Bäst i test! Linerjackor för dam Image

Bäst i test! Linerjackor för dam

En linerjacka är inte bara det ultimata ytterplagget, det är också det perfekta mellanlagret. Vi testar våra populäraste linerjackor i både dun och syntet!

Linjerna går aldrig ur! En tunn dunjacka med sydda paneler, även kallad linerjacka, är ett måste i garderoben. När linerjackor introducerades var det primära syftet att ha plagget som ett värmande lager under en skaljacka. Materialet var oftast dun eftersom det inte behövde skydda dig mot regn eller blåst, utan bara kännas varmt och skönt.

Med tiden blev jackorna designmässigt väldigt snygga och började bäras som ytterplagg. Eftersom dun inte var helt optimalt i alla väder utvecklades flera syntetmaterial som hade bättre funktion och motståndskraft.

I dag finns det ett brett utbud av lättviktsjackor i både dun och syntet. För att hitta rätt material för just dig måste du utgå från när du hade tänkt att använda jackan. Som en snygg jacka på stan, eller som ett mellanlager på skidsemestern?

- Om du vill ha en linerjacka som en värmande jacka till och från jobbet räcker det gott och väl med en lite billigare model i form av syntet. Är du däremot en kund som vandrar, åker skidor och ska ha med jackan ut på äventyr skulle jag rekommendera att investera i en riktig dunliner eftersom du oftast kommer att behöva ha en skaljacka över som skyddar mot vind och väta, säger Daniel Cohn, produktexpert på Haglöfs.

När du använder jackan som ett mellanlager är det viktigt att du klär dig rätt under och över för optimal komfort och värme.

- Om vi tar skidåkning i svenska fjällen som exempel skulle jag rekommendera dig att ha ett underställ i merinoull närmast kroppen. Ovanpå det bär du någon typ av fleecetröja som inte är för tjock. Sedan tar du din liner och till sist en skaljacka. Det är en perfekt kombination för de kallaste dagarna i Sverige, från lucia till februari.

När du köper linerjacka i dun bör du tänka till en extra gång. Håll utkik efter märkningen Responsible down standard, RDS, som ställer krav på hur fåglarna behandlas. RDS säkerställer att fåglarna får tillgång till bad och inte tvångsmatas. För miljöns skull ska du också välja en jacka med Bluesign-certifiering, som reglerar vilka kemikalier som använts i tillverkningen och hur användandet av vatten och energi ser ut.

- På kvalitetsjackor framgår dunets ursprung. Spårbart dun är ett etiskt bra val garanterar att dunet är en biprodukt till matindustrin och att ingen fågel sätt livet till bara för sitt dun. När det gäller syntetmaterial, så välj gärna återvunnen polyester, nylon eller liknande för att göra ett så litet avtryck på jorden som möjligt.

Dun vs. syntet

DUN
+ Lättare än syntet
+ Andas väldigt bra
- Längre torktid

SYNTET
+ Torkar snabbt om det blivit blött
+ Har svårare att dra åt sig fukt
- Andas inte lika bra som dun

Värmande och hållbar

Peak PerformanceTestattu: Helium Hood Jacket, Peak Performance

Rekommenderat pris: 2 395 kronor.

Finns i färgerna: Svart, blå, rosa, röd och lila.

Storlek: Jackan kan upplevas som aningen liten i storleken i kombination med den tighta passformen. Gå upp en storlek för rymligare passform.

Passform: Slimmad passform som är tightast längst ned över höften. Rymligare kring magen. Den här modellen sitter bäst på dig med rakare kroppsform.

Tjocklek: Tunt material med anddunsvaddering som ger en fin, fluffig känsla utan att för den delen bli för otymplig.

Vikt: Lättaste jackan i testet. Den här modellen känner du inte alls av på kroppen och du kan med fördel använda jackan som mellanlager utan att den tillför extra vikt på kroppen.

Temperature: Här går det undan. Du får snabbt upp värmen i den här modellen och behöver inte oroa dig för att frysa under kyliga höstdagar. Jackan är varm för att vara en tunnare modell.

