kan kännas något bökig att ha under skidutrustningen, men desto mysigare att sätta på sig när det vankas varm choklad och soffhäng. Plus för tumhålen och att materialet håller en något högre andningsförmåga än vad merinoull vanligtvis gör. Tightsen upplevs som väldigt tighta och har du stora lårmuskler kan du med fördel gå upp en storlek i underdelen för en lösare passform. Det bästa med understället är att det inte sticks och den något lösare passformen som ger god rörelsefrihet. 

TILL HONOM: 

Psst! Det här testet är från 2019. För att se de underställ i ull och syntet som är bäst i test 2020, klicka här!

Tunt och följsamt 

SE_ICEBREAKER_HERR.jpgTest av: Icebreaker 175 Everyday LS Crewe + 175 Everyday Leggings 

Rekommenderat pris: 699 kronor/del. 

Passform: True to size med en normal passform. Varken slimmad eller oversize. 

Komfort: 10 av 10. Supermjukt underställ som du verkligen inte vill ta av dig. Det tunna materialet håller en god andningsförmåga så att du alltid håller dig torr och lagom varm. 

Design: Enkel design, frågan är dock om det är för enkelt? Testpanelen har delade åsikter, men söker du ett klassiskt svart underställ är det precis vad du får. 

Sammanfattning: Back to basic! Ett tunt underställ utan sömmar som skaver, där fokus ligger på komforten. Materialet känns skönt på kroppen och sitter väldigt bra. Stort plus för att understället inte sticks. Designen upplevs som något tråkig medan andra föredrar den enkla looken utan detaljer och mönster som sticker ut. Det finns heller inga tumhål vilket hade varit önskvärt. På det stora hela levererar Icebreaker det du kräver av ett klassiskt underställ, varken mer eller mindre. Det är ett lent och stretchigt underställ som sitter precis som det ska.

Afterski-vinnaren 

SE_MONS_HERR.jpgTest av: Mons Royale Temple Tech LS + Shaun Off 34 Legging

Rekommenderat pris: 799 respektive 899 kronor. 

Finns även i: Grå/röd.  

Passform: En rymligare passform och storlek som inte sitter för tight. Perfekt för dig som är bred eller har stora armar. Tightsen har en 3/4-längd för att undvika att bensluten veckas i en pjäxa. 

Komfort: Mjuk, sval och skön känsla. Det här understället sitter bra och känns bra på kroppen. Inget som skaver eller irriterar. 

Design: En sportigare design med större tryck. Inte alla som kan eller vill bära upp en sådan design, men den gick hem hos testpanelen. 

Sammanfattning: Ett ullunderställ som inte sticks, med en rymligare passform och förlängda ärmar med tumhål. Tröjan sitter även något lösare kring handleden så att du snabbt kan släppa ut överskottsvärme. Looken känns inte som ett vanligt underställ, det här påminner mer om en mjukisoverall eller snyggare pyjamas. Designen har en modern touch med de större trycken och en snygg färgkombination. Understället är väldigt stretchigt och ger god rörelsefrihet samt håller dig varm under promenaden. Den här modellen passar perfekt på afterskin. 

För dig som vågar 

SE_DÆHLIE_HERR.jpgTest av: Bjørn Dæhlie Airnet Wool Long Sleeve + Airnet Pants

Rekommenderat pris: 799 respektive 899 kronor. 

Passform: En väldigt smickrande design med skön resår i midjan, normala ärm- och benlängder samt en något längre tröja. Passformen är tight utan att smita åt. 

Komfort: Nätpartierna sitter väldigt skönt på kroppen och gör faktiskt att komforten blir extra bra, vilket överraskade testpanelen. 

Design: Det gråa i kombination med orangea detaljer är supersnyggt. Nätkonstruktionen ger mer komfort än stilpoäng, men i övrigt är det en väldigt cool design. 

Sammanfattning: Testets mest utstickande modell med sin nätstruktur som ska ge en hög isolering genom att nätet binder luften, och därmed värmer kroppen. Väl på plats sitter det här luftiga setet både snyggt och skönt. Understället ger en fin siluett och är väldigt skönt. Men huruvida du är bekväm med att glida runt i ett underställ som till stor del är genomskinligt är en annan femma... Det är ett avslöjande underställ i ett stretchigt material och en innovativ design. Passar dig som redan har de vanliga underställen och vill uppgradera ditt game, eller har gymmet hela sommaren och mer än gärna visar lite hud. 

