Bäst i test: Trailskor för herrar! Image

Bäst i test: Trailskor för herrar!

Dags att anta utmaningen att springa trail! Här är våra bästa trailskor från Asics, Nike, Saucony, Salomon och Adidas.

För att du riktigt ska kunna njuta av din traillöpning krävs att dina trailskor presterar på topp! Nu har vår löparglada testpanel sprungit till skogs med säsongens bästa löparskor för terränglöpning. Scrolla vidare för att läsa vilken trailsko som är bäst i test!

Redo att shoppa? Till alla trailskor

Test av: Gel-FujiTrabuco 8 G-TX, Asics

Herr - Asics GEL-FujiTrabuco 8 G-TX.pngDet bästa med skorna: Membranet i Gore-Tex som gör den här trailskon 100% vattentät!

Sammanfattning: Som vanligt är Asics alltid att räkna med när det gäller tillverkning av skor – såväl löparskor som trailskor. Testpanelen blir tveksamma när de ser produktbilden, men förälskar sig i samma sekund som de packar upp skon.

– Jag gillar de här skorna jättemycket! Framförallt för att de sitter så bra, men också för att de har mjuk stoppning som gör att foten får det ombonat, säger en nöjd testare.

De här trailskorna från Asics är inte de mjukast dämpningsmässigt, men de är betydligt mer dämpade än vad de ger sken av att vara.

– De är extremt stadiga, nästan som en vandringskänga i löparformat.

I övrigt är det greppet som imponerar mest. Förutom om du springer över en våt och därmed glashal stenhäll så är de perfektion vad gäller att få fäste.

– De är faktiskt så sköna att jag använder dem i vanliga joggingspår och korta snuttar av asfaltsvägar också. De funkar utmärkt även där, vilket jag verkligen inte kan säga om alla trailskor.

Test av: Air Zoom Terra Kiger 6, Nike 

Herr - Nike - Air Zoom Terra Kiger 6.pngFinns i färgerna: Blå, svart och grön.

Det bästa med skon: Fästet, fästet och… fästet! 

Sammanfattning: Air Zoom Terra Kiger 6 från Nike är en trailsko för de korta till medellånga rundorna off road. Den hårda sulan parerar rötter och stenar på ett bra sätt, men bristen av dämpning gör att benen blir trötta efter bara ett par kilometer. 

– Jag börjar bli en van långdistanslöpare och behöver mycket energiåtergivning när jag sprungit över ett antal kilometer. Eftersom det inte är så mycket dämpning i de här trailskorna passar de därför bättre till medellånga distanser, säger en testare och en annan fyller i: 

– Greppet är däremot sjukt bra. Jag behöver verkligen inte oroa mig för var jag sätter ned fötterna. 

Passformen skiljer sig från andra skor i det här testet genom att vara väldigt långsmal. På så sätt passar skon endast dig med smala fötter.

– Skon sitter väldight tight och slimmad på foten, och det finns ett syfte med det. Hälpartiet är väldigt stabilt och håller hälsenan på plats under hela löprundan. Det fanns ingen oro för vrickningar eller glapp, säger en testare. 

Till sist diggar testpanelen designen och de förstärkta delarna som håller väta och smuts ute. 

Test av: Alphacross Blast, Salomon 

Herr - Salomon - Alphacross Blast.pngFinns i färgerna: Svart och vit

Det bästa med skon: Den greppvänliga yttersulan som fäster på alla underlag. Bra jobbat Salomon! 

Sammanfattning: Säsongens nya trailsko från Salomon heter Alphacross Blast och är en sportig och plånboksvänlig nykomling för utomhusaktiviteter i ojämn terräng. Den här trailskon sitter bra på foten och ger ett första intryck om att passa perfekt i tuffare terräng. 

– Sulan har en genomtänkt teknologi för att maximera greppet på hala underlag, både när du springer uppför och nedför. Den passar bäst off road där du springer på ojämna stigar i skogen, säger en testare.

Som andra, tekniska trailskor bör du undvika den här modellen vid löpning på hårda underlag, eftersom skorna inte är skapade för den typen av löprundor. Ovansidan är av slitstark mesh och tål en hel del stryk från vassa kvistar och stenar innan det ger vika. 

– Alphacross är extremt snygg och dessutom väldigt prisvänlig. Jag rekommenderar den starkt till både nybörjare och vana traillöpare! 

Test av: Switchback 2, Saucony 

Herr - Saucony - Switchback 2.pngFinns i färgen: Svart/grå

Det bästa med skon: Den strumpliknande passformen som sitter bekvämt och ger grym flexibilitet. 

Sammanfattning: Wow! Det här är en extremt mångsidig och nästan minimalistisk trailsko som har många fördelar. För det första har den en väldigt låg vikt (249 gram för herrar), samtidigt som skon är väldigt dämpad. Som att inte det vore nog har skon även försetts med en rejäl yttersula med grymt grepp, utan att den för den delen känns klumpig. 

– Saucony-skon har ett drop på 4 millimeter, vilket är ovanligt lågt hos trailskor. Det bidrar till en friare och lättare löpkänsla, säger en testare.

Modellen har även en smart Boa-snörning på sidan av skon som bidrar till en skön passform samt att det underlättar när du behöver dra åt snörningen eller lossa den med frusna fingrar. 

– Den strumpliknande ovandelen sitter skönt på foten. Jag gillar den annorlunda designen och snörfria skon! Men den bästa är ändå greppet. Jag har sprungit på både blöta och torra underlag och greppet funkar hur bra som helst. 

Test av: Terrex Two Ultra Parley, Adidas 

Herr - adidas - Terrex Two Ultra Parley.pngFinns i färgen: Svart/gul

Det bästa med skon: Att ovandelen är tillverkad av återvunnen plast från haven. 

Sammanfattning: Adidas populära löparskor Ultraboost i en trail-variant? Ja, det är faktiskt så som testpanelen beskriver den här skon. 

– Du får nästan samma, med betoning på nästan, känsla när du stoppar ned foten i den här skon, som när du stoppar ned foten i en Ultraboost. Allt ovanför sulan är detsamma. Du får samma stumpliknande passform och komfort av att fötterna blir ett med skorna, säger en testare. 

Sulan är givetvis hårdare än vad de är på märkets löparskor. Däremot tycker testarna att även yttersulan formar sig något och mjuknar lite efter ett par användningar. Den tighta passformen ser till att skorna sitter bra på foten utan att glappa eller skava. 

– Dämpningen är rejäl men samtidigt är den liksom hård och rejäl, den är inte supermjuk som att du springer på moln. Fint fäste, det var inga problem att springa över rötter, i backar, nedför backar samt på grus och jord. 

Ventilationen anses perfekt när det är omkring 10-15 plusgrader utomhus. Testarna påpekar att de håller sig perfekt varma om fötterna utan att varken bli för svettiga eller börja frysa. 

– Jag kan ha lite problem med pronation ibland och behöver därför stabila skor, och dessa skötte det utmärkt, noll känningar i fot, knä eller höft.

SHOPPA HÄR: Alla våra trailskor

LÄS MER: Allt du vill veta om trailrunningskor