Slitstarkt material: God kvalitet där det yttre materialet både är lätt vattenavvisande och tål vind. Materialet håller om det inte utsätts för direkta skador i form av krokar och taggiga buskar.

Komfort: Extremt skön jacka som känns len mot huden. Trots att materialet inte är stretchigt är det väldigt följsamt.

Muotoilu: En klassisk design som lockar många. Här behöver du inte utstickande detaljer eller färgstarka mönster för att sticka ut. Helium Hood Jacket är stilren och trendsäker.

Kommentar: Du som hänger med i modesvängarna vet att Peak Performance lättviktsjackor är riktiga trendsättare. De vågiga sömmarna ger nytt liv i jackan och passformen är perfekt för dig med en rakare figur. Jackan är både värmande och till viss del vattenavvisande och vindtät. Den här modellen kan du ha som höstjacka tills temperaturen sjunker nedanför nollsträcket och som mellanlager efter det. Den kortare passformen matchas bäst med ett längre underställ när du är ute och vandrar. Plus för den justerbara luvan!

Grym komfort

Kari TraaTest av: Tove Midlayer, Kari Traa

Rekommenderat pris: 1 495 kruunua.

Finns i färgerna: Lila, svart och blå.

Storlek: True to size, så satsa på din vanliga storlek.

Passform: Något längre baktill, jackan går ända ned till mitten av rumpan. Passformen är genomtänkt och feminin så du får plats med både större byst och breda höfter i den här modellen. Plus för de förlängda ärmarna med tumhål, både praktiskt och skönt.

Tjocklek: Extremt tunt tyg. Jackan är stoppad med 80 procent anddun och 20 procent fjädrar av högsta kvalitet samt har partier i slät fleece.

Vikt: En lätt jacka som knappt känns av när du har den på dig. Du får full rörelsefrihet i den här modellen.

Temperatur: Jackan håller dig lagom varm i början av hösten men gör sig bäst som mellanlager då den värmande effekten kombineras med underställ och skaljacka. Panelerna i fleece ser till att jackan andas väldigt bra.

Slitstarkt material: Fleecematerialet slits inte ut i första taget. Även yttersidan i polyamid håller en högre kvalitet och känns hållbart.

Komfort: Väldigt skön jacka som anammar höstens mysiga känsla samtidigt som den sitter både bekvämt och snyggt. Finns inga anmärkningar angående sömmar som skaver eller material som stretar emot.

Suunnittelu: Härliga höstfärger i kombination med lysande orange, we love it! Jackan känns given för den moderna kvinnan som vill framhäva sina kvinnliga former.

Kommenterar: Sitter som en smäck, är extremt skön och har smarta detaljer. Den här jackan kan anses vara för snygg för att täcka med en skaljacka, men faktum är att den är det ultimata mellanlagret. Utan luva som tar upp plats, med förlängda ärmar och paneler i fleece som ökar rörelsefriheten är den här modellen en vinnare på vandringen. Tack vare fleecematerialet som ökar andningsförmågan kan du även göra en och annan burpee eller klättra på din tur mot bergets topp.

Tiukka passform

8848Test av: Theresia primaloft, 8848 Altitude

Rekommenderat pris: 1 395 kruunua.

Finns i färgerna: Grå och rosa.

Storlek: Något liten i storleken, främst kring axelpartiet. Du som är bredaxlad kan fundera på att gå upp en storlek om du inte söker en åtsittande passform.

Passform: Den här jackan har en tight passform med stretchpaneler längs sidorna i polyamid, polyester och elastan som omsluter kroppen på ett bekvämt sätt. Testpanelen hade däremot önskat att ärmsluten hade suttit tightare kring handlederna för att förhindra kall luft att komma in.

Tjocklek: Det syntetiska materialet skapar en tunn och silkeslen jacka som känns skön på kroppen. Perfekt tjocklek för lager på lager-principen.

Vikt: Det är inget snack om saken, det här är en lätt jacka som du smidigt kan ha med dig i väskan då den varken tar upp speciellt mycket plats eller lägger till extra tyngd.