Back to basic

SE_WYTE_HERR.jpgTest av: Wyte Rasmus top + Rasmus pant

Rekommenderat pris: 499 kronor/del.  

Passform: Snudd på true to size. Understället, och speciellt tröjan, upplevs något liten i storleken så om du velar mellan två kan du välja den större. 

Komfort: Skön merinoull som känns mjuk mot kroppen. De många sömmarna är platta, men kan ändå kännas något överflödiga på armar och ben. 

Design: Häftig design med fina färger i ett snyggt blockmönster. Känns som ett klassiskt underställ som fått sig en liten makeover. 

Sammanfattning: Här har du ett basic underställ i en lite roligare design som fortfarande känns klassiskt. Det är testets budgetfavorit och värmer lagom mycket under kalla väderförhållanden. Passar bäst för utomhusaktiviteter där du inte blir allt för svettig, som soffhäng i fjällstugan efter en svettig dag i skidbacken. Designen känns häftig men alla sömmar drar ned betyget då helheten känns lite för galen. Annars ett mjukt underställ med förlängda ärmar och tumhål, vilket är ett stort plus.

Hög komfort! 

SE_PEAK_HERR.jpgTest av: Peak Performance Magic LS + Magic Short John

Rekommenderat pris: 599 respektive 699 kronor. 

Passform: En lite mer slimmad passform än de andra modellerna i testet. True to size, generösa ärmlängder och en kortare byxa som är gjord för att kombineras med en pjäxa. 

Komfort: Det extremt stretchiga materialet är väldigt skönt och behagligt, och ger dig full rörelsefrihet för att ta ut svängarna i skidbacken. 

Design: Designen känns helt rätt. Den är snygg och sportig utan att vara för mycket. Ett underställ som känns modernt. 

Sammanfattning: Det här är ett underställ som värmer. Det tunna och stretchiga materialet i merinoull kombineras med Peak Performance Thermocool-material som håller dig varm. Samtidigt andas det här understället otippat bra och gör det till en given vinnare även för något svettigare aktiviteter. De kortare byxorna är designade för skidåkning men kan även matchas med högre raggsockor under fjällvandringen. Designen är snygg och sportig! Det bästa med understället är alla funktioner i kombination med en smickrande passform, och att plagget inte sticker det minsta på kroppen. Minus är bristen på tumhål. 

Ultravärme 

SE_HELLY_HERR.jpgTest av: Helly Hansen Lifa Merino Max 12 Zip + Lifa Merino Pant 

Rekommenderat pris: 749 respektive 599 kronor. 

Finns även i: Grå/svart

Passform: Ett underställ som är fullkomligt true to size, så satsa på din vanliga storlek. Du får generösa ärm- och benlängder i det här understället och får ingen glipa där kyla kan ta sig in.

Komfort: Materialet är åt det tjockare hållet, men ger ändå en god rörelsefrihet. Inga sömmar som skaver eller något stelt material som är i vägen.

Design: Klassisk friluftsdesign. Snyggt med en zip-tröja som även värmer halsen, i övrigt en stilren och enkel design som varken imponerar eller gör oss besvikna. 

Sammanfattning: Helly Hansen står för ett 2 i 1-underställ med dubbla material, ett i merinoull och ett med deras egna Stay Warm-teknologi. Här är understället du vill ha med dig ut i de kallaste delarna av Sverige. Funktionalitet går före stilpoäng i den här modellen, det är väldigt värmande samtidigt som den ändå håller en hyfsad andningsförmåga. Plus i kanten för tröjans zip som gör att du kan släppa ut överskottsvärme. Ett tight och stretchigt material som inte sitter som korvskinn tack vare det dubbla tyget. Prisvärt underställ där du får mycket för pengarna. Plus för att du får med en tvättpåse, Helly Hansen tänker på hållbarheten! 

SHOPPA HÄR: Alla våra underställ i ull

LÄS MER: Guide: Hitta rätt underställ