Temperatur: Inte den varmaste jackan i testet, men den värmande Primaloft-vadderingen håller måttet som mellanlager. Materialet håller en god andningsförmåga och är vattenavvisande.

Slitstarkt material: Det här är ingen jacka du sticker ut i rosbuskarna med. Materialet håller för vanligt slitage men klarar sig allra bäst under en skaljacka.

Komfort: Skön jacka utan att skapa en wow-känsla. I kombination med ett mjukt underställ kommer den här jackan göra sig som bäst. Jackan blir även allt mjukare ju mer du använder den.

Suunnittelu: Påminner till viss del om en snygg ridjacka med det fyrkantiga mönstret av sömmar, gör sig dock bättre i verkligheten än på bild. Testpanelen hade däremot önskat en annan färgkombination.

Kommentar: Söker du ett mellanlager som värmer, andas och transporterar fukt på ett godkänt sätt? Yes, då är Theresia Primaloft ett alternativ för dig. Den här syntetstoppade jackan, som dessutom är tillverkad av 70 procent återvunnet material, sitter skönt och bekvämt, men vi saknar det lilla extra som gör jackan magisk. Tack vare det tunna materialet kan du med fördel ha den här jackan under en skaljacka utan att du känner dig för påklädd. En slim fit-modell som fyller sin funktion som mellanlager snarare än som en snygg höstjacka på stan.

Budgetfavorit!

SE-WYTE DAM.jpgTest av: Klara, Wyte

Rekommenderat pris: 899 kruunua.

Finns i färgerna: Röd, blå och beige.

Storlek: Den här jackan är aningen stor i storleken och har en rymlig passform. Velar du mellan två storlekar bör du välja den mindre av dem.

Passform: En rak passform som ger god rymlighet för breda höfter och mage. I den här jackan kommer du inte att få någon klaustrofobisk känsla. Du kan med fördel ha en tjockare tröja under utan att varken midjan eller ärmarna känns för tighta.

Tjocklek: Ett tunt material som samtidigt upplevs som mjukt och fluffigt tack vare stoppningen bestående av 90 procent anddun och 10 procent fjäder.

Vikt: Att en så fluffig jacka kan vara så lätt! Testpanelen överraskades av den nätta vikten, vilket är ett stort plus. Perfekt att packa ned på resan utan onödig extravikt.

Temperatur: Inte de varmaste jackan i testet, men heller inte den kallaste. Funkar när temperaturen är runt nollan. Med en mindre storlek och en tightare passform kan du även ha den som mellanlager, men det är inte därför du köper jackan.

Slitstarkt material: Materialet upplevs som hyfsat slitstarkt. Undvik bandring med täta grenar, så håller du jackan ifrån onödigt slitage.

Komfort: Jackan känns som ett mysigt moln på kroppen. Insidan känns skön mot huden, jackan är lagom följsam och den något rymligare passformen ger dig full rörelsefrihet.

Suunnittelu: En stilren design som känns extra rolig i den fina röda färgen. Plus för att yttersidan inte är så glansig, vilket lätt kan upplevas som plastigt.

Kommentar: Testets budgetvariant överraskar testpanelen. En rymligare passform som passar även dig med bredare höfter, men du kan även gå ned en storlek för att få en tightare model. Jackan sitter skönt på kroppen och har generös ärmlängd. Materialet är tunt men upplevs fluffigt tack vare dunstoppningen. Plus för att dunet kommer som restprodukt från matindustrin. Den här jackan värmer på ett bekvämt sätt och passar främst som höstjacka. Bra med en något högre krage och luva, testpanelen hade däremot önskat en anpassningsbar luva.

Funktionella detaljer

HaglöfsTest av: Essens Mimic Hood, Haglöfs

Rekommenderat pris: 2 195 kronor.

Finns i färgerna: Lila, röd/grå och svart.

Storlek: Normal i storleken men något tight kring axlar och byst. Velar du mellan två storlekar kan du som är bredaxlad välja den större.

Passform: Rymligare passform kring mage och rygg, normallånga ärmar och tightare upptill. Plus för den högre kragen som värmer och den anpassningsbara luvan som stänger ute blåst och kyla.

Tjocklek: En lättviktsjacka med syntetisk fyllning som ger ett fluffigt intryck. (Finns coola videor på YouTube om Mimic-materialet!)

Vikt: Väldigt lätt jacka som du knappt känner av på kroppen. Trots det fluffiga intrycket kan du ha den här jackan i kombination med flera lager utan att det känns som att du har 100 kilo tyg på dig.

Temperatur: För att vara en tunn linerjacka kommer den här syntetstoppade modellen att hålla dig varm även under kyliga dagar. Värmen är högre än andra modeller i testet och den här jackan kan du ha längre in på vintern innan du måste byta till en tjockare variant.

Slitstarkt material: Riktigt bra kvalitet! Trots att materialet överlag på tunna dunjackor är lite skört är den här modellens yttre väldigt slitstarkt.

Komfort: En väldigt bekväm jacka. Den sitter skönt på kroppen och jackans insida är väldigt mjuk, inte konstigt att det här blev en storsäljare så fort den släpptes.

Suunnittelu: Vill du sticka ut och älskar färg är den här modellen en fullträff. Upplevs däremot som något ungdomlig bland delar av testpanelen. Du som söker en mer avskalad look kan satsa på den svarta varianten.

Kommentar: Med ett lätt, slitstarkt och vindtåligt material passar den här jackan perfekt för kyliga höstdagar. Stort plus för den högre kragen och anpassningsbara luvan. Passformen är bra och passar främst dig som inte är väldigt bredaxlad. Du som har kört en och annan pull up extra kan fundera på att gå upp en storlek för optimal passform. En riktig outdoor-anpassad jacka där de små funktionerna förbättrar helheten. Det här är inte jacka du springer runt i på stan, den gör sig bättre i vildmarken. Plus för att jackan är tillverkad i återvunna och fluorkarbonfria material.

Sporttinen look

AdidasTest av: Varilite Hood Jacket, Adidas

Rekommenderat pris: 1 195 kruunua.

Finns i färgerna: Svart.

Storlek: Normal i storleken, så satsa på din vanliga Adidas-size.

Passform: En något kortare jacka med en feminin passform där jackan går in något i midjan. Rymligare upptill och generösa ärmar.

Tjocklek: Materialet är tunnare än man kan tro i den här modellen. Fyllningen bestående av 80 procent anddun och 20 procent fjädrar ger en fluffig känsla.

Vikt: Det är en lättviktsjacka och du kommer att känna hur lätt modellen är så fort du tar på dig jackan.

Temperatur: En hyfsat värmande jacka. Dunet gör sitt och håller dig varm under kallare höstdagar.

Slitstarkt material: Ett väldigt slitstarkt material. Det känns verkligen som att Adidas Varilite Hood Jacket kan vara med om mycket innan materialet rubbas.

Mukavuus: Extremt skön jacka. Den känns som en given vinnare på bussen hem efter en bortamatch i fotboll eller innebandy. En mjuk och varm jacka som du gärna vill gosa in dig i!

Suunnittelu: En klassisk sportjacka som anammar den trendiga 90-talskänslan. Den glansiga finishen på jackan är inte lika bländande som på bilden, men ger ändå ett skimrande intryck vilket delar av testpanelen tycker är för mycket.

Kommentar: Första intrycket är att det här är en typisk sportjacka som hela fotbollslaget har på sig på väg till en match. När vi väl fått bort den tanken kommer den trendiga 90-talskänslan in. Passformen är väldigt bra, jackan är mjuk, värmande och ger en perfekt fluffig finish tack vare dunstoppningen. Den här jackan används främst som ett ytterplagg och materialet håller hög kvalitet för höstens alla utomhusaktiviteter. Plus för loggan i reflexmaterial och den något högre kragen som värmer.

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av tunna dunjackor

LÄS MER: Löparskor 2018: Bäst i test för dam

LÄS MER: Höstens stora test av löparjackor